Až 60 migrantov zomrelo pri nehode lode v Stredozemnom mori, povedali preživší

Až 60 ľudí zomrelo pri pokuse prekonať Stredozemné more medzi Líbyou a Talianskom. Tvrdí to preživší, ktorých v stredu zachránila po siedmich dňoch na mori loď neziskovej organizácie, informuje dnes Reuters. Organizácia SOS Mediterranee zachránila 25 ľudí vo veľmi zlom stave, dvaja z nich upadli do bezvedomia a boli helikoptérou dopravení do sicílskej nemocnice.

14.03.2024 14:45 , aktualizované: 15:17
debata (8)
Fico: Je to demonštrácia sily. Každý nelegálny migrant bude zadržaný
Video

„Po troch dňoch zlyhal motor ich plavidla, ktoré zostalo bez pohonu aj bez vody a jedla ďalších niekoľko dní. Preživší tvrdia, že počas cesty zomrelo najmenej 60 ľudí, vrátane žien a minimálne jedného dieťaťa,“ informovala organizácia SOS Méditerranée na platforme X.

Stredozemným morom vedie jedna z najnebezpeč­nejších trás, ktorou sa môžu migranti vydať. Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) na tejto trase zomrelo od začiatku roka 2024 už 226 ľudí.

Vlády Talianska a ďalších krajín Európskej únie sa snažia obmedziť počet migrantov, ktorí sa vydávajú na cestu zo severnej Afriky do Európy. Ponúkli Líbyi a Tunisku financie a prostriedky na to, aby zastavili vyplávanie lodí s utečencami zo svojich prístavov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #migranti