Biden aj Trump získali v primárkach potrebný počet delegátov

Americký prezident Joe Biden i jeho predchodca v úrade Donald Trump si v doterajších primárkach a volebných zhromaždeniach zabezpečili dostatočný počet delegátov na to, aby získali nomináciu svojich strán do novembrových volieb hlavy štátu. Informujú o tom agentúry AP a Reuters.

13.03.2024 05:25
Joe Biden Foto:
Prezident Joe Biden sa prihovára k podporovateľom počas návštevy kancelárie svojej kampane v pondelok 11. marca 2024 v Manchestri, New Hampshire.
debata

Osemdesiatdvaročný demokrat Biden a o štyri roky mladší republikán Trump sa v prezidentskom súboji stretnú znovu po štyroch rokoch. Obaja v noci na stredu uspeli v straníckych primárkach v Georgii, Mississippi a tiež v štáte Washington.

Práve víťazstvom v južanskej Georgii prekonal Biden počet 1 968 delegátov, čo mu zabezpečilo nadpolovičnú väčšinu a tým aj nomináciu, ktorú mu formálne udelí augustový zjazd demokratov v Chicagu. Trumpovi na prekonanie nutnej hranice, ktorou v jeho prípade bolo 1 215 delegátov, zase dopomohla výhra vo Washingtone.

Biden doteraz podľa serveru NBC News získal 2 101 z celkových 3 934 delegátov demokratov a Trump 1 228 z celkovo 2 429 republi­kánskych delegátov. Obaja politici svojich súperov v nominačnom súboji jednoznačne porazili.

Biden, ktorý prvýkrát na hlavu štátu kandidoval neúspešne už pred 37 rokmi, získa demokratickú nomináciu druhýkrát v rade, Trump bude republikánmi v júli v Milwaukee nominovaný dokonca tretíkrát za sebou. V roku 2016 dokázal nomináciu premeniť vo víťazstvo vo voľbách, keď porazil demokratku Hillary Clintonovú, o štyri roky neskôr ale podľahol Bidenovi.

„Voliči teraz majú pred sebou rozhodnutia týkajúce sa budúcnosti tejto krajiny. Povstaneme a budeme brániť našu demokraciu, alebo ju necháme rozvrátiť inými? Obnovíme právo vybrať si a budeme chrániť naše slobody, alebo si ich necháme zobrať extrémistov?“ naznačil Biden vo vyhlásení, ako vníma blížiaci sa politický stret.

Bude to po takmer 70 rokoch prvýkrát, čo sa v prezidentských voľbách po štyroch rokoch znovu stretnú tí istí politici. Naposledy sa to stalo v roku 1956, keď republikánsky prezident Dwight Eisenhower druhýkrát za sebou porazil demokrata Adlaie Stevensona.

Tento rok sú ale podľa agentúry Reuters Američania len pramálo nadšení z toho, že sa Biden a Trump stretnú znova. Obaja sú podľa prieskumov verejnej mienky u väčšiny voličov neobľúbení. Nedávny prieskum pre AP ukázal, že len 38 percent Američanov je spokojných s tým, ako Biden vykonáva svoju funkciu, zatiaľ čo 61 percent vyjadrilo nespokojnosť.

Trump zase ako prvý exprezident v amerických dejinách čelí štyrom obžalobám v celkovo 91 bodoch, okrem iného kvôli snahe nelegálne zvrátiť výsledky minulých volieb. Aj tak ho zatiaľ prieskumy verejnej mienky mierne favorizujú.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #prezidentské voľby v USA