Ak nevyhrám voľby, bude to koniec americkej demokracie, tvrdí Trump

Donald Trump je presvedčený, že ak nevyhrá novembrové prezidentské voľby, bude to pravdepodobne znamenať koniec americkej demokracie. Republikánsky kandidát na prezidenta sa tak vyjadril počas volebnej kampane v štáte Ohio, informuje agentúra Reuters, podľa ktorej Trump čoraz častejšie používa "dystopickú rétoriku".

17.03.2024 08:00
Donald Trump Foto: ,
Republikánsky kandidát na prezidenta exprezident Donald Trump gestikuluje k davu na predvolebnom zhromaždení v sobotu 16. marca 2024 vo Vandalii v štáte Ohio.
debata (17)

Sedemdesiatse­demročný exprezident svoj prejav v meste Dayton začal vyjadrením pocty svojim priaznivcom, ktorí sú teraz vo väzení za to, že 6. januára 2021 násilne vtrhli do Kapitolu, pretože odmietali rovnako ako Trump prijať výsledky prezidentských volieb z novembra 2020, v ktorých vyhral demokrat Joe Biden. Trump ich ocenil ako „patriotov“ a „rukojemníkov“.

Potom znovu opakoval svoje nepravdivé tvrdenia o tom, že víťazstvo Bidena pred štyrmi rokmi bolo výsledkom volebných podvodov. „Ak nevyhráme tieto voľby, nemyslím si, že v tejto krajine budete mať ďalšie voľby,“ vyhlásil potom bez akýchkoľvek dôkazov Trump, a naznačil tak, že by jeho porážka znamenala koniec americkej demokracie.

Vo svojom vystúpení Trump hovoril aj o uvalení ciel na dovážané autá. „Ak nebudem zvolený, bude to krvavá bitka pre celú krajinu,“ poznamenal v tomto kontexte.

V novembrových voľbách sa Trump znovu stretne s Bidenom. Podľa väčšiny prieskumov je exprezident zatiaľ miernym favoritom.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #prezidentské voľby v USA