Biden kritizoval Trumpa za stretnutie s Orbánom. Chce nastoliť diktatúru, hovorí o maďarskom premiérovi

Americký prezident Joe Biden v piatok kritizoval svojho predchodcu vo funkcii Donalda Trumpa za schôdzku s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, ktorý podľa neho usiluje o nastolenie diktatúry. Napísala to agentúra AFP.

09.03.2024 06:25
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán
debata (10)

„Viete, s kým sa dnes stretne v Mar-a-Lago?“, pýtal sa Biden na predvolebnom zhromaždení vo Filadelfii. „S Orbánom z Maďarska, ktorý jednoducho a jednoducho povedal, že si myslí, že demokracia nefunguje, a chce (nastoliť) diktatúru. “

Popletený Trump: Orbán ako líder... Turecka?
Video
Americký exprezident Donald Trump vlani v októbri povedal, že je vraj poctený, že pozná Viktora Orbána, ale o maďarskom premiérovi povedal, že je to líder Turecka. / Zdroj: C-SPAN

„Vidím budúcnosť, keď budeme demokraciu brániť, nie ju oslabovať,“ vyhlásil tiež 81-ročný demokratický politik, ktorý sa podľa všetkého s republikánom Trumpom v novembri znovu stretne v prezidentských voľbách. Práve obrana demokracie a demokratických hodnôt je jednou z hlavných tém Bidenovej kampane.

Orbán sa s Trumpom zišiel v jeho floridskom sídle v piatok v podvečer, čím podľa agentúry AP pokračoval v ukazovaní priazne autokratickým lídrom, ktorí sú súčasťou celosvetového odporu proti demokratickým tradíciám. Orbán na instagrame zverejnil krátke video, v ktorom ho Trump chváli a označí ho za „šéfa“.

„Podpora pre rodiny, boj proti ilegálnej migrácii a snaha postaviť sa za zvrchovanosť našich národov – to je spoločný základ pre spoluprácu medzi konzervatívnymi silami v Európe a USA,“ Orbán napísal na sociálnej sieti X pred stretnutím s Trumpom.

Podľa predstaviteľov Trumpovho volebného štábu obaja politici prediskutovali „široký okruh otázok, týkajúcich sa Maďarska a Spojených štátov, vrátane významu silných a bezpečných hraníc nevyhnutných pre ochranu zvrchovanosti oboch národov“.

K stretnutiu sa pred jeho uskutočnením vyjadril aj maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjartó. „Stále som presvedčený, že ak by bol Trump zvolený za prezidenta USA v roku 2020, vojna na Ukrajine, ktorá teraz trvá už tretí rok, by nevypukla a riešenie blízkovýchodného konfliktu by bolo by sa našlo oveľa rýchlejšie,“ tvrdil Szijjártó vo floridskom Palm Beach niekoľko hodín pred v poradí už tretím bilaterálnym stretnutím Orbána a Trumpa.

Podľa Szijjartóa silný americký prezident vždy dáva svetu istú stabilitu z hľadiska bezpečnosti.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Donald Trump