Rusi stratili za deň viac ako 80 obrnených vozidiel. Čo sa stalo?

Bolo to ruské Pyrrhovo víťazstvo? Magazín Forbes opísal, ako Rusko 2. marca prišlo na fronte o 84 obrnených vozidiel. Ukrajina ich v ten deň stratila 13.

08.03.2024 14:00
debata (95)
Boje pri ukrajinskej Novomychajlivke
Video
Ukrajinci začiatkom týždňa informovali, že odrazili ruský útok na Novomychajlivku (asi 50 kilometrov od Avdijivky), a zničili 12 obrnených vozidiel vrátane štyroch tankov. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Forbes sa odvoláva na štatistiku, ktorú zverejnil analytik otvorených zdrojov Andrew Perpetua. Straty súvisia s bitkou o Avdijivku, ktorú sa Rusom podarilo ovládnuť.

Dňa 3. februára Perpetua písal o jednodňovom frontovom rekorde. Narátal 103 poškodených, zničených a opustených obrnených vozidiel. Sedemdesiat z nich patrilo Rusom, 33 Ukrajincom.

Ukrajincom by sa zišli. Vrtuľníky Apache sú zabijakmi tankov
Video
Zoznámte sa s lovcami tankov americkej armády v Európe. Vrtuľníky Apache sú nasadené v Nemecku. / Zdroj: NATO

"Druhého marca zaznamenal Perpetua spolu na oboch stranách 97 strát – z toho 84 ruských. Bol to štvornásobok denného priemeru Rusov a dvojnásobok priemeru Ukrajincov. Spomenutý februárový rekord prišiel v čase, keď štvormesačná kampaň ruskej armády na dobytie Avdijivky, bývalej ukrajinskej pevnosti severozápadne od Donecka na východnej Ukrajine, vyvrcholila tým, z čoho môže byť ruské Pyrrhovo víťazstvo,“ napísal Forbes.

Ako magazín pripomenul, ukrajinská 110. brigáda ustúpila z Avdijivky v polovici februára a namiesto toho, aby sa Rusi skonsolidovali v troskách mesta, stále útočili a prenasledovali Ukrajincov, keď prechádzali na západ cez prvú líniu osád, niekoľko kilometrov západne od Avdijivky. Ruská armáda, hoci utrpela krvavé straty, rýchlo dobyla Stepove, Lastočkyne a Sjeverne.

Poľský minister zahraničia vyškolil v OSN Rusko
Video
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski sa v OSN prihovoril ruskému veľvyslancovi Vasilijovi Nebenzjovi. / Zdroj: Twitter poľskej vlády

"Práve v ďalšej línii dedín – Berdyči, Orlivke a Tonenke – ukrajinská 47., 3. a 57. brigáda prešli z ústupových bojov na aktívnu obranu pomocou tankov, delostrelectva, mínometov a dronov. Dôkazy tohto vyvrcholenia bojov sú roztrúsené po poliach, cestách a stromoradiach západne od Avdijivky. Sú tu stovky zničených ruských vozidiel a oveľa menej zničených ukrajinských. Spomenutých 84 ruských strát z 2. marca, o ktorých informoval Perpetua, môže poukazovať na posledný veľký ruský tlak na západ od Avdijivky. Aspoň zatiaľ,“ pripomenul Forbes.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna