Izrael chce "zaplaviť" Gazu humanitárnou pomocou

Izrael sa pokúsi "zaplaviť" Pásmo Gazy humanitárnou pomocou, ktorá bude do tejto palestínskej enklávy prichádzať z viacerých smerov a rôznymi spôsobmi. Uviedla to izraelská armáda prostredníctvom svojho hovorcu Daniela Hagariho. TASR o tom informuje v piatok podľa agentúry AFP.

14.03.2024 12:06
debata (6)
Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

„Pokúšame sa túto oblasť zaplaviť, zaplaviť ju humanitárnou pomocou,“ uviedol Hagari na štvrtkovom tlačovom brífingu so zahraničnými novinármi. Jeho vyjadrenia prichádzajú v čase, keď silnie medzinárodný tlak na Izrael v súvislosti s rastúcimi obavami, že v Gaze vypukne hladomor.

Izraelská armáda vo štvrtok uviedla, že do severnej časti enklávy vstúpilo dovedna šesť nákladných vozidiel s pomocou od Svetového potravinového programu (WFP) cez priechod v bezpečnostnom oplotení známy pod označením „96. brána“. V tejto časti Gazy panuje obzvlášť akútny nedostatok potravín.

Podľa Hagariho budú nasledovať ďalšie takéto konvoje a dodávky, ktoré budú prichádzať do Gazy cez rôzne priechody a budú dopĺňané pomocou zhadzovanou zo vzduchu i dodávanou po mori.

Hagari však pripustil, že dodanie pomoci do enklávy je len jednou časťou celého problému. Okrem toho je podľa neho je potrebné urobiť viac pre jej spravodlivé a efektívne rozdelenie pre palestínske obyvateľstvo, píše Reuters.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy