Socializovať sa a opraviť si veci, a to zadarmo. V Británii pribúda verejných opravovní

V Británii v posledných rokoch pribudlo verejných opravovní - ľudia sa schádzajú v komunitných centrách, kaviarňach, kostoloch, knižniciach alebo krčmách a často bez nároku na honorár opravujú drobné aj väčšie predmety, elektroniku aj oblečenie. Denník The Guardian hovoril s niekoľkými ľuďmi, ktorí tieto podniky buď sami založili, alebo do nich dochádzajú.

17.03.2024 09:30
zero waste Foto:
Ľudia čakajú na bezplatnú opravu svojich elektronických zariadení dobrovoľnými technikmi v pobočke Repair Cafe v komunitnom centre de Meevaart v Amsterdame v Holandsku v stredu 12. októbra 2022. 14. október je Medzinárodným dňom elektronického odpadu, ktorého cieľom je zvýšenie recyklácie elektronických zariadení.
debata (2)

„Vždy som bola zručná. Dokázať vyriešiť niečí problém ak tomu zabrániť tomu, aby sa nejaká vec vyhodila, je ohromne vďačná činnosť,“ popísala 49-ročná Cath Snowová, ktorá inak pracuje ako dodávateľka poľnohospodárskej techniky v anglickom grófstve Dorset. „Ľudia nám nosia rôzne sentimentálne predmety. Môj obľúbený boli ručne šité šaty jednej staršej pani, ktorá už ale nedokáže kvôli chorému zápästiu pracovať s ihlou,“ povedala Snowová.

Slovnaft rafinéria Čítajte viac V Bratislave má vyrásť nová spaľovňa za stovky miliónov eur, vznikla proti nej už petícia. Čo o nej zatiaľ vieme?

„Veľmi dobre viem, koľko vecí dnes končí na skládke. Kaviareň s opravovňou je skvelý spôsob, ako svojim deťom môžem ukázať riešenie, namiesto toho, aby som o ňom len hovorila,“ dodáva 29-ročná Harriet Bavleyová z Carmarthenu vo Walese.

Elektrotechnik Peter Gardiner kaviareň s opravovňou založil pred štyrmi rokmi po tom, čo jeho syn zomrel na nádor na mozgu. Miestna komunita v Aston Clinton v grófstve Buckinghamshire na neúspešnú liečbu vybrala stovky tisíc libier a kaviareň podľa neho bola spôsobom, akým sa rozhodol ľuďom štedrosť vrátiť a jemu samému pomohla prečkať temné životné obdobie.

„Organizujeme v miestnom kostole zhromaždenia každý mesiac,“ popísal Gardiner s tým, že ktokoľvek môže priniesť predmet na opravenie zadarmo. „Ja sám robím telefóny, tablety alebo rádiá. Prekvapivo ľudia nosia veľa hodín. Potom máme šijaciu sekciu alebo dobrovoľníka na šperky. Každý člen nášho tímu sa špecializuje na niečo iné,“ dodal Gardiner.

Nepotrebné veci nemusia byť odpadom. Ako im dať druhú šancu?
Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #oprava #Veľká Británia #recyklácia #zero waste