Nárast o pol milióna: V Rusku rekordne pribudlo mužov s postihnutím. Na vine aj vojna

V Rusku vlani rekordne vzrástol počet mužov s postihnutím. Ide zrejme o vojnových invalidov, ktorí utrpeli zranenia počas bojov na Ukrajine, uviedlo v sobotu vo svojom pravidelnom hlásení britské ministerstvo obrany.

16.03.2024 15:00
debata (8)

Nezávislá spravodajská stránka Vorstka dospela na základe analýzy ruského penzijného a poisťovacieho fondu k záveru, že v roku 2022 bolo evidovaných celkovo 1,67 milióna mužov s postihnutím vo veku od 31 do 59 rokov. V roku 2023 toto číslo vzrástlo o 30 percent, teda o približne 507 000 osôb.

Rusi stratili za deň viac ako 80 obrnených vozidiel
Video

„Nárast počtu mužov s postihnutím je s najväčšou pravdepodobnosťou zavinený zvýšením počtu vojnových invalidov. Takmer určite je to z tohto dôvodu,“ uviedol rezort obrany v Londýne v každodennej správe o vojne na Ukrajine.

Zároveň poznamenal, že straty ruskej armády na Ukrajine sa odhadujú na vyše 355 000 osôb, z čoho výraznú väčšinu tvoria zranení vojaci. Ruské straty podľa Londýna dosiahli najvyššiu úroveň od začiatku vojny vo februári 2024, keď v priemere padlo alebo utrpelo zranenia 983 príslušníkov ruskej armády.

„Rekordný nárast mužov s postihnutím vo veku od 31 do 59 rokov a zranených príslušníkov armády bude mať výrazný vplyv na ruské zdravotnícke a sociálne služby,“ uzatvára britské ministerstvo obrany.

Ruský útok na ukrajinské vrtuľníky za frontom
Video
Russia Victory Day Parade ruskí vojaci Čítajte viac Takmer všetci mobilizovaní Rusi sú mŕtvi. Počet obetí prekročil ďalší míľnik
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #invalidi #vojna na Ukrajine