Turecko chce hostiť mierový summit Rusko - Ukrajina. Podľa Zelenského to nie je žiaduce

Turecko je pripravené hostiť mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou. Vyhlásil to v piatok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na tlačovej konferencii po stretnutí s najvyšším ukrajinským predstaviteľom Volodymyrom Zelenským v Istanbule. Podľa Zelenského je však najskôr nutné vypracovať mierový plán a až potom začať rokovania s Moskvou.

08.03.2024 20:21 , aktualizované: 21:43
Recep Tayyip Erdogan / Volodymyr Zelenskyj / Foto: ,
Vľavo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas stretnutia s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Istanbule 8. marca 2024
debata (83)

Zelenskyj prízvukoval, že Ukrajina v spolupráci so Západom musí dosiahnuť mier podľa svojich vlastných podmienok. Poznamenal, že vo Švajčiarsku sa bude v blízkej dobe konať mierový summit, kde Kyjev hodlá predstaviť svoj „mierový vzorec“, avšak bez účasti Ruska.

Zelenskyj: Putin je monštrum, nebojte sa jeho porážky
Video

„Nerozumieme, prečo by mali byť pozývaní ľudia, ktorí len všetko blokujú, ničia a zabíjajú. My chceme výsledky,“ povedal Zelenskyj. Rozhovor s Erdoganom však nazval „produktívnym“ a poďakoval sa Turecku za sprostredkovanie obilnej dohody a výmen zajatcov.

„Sme pripravení hostiť mierový summit aj s prítomnosťou Ruska,“ citovala Erdoganove slová na svojom webe turecká spravodajská televízia A News.

Erdogan podľa vlastných slov zdôraznil podporu územnej celistvosti a nezávislosti Ukrajiny, ktorú nazval strategickým partnerom Turecka.

„Regionálne a globálne dôsledky vojny (na Ukrajine) sa zhoršujú. Napriek diplomatickým krokom, akými boli aj nami zorganizované rokovania v Istanbule v marci 2022, ktoré mohli nastoliť cestu k mieru, k pokroku nedošlo,“ uviedol Erdogan.

„Ostávame solidárni s Ukrajinou, ale zároveň budeme pokračovať v úsilí smerujúcom k ukončeniu vojny a dosiahnutiu spravodlivého mieru na základe rokovaní,“ povedal turecký prezident.

Pochvalne sa vyjadril o Čiernomorskej obilnej iniciatíve, ktorú predvlani sprostredkovalo Turecko v spolupráci s OSN. Táto dohoda potom na rok umožnila vývoz ukrajinského obilia do sveta cez Čierne more. Podľa Erdogana zabránila globálnej potravinovej kríze. „Táto dohoda sa zrodila v tejto sále. Sme pripravení poskytnúť podporu ďalšej dohode,“ vyhlásil Erdogan.

Fico po samite v Paríži: Vládla bojová atmosféra, ani slovo o mieri
Video

Ako ďalej informoval, so Zelenským rokovali o bezpečnosti prístavov a plavby v Čiernom mori, výmene zajatcov medzi Ukrajinou a Ruskom a o potravinovej bezpečnosti. Podľa jeho slov mali na veci rovnaký názor.

„Nie sme bez nádeje… Veríme, že existujú príležitosti, ktoré Turecko svojím postojom dokáže sprostredkovať,“ zdôraznil najvyšší turecký predstaviteľ.

Podľa agentúry Anadolu tiež oznámil, že Turecko je pripravené poskytnúť významnú čiastku na obnovu Ukrajiny po skončení vojny. Ocenil, že bilaterálny obchod s Ukrajinou ostáva stabilný aj počas vojny. „Skoré nadobudnutie platnosti dohody o voľnom obchode (s Ukrajinou) nepochybne dodá našim vzťahom nový impulz,“ dodal Erdogan.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj