Otec veterána zabitého v Afganistane zakričal počas prejavu na Bidena, zatkli ho

Otca amerického vojaka, ktorý zahynul v Afganistane počas chaotického odchodu americkej armády v roku 2021, zatkli pre výkriky počas prejavu Joea Bidena o stave únie. Informovali o tom americké médiá.

08.03.2024 11:35
Joe Bide, stav únie Foto: ,
Prezident Joe Biden počas prejavu o stave únie na spoločnom zasadnutí Kongresu v Kapitole USA vo štvrtok 7. marca 2024 vo Washingtone.
debata (39)
Čo sa dialo počas odchodu amerických vojakov z Afganistanu? Pozrite si, čo hovorí slovenský vojak, ktorý bol na záchrannej akcii (video z augusta 2021)
Video

Steve Nikoui (51) počas Bidenovho prejavu kričal „Abbey Gate“ a „United States Marines“, čo bol odkaz na to, že jeho syn Kareem Nikoui a 12 ďalších vojakov zahynuli v afganskom Kábule, odkiaľ sa v roku 2021 chaoticky sťahovala americká armáda v období Bidenovho prezidentského mandátu, píšu New York Times či ABC News. Abbey Gate je brána do civilnej časti kábulského letiska, kde došlo k tragickému výbuchu 26. augusta 2021. Okrem amerických vojakov zahynulo počas samovražedného atentátu aj 170 Afgancov.

Polícia najskôr Nikouiho (51) vyzvala, aby prestal a potom ho odviedla z galérie, kde bol ako hosť kongresmana Briana Masta, republikána z Floridy. Biden sa počas prerušenia nakrátko odmlčal, ale rýchlo pokračoval. Polícia Nikouiho zatkla a obvinila z priestupku a narušenia prejavu prezidenta.

Republikánsky kongresman Mast sa vyjadril, že Biden nikdy neocenil vojakov zabitých na kábulskom letisku a dodnes „vydáva katastrofálny odchod za úspech“.

Joe Biden Čítajte viac Biden v prejave o stave Únie apeloval na okamžité prímerie v Gaze, Kongres vyzval na ďalšiu pomoc Ukrajine
39 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA