Biden má pred Trumpom nepatrný náskok jedného percentuálneho bodu, tvrdí prieskum

Súčasný americký prezident Joe Biden má pred novembrovými voľbami hlavy štátu nepatrný náskok jedného percentuálneho bodu pred svojím predchodcom Donaldom Trumpom. Vyplýva to z dnes zverejneného prieskumu mienky spoločnosti Ipsos pre agentúru Reuters. Obaja kandidáti si už zabezpečili dostatočný počet delegátov na to, aby získali nomináciu svojich strán do očakávaného súboja o Biely dom.

14.03.2024 12:25
debata (4)
Biden si vystrelil z Trumpa. Pomohol si Haleyovou
Video

Približne 39 percent registrovaných voličov uviedlo, že by volilo demokrata Bidena, keby sa voľby konali dnes, zatiaľ čo 38 percent by dalo hlas republikánovi a exprezidentovi Trumpovi. Prieskumu sa tento týždeň zúčastnilo 4094 Američanov, vrátane 3356 registrovaných voličov, a štatistická odchýlka podľa Reuters predstavovala 1,7 percentuálneho bodu u všetkých respondentov a 1,8 percentuálneho bodu u registrovaných voličov.

Veľa voličov zostáva nerozhodnutých, 11 percent uviedlo, že by volilo iných kandidátov, päť percent povedalo, že by nevolilo, a sedem percent nevedelo alebo odmietlo odpovedať.

Reprízu prezidentského duelu z roku 2020 vyhliadajú Američania so značnou nevôľou. Biden je ako prezident veľmi nepopulárny a podľa väčšiny voličov je vo veku 81 rokov príliš starý na výkon funkcie. Sedemdesiatse­demročný Trump zase kandiduje ako prvý obžalovaný exprezident v dejinách USA a nijako neustupuje od polarizujúcej rétoriky, ktorá sprevádza jeho pôsobenie vo vrcholnej politike.

Prieskum zahŕňal množstvo spôsobov merania podpory pre Bidena a Trumpa a väčšina z nich podľa Reuters ukazovala na tesný súboj.

Trump mal nepatrný náskok medzi všetkými respondentmi, ale Bidenov náskok medzi registrovanými voličmi bol významný, pretože majú väčšiu pravdepodobnosť, že sa v novembri dostavia k volebným urnám. V siedmich štátoch, kde boli voľby v roku 2020 najtesnejšie, teda v skupine, ktorá by sa v novembri mohla opäť ukázať ako kľúčová, viedol Trump medzi registrovanými voličmi nad Bidenom v pomere 40 percent ku 37 percentám.

Prieskumy z posledných týždňov všeobecne pripisujú vyššie preferencie republikánskemu prezidentovi z rokov 2017 až 2021. Navrch má ako na úrovni celých USA, tak aj vo väčšine štátov, ktoré sú považované za kľúčové, pretože v nich dlhodobo nedominuje jedna politická strana. Práve víťazstvá v jednotlivých štátoch sú pre prezidentskú voľbu rozhodujúce, keďže za ne kandidáti získavajú tzv. voliteľov.

Nezávislého kandidáta v podobe Roberta Kennedyho by podľa prieskumu podporilo 15 percent registrovaných voličov, ak by sa objavil ako tretí kandidát na volebnom lístku, čo je menej ako 17 percent v januárovom prieskume. Zdalo sa, že Kennedy by mohol Trumpovi a Bidenovi odčerpať podobný podiel hlasov, uviedol Reuters.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #prezident Joe Biden #prezidentské voľby USA 2024