Trump v prípade zvolenia sľubuje prepustenie osôb uväznených za útok na Kapitol

Americký exprezident Donald Trump vyhlásil, že v prípade znovuzvolenia bude jedným z jeho prvých krokov prepustenie ľudí uväznených za účasť na útoku na washingtonský Kapitol z januára 2021. Takisto sľúbil uzavretie hraníc USA s Mexikom, informuje agentúra AFP.

12.03.2024 08:38
debata (2)

„Moje prvé kroky ako vášho nového prezidenta budú uzavretie hranice… a prepustenie nespravodlivo uväznených rukojemníkov zo 6. januára (2021),“ napísal v pondelok Trump na svojej sociálnej sieti Truth Social.

Nie je to po prvý raz, čo exprezident svojich uväznených podporovateľov označil za „rukojemníkov“ a hovoril o ich prepustení. Počas januárového volebného zhromaždenia v Iowe adresoval výzvu na ich prepustenie priamo prezidentovi USA Joeovi Bidenovi.

Trump: Voľte (mňa)! Aj keby ste mali zomrieť!
Video

Približne 1358 osôb bolo v spojitosti s útokom na Kapitol obžalovaných a okolo 500 z nich odsúdili na tresty odňatia slobody, píše AFP s odvolaním sa na americké ministerstvo spravodlivosti.

Trump, ktorý bol v tom období prezidentom, tieto osoby svojimi nepravdivými tvrdeniami o volebnom podvode podnietil, aby vtrhli do washingtonského Kapitolu. Tam práve zasadali obe komory amerického Kongresu, aby potvrdili víťaza volieb z novembra 2020 Joea Bidena vo funkcii prezidenta. Trump sa usiloval tomu zabrániť.

Henry Enrique Tarrio, Proud Boys Čítajte viac Bývalého vodcu Proud Boys odsúdili na 22 rokov za útok na Kapitol

Exprezident čelí štyrom obžalobám, z ktorých dve súvisia s jeho úsilím o zvrátenie výsledkov prezidentských volieb z novembra 2020. Po minulotýždňových víťazstvách v republikánskych primárkach vo viacerých štátoch si takmer s určitosťou zaistil republikánsku nomináciu do tohtoročných novembrových volieb, v ktorých sa zrejme zopakuje jeho súboj s Bidenom.

Biden si vystrelil z Trumpa. Pomohol si Haleyovou
Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #americké prezidentské voľby #útok na kapitol