Boeing pristál bez časti vonkajšieho plášťa, mohol ho stratiť počas letu

Lietadlo typu Boeing 737-800 v piatok pristálo na letisku v americkom Oregone bez časti svojho vonkajšieho plášťa.

16.03.2024 06:11
Boeing, chýbajúci panel Foto: ,
Pracovník Medford Jet Center prechádza pod lietadlom United Boeing 737-824, ktoré pristálo na letisku Rogue Valley International-Medford Airport s chýbajúcim panelom v piatok 15. marca 2024 v Medforde (Oregon).
debata (13)
Boeing v problémoch. Nákladné lietadlo sa zlomilo na dve časti (zábery z apríla 2022)
Video

O prípade informujú agentúry AP a Reuters. Záležitosťou sa bude zaoberať americký Federálny úrad pre letectvo (FAA). Stroje americkej spoločnosti Boeing sa v poslednom čase s problémami stretávajú opakovane.

Lietadlo aerolínií United Airlines zo San Franciska so 139 pasažiermi a šiestimi členmi posádky pristálo na letisku v južnom Oregone v poriadku krátko pred piatkovým poludním. Počas inšpekcie vo vzdušnom prístave sa ale prišlo na to, že chýba panel vonkajšieho plášťa. Z fotky, ktorú Reuters označuje za dramatickú a ktorá sa objavila na sociálnych sieťach, sa zdá, akoby sa časť panela ulomila.

Letisko následne dočasne uzavreli, aby bolo možné na pristávacej dráhe a v okolí po paneli či jeho zvyškoch pátrať. Nič sa však nenašlo.

„Kým sa lietadlo vráti do prevádzky, uskutočníme dôkladnú prehliadku a všetky potrebné opravy,“ uviedla letecká spoločnosť vo vyhlásení, podľa ktorého sa bude vyšetrovať tiež príčina incidentu. Počas letu podľa United Airlines kapitán stroja vyrobeného v roku 1998 nevyhlásil pohotovosť, pretože v tom čase nič nenasvedčovalo poškodeniu.

Spoločnosť Boeing sa začiatkom januára dostala na titulné stránky novín, keď jednému z jej strojov 737 MAX 9 v službách amerických aerolínií Alaska Airlines za letu odpadla časť trupu. Lietadlo sa zhruba po 20 minútach z výšky 4 900 metrov bezpečne vrátilo na letisko a nikomu zo 174 cestujúcich a šiestich členov posádky sa nič nestalo.

Incident ale prinútil Federálny úrad pre letectvo, aby dočasne ponechal na zemi všetky stroje 737 MAX 9. FAA tiež Boeingu oznámil, že teraz nepovolí žiadne rozšírenie výroby lietadiel MAX. Denník The New York Times (NYT) navyše v marci napísal, že výrobný proces lietadiel Boeing 737 MAX neprešiel auditom FAA.

Letecká spoločnosť Boeing v piatok po vyšetrovaní prudkého prepadu lietadla smerujúceho zo Sydney do Aucklandu odporučila leteckým spoločnostiam kontrolu spínačov na sedadlách pilotov, informovala agentúra AP.

Spoločnosť Boeing odporučila leteckým dopravcom pri najbližšej servisnej prehliadke lietadiel 787 Dreamliner aj kontrolu motorizovaných sedadiel pilotov v kabíne a upozornila na postup, ktorým možno v prípade potreby sedadlá deaktivovať.

Upozornenie označila ako preventívne opatrenie a nespojila ho s incidentom, ktorý sa udial v pondelok počas letu LA800 spoločnosti LATAM na trase Sydney – Auckland.

Americký Federálny letecký úrad (FAA) však upozornenie vydané Boeingom označil za odpoveď na incident, ktorý sa udial v pondelok. Lietadlo sa počas neho náhle prepadlo a 50 ľudí utrpelo zranenia. FAA uviedol, že zvoláva skupinu expertov, ktorá preverí upozornenie rozoslané spoločnosťou Boeing leteckým prepravcom.

Letecká spoločnosť LATAM so sídlom v Čile v pondelok uviedla, že incident spôsobili „udalosti technického charakteru, ktorá zapríčinila silný pohyb“ lietadla, neskôr aerolinka dodala, že lietadlo „počas letu zasiahli silné otrasy, hľadanie ich príčiny je v štádiu vyšetrovania.“

Denník The Wall Street Journal (WSJ) vo štvrtok večer uviedol, že jedna z letušiek podávajúcich jedlo v kokpite omylom stlačila tlačidlo na zadnej strane sedadla, ktoré následne pilota natlačilo dopredu na ovládanie lietadla, čo spôsobilo jeho prudký pokles. Denník sa odvolal na anonymné zdroje z prostredia amerického letectva oboznámené s predbežnými výsledkami vyšetrovania.

Boeing podľa WSJ žiadal leteckých dopravcov, aby skontrolovali bezpečné prekrytie spínačov, ktoré zabráni ich nechcenej aktivácii počas letu. Spoločnosť prepravcom poskytla aj postup popisujúci odpojenie napájania motora sedadla.

Čilský letecký úrad na Nový Zéland poslal vyšetrovateľov, ktorí budú na základe platných medzinárodných dohôd viesť vyšetrovanie. Úrad zatiaľ nezverejnil žiadne výsledky.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #letectvo #Boeing