VIDEO: Neďaleko Moskvy sa zrútilo vojenské lietadlo. Zahynulo všetkých 15 ľudí na palube

Havária ruského vojenského lietadla krátko po štarte v Ivanovskej oblasti východne od Moskvy si vyžiadala 15 obetí, pričom zahynuli všetci ľudia na palube, vyhlásilo v utorok ruské ministerstvo vnútra.

12.03.2024 12:46 , aktualizované: 22:30
debata (31)
Pád vojenského transportéra východne od Moskvy
Video
Vojenské lietadlo s 15 osobami havarovalo krátko po štarte, 12. marec 2024. / Zdroj: Telegram / Gaza

Po náraze lietadla typu Iľjušin Il-76 nastala silná explózia, uvádza správa agentúry Interfax, ktorá sa odvoláva na ministerstvo. Príčinou nešťastia bolo vznietenie jedného z motorov pri štarte lietadla, uviedol rezort. Prečo požiar vznikol, nebolo bezprostredne jasné, úrady to vyšetrujú.

zväčšiť Havária vojenského dopravného lietadla Iljušin... Foto: SITA/AP
vojenské lietadlo, rusko, havária, Iljušin Il-76 Havária vojenského dopravného lietadla Iljušin Il-76 s 15 ľuďmi na palube. 12.3.2024

Lietadlo podľa ministerstva obrany havarovalo pri štarte k rutinnému letu okolo 13.00 h moskovského času (11.00 h SEČ). Na palube bolo osem členov posádky a sedem cestujúcich, oznámilo ministerstvo. Záchranné práce na mieste sa už skončili, informovala krátko pred druhou hodinou SEČ agentúra TASS.

Miestni obyvatelia na telegrame podľa serveru Meduza zverejnili zábery nízkoletiaceho lietadla s horiacim motorom. Lietadlo sa zrútilo neďaleko oblastnej metropoly Ivanovo, v blízkosti cintorína v dedine Bogorodskoje, ktorá leží hneď pri letisku Severnyj, povedal agentúre TASS miestny strážnik.

Gubernátor Orenburskej oblasti Denis Pasler oznámil, že pri nehode zomrelo niekoľko letcov z jeho regiónu. Starosta Orenburgu neskôr podľa agentúry TASS uviedol, že orenburských letcov bolo päť a že zahynuli aj všetci ďalší ľudia na palube.

Ivanovská oblasť leží v centrálnej oblasti európskej časti Ruska. Lietadlo Iľjušin Il-76 má nosnosť približne 48 ton nákladu a je určené na prevoz vojakov, tovaru či bojovej techniky.

Jeden stroj tohto typu havaroval 24. januára v západoruskej Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou. Ruské ministerstvo obrany vtedy informovalo, že na palube bolo 65 ukrajinských vojnových zajatcov prevážaných na výmenu a z havárie obvinilo ukrajinskú armádu.

Ukrajinská rozviedka (HUR) potvrdila, že v ten deň sa skutočne pripravovala výmena vojnových zajatcov, zároveň však uviedla, že nevie, kto bol na palube havarovaného lietadla.

Mi-8, havária vrtuľníka, Rusko Čítajte aj Dôsledok sankcií? Rusom chýbajú diely, padol ďalší vrtuľník. Traja záchranári zahynuli
31 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #IL-76 #havária lietadla