Macron chce povoliť milosrdnú smrť. Odporcovia tvrdia, že nikto nemôže nikomu nariadiť odchod do hrobu

Veľa zdravotníkov a celá katolícka cirkev sa vo Francúzsku dôrazne postavili proti návrhu prezidenta, aby sa nevyliečiteľne chorí a trpiaci pacienti mohli dobrovoľne pobrať do hrobu. „Bola by to pomoc s úmrtím," obhajoval svoj zámer Emmanuel Macron v rozhovore pre noviny La Croix a Libération. Na takzvanú milosrdnú smrť by mali mať právo ľudia bez nádeje na uzdravenie a sužovaní silnými bolesťami. Výnimku by tvorili deti, psychiatrickí pacienti a osoby s Alzheimerovou chorobou.

12.03.2024 05:30
France International Women's Day Foto: ,
Francúzsky prezident a jeho obdivovateľky v Paríži. Snímka je z 8. marca, keď rečnil na ceremónii pri príležitosti zakotvenia práva na potrat do ústavy. Teraz presadzuje uzákonenie eutanázie. Foto: SITA/AP/Gonzalo Fuentes
debata (5)

Macron neprekvapil plánom uzákoniť eutanáziu, pretože o nej uvažuje už dlhší čas. Jednoznačná väčšina členov konventu občanov, ktorý zvolal, v apríli minulého roku odporučila, aby Francúzsko za určitých podmienok umožnilo jej legalizáciu. Myšlienku podporili viac ako tri štvrtiny zúčastnených.

Pred tromi mesiacmi sa téma eutanázie ocitla v centre pozornosti po výzve, ktorú Macronovi adresovala niekdajšia spevácka hviezda Françoise Hardyová. Kedysi jedna z najkrajších francúzskych umelkýň, ktorá trpí rakovinou hrtana, apelovala naňho, aby prejavil empatiu a umožnil jej zomrieť. „Veľká väčšina ľudí si želá uzákonenie eutanázie," odkázala prezidentovi v otvorenom liste, ktorý zverejnili noviny La Tribune Dimanche. Už v roku 2021 Hardyová poukázala na to, že jej útrapy sú neznesiteľné: „Nemôžem zostať takto čakať na smrť, pretože už nedokážem žiť. Nemôžem robiť veci, ktoré si môj život vyžaduje," zdôverila sa denníku Le Figaro.

Macron reagoval na list Hardyovej, ktorá mala pred dvomi mesiacmi osemdesiate narodeniny, chápavo, ale ešte neprezradil, ako sa k milosrdnej smrti nakoniec postaví. „Smrť naháňa všetkým strach… Naša smrť, ako aj tá našich blízkych otvára predo mnou obrovské otázky," povedal prezident v decembri 2023 s tým, že naďalej ešte premýšľa. Očakávalo sa však, že eutanáziu podporí, pretože vláda avizovala, že pripraví príslušný návrh.

Po rozhovore pre ľavicovo píšuci denník Libération a kresťansky orientované noviny La Croix je známe, že návrh zákona o milosrdnej smrti by parlament mohol schváliť už niekedy na jar tohto roku. Na rokovacom stole vlády sa má objaviť v apríli a v máji sa počíta s prvou poslaneckou rozpravou.

Je pravdepodobné, že Macron načasoval tému eutanázie, aby parlament schválil návrh do termínu volieb do Európskeho parlamentu. Vo Francúzsku sa uskutočnia 9. júna. Podobnú politickú reklamu si urobila jeho vládnuca strana nedávno, keď poslanci a senátori zakotvili do ústavy právo na potrat (je to poistka – keby niekto chcel v budúcnosti rušiť zákon upravujúci prístup k interrupciám, potreboval by súhlas ústavnej väčšiny). Potraty i eutanáziu podporuje väčšina francúzskych voličov.

Macron pre zmienené denníky zdôraznil, že existujú prípady ťažko chorých pacientov, ktoré nemožno ľudsky akceptovať. Hovorí o „zákone bratstva", ktorý sa pozerá smrti do očí (toto slovo evidentne použil v súvislosti s dosiaľ obľúbeným mottom sloboda, rovnosť, bratstvo, ktoré pochádza z obdobia francúzskej revolúcie v 18. storočí). „Smrť nemôže byť dlhšie záležitosťou mlčania," podporil Macrona premiér Gabriel Attal v statuse na sociálnej sieti X.

Mnohí zdravotníci, čo zvlášť platí o zamestnancoch na nemocničných oddeleniach paliatívnej starostlivosti, reagovali na rozhovor s prezidentom v médiách s veľkou nevôľou. Tvrdia, že štát sa má postarať o to, aby vážne chorí ľudia umierali dôstojne prirodzeným približovaním sa k smrti. Niektorí dokonca Macrona podozrievajú, že nosnou myšlienkou je ušetriť peniaze na paliatívnej medicíne, čo je starostlivosť a limitovaná liečba pacientov, ktorí už nemajú šancu sa zo svojho ochorenia vystrábiť.

Claire Fourcadeová, šéfka Francúzskej spoločnosti paliatívnej starostlivosti, podrobila prezidenta ostrej kritike. „Ľudia budú mať rýchlejší prístup k lekárovi so žiadosťou, aby mohli zomrieť, než k tomu, aby boli liečení," povedala pre Le Figaro. Fourcadeová nepovažuje návrh za pomoc pri umieraní, ako tvrdí Macron, ale vidí ho ako projekt smrti. „A bratstvo je v prvom rade o tom, aby sme ľuďom poskytli prístup k starostlivosti, ktorú potrebujú," dodala. Upozornila ešte na to, že podľa jej poznatkov veľa ľudí vo Francúzsku zomiera v nedôstojných podmienkach.

Macron chce vyčleniť na paliatívnu starostlivosť miliardu eur na najbližších desať rokov, ale podľa Fourcadeovej je to nedostatočný objem peňazí. Tvrdí, že o reálnom zvýšení financií nemožno hovoriť, pretože viac-menej zodpovedá rastu inflácie.

Predseda Konferencie biskupov Francúzska vyhlásil, že vníma ako klamstvo, keď niekto rozpráva, že sa chystá „zákon bratstva". Arcibiskup Eric de Moulins-Beaufort jednoznačne odmieta asistovanú samovraždu: „Oznámenie prezidenta nás nevedie väčšmi k životu, ale navádza nás k smrti ako životnému riešeniu," uviedol pre La Croix. Doplnil, že štát je dlžníkom chorých ľudí: podľa arcibiskupa by podaktorí Francúzi vôbec nepomýšľali na eutanáziu, keby mali k dispozícii kvalitnú paliatívnu starostlivosť.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #eutanázia