Turecko vedie viac ako dve desaťročia. Erdogan tvrdí, že marcové komunálne voľby budú jeho poslednými

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, komunálne voľby plánované v Turecku na 31. marca budú jeho "poslednými voľbami". Informovala o tom agentúra Reuters odvolávajúca sa na turecké médiá.

08.03.2024 22:54
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
debata

„Toto je pre mňa finále, na základe mandátu daného zákonom sú to moje posledné voľby,“ povedal Erdogan, ktorému funkčné obdobie v úrade skončí v roku 2028. Dodal, že výsledok týchto volieb bude súčasťou jeho politického odkazu, ktorý odovzdá svojim nasledovníkom.

Erdogan je podľa agentúry Reuters najúspešnejším politikom v dejinách moderného Turecka, ktoré vedie už viac ako dve desaťročia. Prvý výrazný politický úspech zažil v marci 1994, keď sa stal starostom najväčšieho tureckého mesta Istanbul. Tento post zastával až do roku 1998.

V auguste 2001 založil Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP), ktorá vládne v Turecku od roku 2002, pričom Erdogan je dodnes jej predsedom. Od 14. marca 2003 do 28. augusta 2014 bol tureckým premiérom a následne prezidentom.

Naposledy svoj päťročný prezidentský mandát obhájil v máji 2023, a síce v druhom kole ostro sledovaných volieb, kde súperil so sekulárnym opozičným vodcom Kemalom Kiličdaroglom.

erdogan Čítajte viac Erdogan obhájil prezidentské kreslo. Jeho vláda sa predĺži do tretieho desaťročia
debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan