Senát USA schválil balík zákonov. Fungovanie vládnych úradov nebude obmedzené

Americký Senát schválil balík zákonov, ktorý zabráni tomu, aby sa muselo obmedziť fungovanie časti vládnych úradov a agentúr. Ak by tak neurobil, peniaze by sa im minuli už o piatkovej polnoci miestneho času (v sobotu o 6.00 h SEČ), pripomínajú agentúry AP a Reuters.

09.03.2024 05:55
debata

Balík, ktorý už predtým prešiel Snemovňou reprezentantov, ešte musí podpísať prezident Joe Biden, ale to je skôr formalita.

Za skupinu zákonov sa v hornej komore našla jednoznačná podpora, keď sa za ňu vyslovilo 75 senátorov, proti ich bolo 22.

Balík v hodnote 467,5 miliardy dolárov zabezpečí financovanie okrem iného v oblastiach poľnohospodárstva, dopravy, bývania, energetiky či vojnových veteránov do 30. septembra.

„Ľuďom, ktorí sa obávajú, že rozdelená vláda znamená, že sa nikdy nič nedotiahne, tento balíček oboch strán hovorí opak,“ uviedol už pred hlasovaním líder demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer.

Ako podotýkajú agentúry, veľkú časť práce majú zákonodarcovia v oboch komorách ešte pred sebou. Musia totiž nájsť zhodu na ešte výrazne väčšom finančnom balíku, ktorý sa týka financovania armády, vnútornej bezpečnosti či zdravotníctva. Tie majú zatiaľ financovanie zabezpečené do 22. marca.

Spolu oba balíčky dosahujú výšku 1,66 bilióna dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA