Británia rozšírila definíciu extrémizmu, organizáciám stopla financie

Britská vláda rozšírila definíciu extrémizmu, ktorá sa novo týka skupín propagujúcich násilie, nenávisť a netoleranciu. Nebude to síce znamenať priamo ich kriminalizáciu, mnoho organizácií ale stratí prístup k verejným peniazom, informujú britské médiá. Kritici kroku sa obávajú, že by mohol obmedziť slobodu slova.

14.03.2024 09:19
Britský ministerský predseda Rishi Sunak. Foto: ,
Britský ministerský predseda Rishi Sunak.
debata (1)

Británia sa od októbrového teroristického útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael stretáva s veľkým nárastom počtu útokov proti moslimom i židom, ktorých podľa štatistík z oboch strán pribudlo proti minulému roku až niekoľkonásobne. Premiér Rishi Sunak varoval, že zvýšená aktivita radikálnych islamistov aj krajne pravicových extrémistov cielene ohrozuje britskú demokraciu, proti čomu chce podľa neho vláda bojovať.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Európa na prahu násilia? Západ sa zmieta medzi dvoma mlynskými kameňmi

Dnešné rozšírenie definície extrémizmu je prvým z krokov v tomto snažení, povedal minister zodpovedný za túto problematiku Michael Gove.

„Dnešné opatrenia zaistia, aby vláda nechtiac neposkytovala platformu tým, ktorí sa snažia podrývať demokraciu a popierať základné práva iných ľudí,“ vyhlásil Gove.

Podľa novej definície spadá pod extrémizmus „propagácia a rozvíjanie ideológie založenej na násilí, nenávisti a netolerancii“, ktorá má útočiť na základné práva ľudí, ničiť základy britskej liberálnej parlamentnej demokracie alebo vytvárať podmienky pre iných, aby sa usilovali o to isté.

Židia / Antisemitizmus / Čítajte viac Francúzsko čelí prudkému nárastu protižidovských útokov. Dosiahol nový rekord

V Británii je už dnes podľa agentúry Reuters zakázaných 80 medzinárodných skupín, ktoré úrady označujú za teroristické či terorizmus podporujúce. Figuruje medzi nimi napríklad Hamas. Nová definícia nemá rozšíriť tento zoznam, ale skôr zamedziť verejnému financovaniu ďalších skupín a ich inej podpore zo strany úradov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #extrémizmus