Nigerská junta vypovedala dohodu o vojenskej spolupráci s USA

Nigerská vládnuca junta v nedeľu večer oznámila vypovedanie dohody o vojenskej spolupráci so Spojenými štátmi. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

16.03.2024 23:04
blinken Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pózuje s nigerským prezidentom Mohamedom Bazoumom počas ich stretnutia v prezidentskom paláci v Niamey, 16. marca 2023.
debata (38)

K tomuto kroku dochádza iba deň po tom, čo delegácia vysokopostavených amerických predstaviteľov ukončila trojdňovú návštevu v Nigeri, cieľom ktorej bolo obnoviť styky s tamojšou juntou.

Armáda sa v tejto stredoafrickej krajine dostala k moci vlani v júli po prevrate a zosadení prezidenta Mohameda Bazouma. Zároveň sa začala zbližovať s Ruskom, s ktorým sa začiatkom tohto roka dohodla na rozvíjaní vzťahov v obrannom sektore.

Tisícka vojakov

Vo nedeľňajšom vyhlásení prečítanom v štátnej televízii sa uvádza, že nigerská vláda sa rozhodla „s okamžitou platnosťou“ vypovedať dohodu o pôsobení amerických vojenských a civilných zamestnancov ministerstva obrany USA v Nigeri.

Spojené štáty majú v Nigeri stále približne 1000 vojakov, ktorí sú umiestnení na púštnej základni pre bezpilotné lietadlá vybudovanej za približne 100 miliónov dolárov, píše AFP. Od vlaňajšieho prevratu však fungujú len v obmedzenom režime. Washington odvtedy tiež pozastavil niektoré programy pomoci nigerskej vláde.

Niger / Niamey / Čítajte viac USA berú armádny puč v Nigeri ako hotovú vec. Vojakov si však v krajine chcú ponechať

Niger, západoafrická krajina s približne 26 miliónmi obyvateľov a jeden z najchudobnejších štátov sveta, bol pred prevratom jedným z posledných demokratických spojencov USA a európskych štátov v oblasti Sahelu na južnom okraji Sahary.

Koncom minulého roka sa z Nigeru stiahli poslední príslušníci francúzskej vojenskej misie, ktorá sa viac ako desať rokov zapájala do operácii proti džihádistom v Saheli. V krajine naďalej zostáva mnoho talianskych a nemeckých vojakov.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Niger #vojenska spolupráca