TASS: Volebná účasť v ruských voľbách prekonala rok 2018. Po výzve Navaľnej sa tvorili fronty

Účasť v prebiehajúcich ruských prezidentských voľbách niekoľko hodín pred koncom hlasovania prekonala účasť z roku 2018, ktorá bola 67,54 percenta. Podľa agentúry TASS to vyplýva z údajov na webových stránkach ruskej volebnej komisie a na elektronických volebných platformách.

17.03.2024 13:08 , aktualizované: 14:01
rusko Foto: ,
Voličov kontroluje polícia pred volebnou miestnosťou v Moskve, Rusko, v nedeľu 17. marca 2024. Ruská opozícia vyzvala ľudí, aby na protest zamierili do volebných miestností v nedeľu napoludnie, keďže sa bude hlasovať v posledný deň prezidentských volieb, ktoré sú takmer isté, že predĺžia vládu prezidenta Vladimira Putina po tom, čo potlačil nesúhlas.
debata (61)

K 13:50 moskovského času (11:50 SEČ) prišlo k volebným urnám odovzdať svoj hlas 66,07 percenta voličov. Ďalších 7,74 milióna občanov využilo možnosti elektronického hlasovania. Celková volebná účasť tak už presiahla údaj z roku 2018, uviedla agentúra TASS.

Zelenskyj: Putin je monštrum, nebojte sa jeho porážky
Video

Trojdňové voľby, v ktorých je jasným favoritom na víťazstvo súčasný šéf Kremľa Vladimir Putin, sa končia dnes večer. Ruský režim sa podľa zahraničných médií usiluje o vysokú účasť, ktorá by legitimizovala ďalšie Putinovo pôsobenie v úrade a ktorá by ukázala jednotu národa v čase vojny proti Ukrajine, ktorú Putin začal v roku 2022. Nezávislí experti v Rusku aj v zahraničí nepovažujú voľby za slobodné ani spravodlivé . Niektorí hovoria napríklad o tom, že sú zamestnanci štátnych podnikov k účasti na voľbách nútení svojimi nadriadenými.

Vôbec najvyššia volebná účasť 74,7 percenta bola hneď v prvých ruských prezidentských voľbách v roku 1991, kedy bol úrad ruského prezidenta zriadený.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Putin na večné časy? Možnože nás už čoskoro čaká milé prekvapenie

Po výzve Navaľnej sa tvorili rady

Pred volebnými miestnosťami v ruskej Moskve sa v nedeľu predpoludním začali tvoriť rady ľudí čakajúcich na odovzdanie hlasu v prezidentských voľbách. Informuje o tom stanica BBC.

Vdova po zosnulom vodcovi ruskej opozície Alexejovi Navaľnom predtým vyzvala Rusov, aby prišli masovo hlasovať v nedeľu napoludnie a symbolicky tak vyjadrili svoj protest proti dlhoročnému šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi, ktorý vo voľbách nemá skutočného súpera.

Na fotografiách spred viacerých moskovských volebných miestností bolo vidno ľudí rôzneho veku čakajúcich v radoch. Čakali disciplinovane a ticho, bez prejavov protestov, plagátov či politických sloganov.

Bezprostredne neboli správy ani o tom, že by došlo k zatýkaniu.

Vdova Julija Navaľná, ako aj ďalší členovia tímu zosnulého politika, predtým vyzvali Rusov, aby prišli do volebných miestností v rámci protestnej akcie „Napoludnie proti Putinovi“. S touto myšlienkou prišiel pred svojou februárovou smrťou v Ruskom väzení samotný Alexej Navaľnyj.

Jednoduchá a bezpečná akcia

Účasť na protestoch je podľa BBC v Rusku nebezpečnou aktivitou, ale podľa Julije Navaľnej je poludňajšie čakanie pred hlasovacími miestnosťami „veľmi jednoduchou a bezpečnou akciou,“ ktorú úrady nemôžu zakázať. Protiputinovski naladení občania budú môcť vidieť, že je ich mnoho a že sú silní, uviedla Navaľná.

Zároveň vyzvala Rusov, aby po príchode do volebných miestností volili ktoréhokoľvek kandidáta okrem Putina, zneplatnili svoje hlasovacie lístky, alebo na ne napísali veľkými písmenami meno Navaľnyj.

Navaľného tím vyzval Rusov, aby v nedeľu, v posledný deň trojdňových „volieb“, takto protestovali proti Putinovi v každom z 11 časových pásiem krajiny.

Okolo poludnia prišiel voliť aj opozičný politik Boris Nadeždin vystupujúci proti vojne na Ukrajine, ktorý chcel kandidovať za prezidenta ale ruské úrady ho odmietli zaregistrovať. Na fotografiách z volebnej miestnosti bolo vidno 60-ročného Nadeždina obklopeného davom prevažne mladých ľudí.

Julija Navaľná Čítajte viac Vdova po Navaľnom: Putin je "gangster", nie prezident

Tvorenie radov pred hlasovacími miestnosťami bolo hlásené aj z iných ruských miest. Rad čakajúcich voličov sa vytvoril aj pred ambasádou Ruska v kirgizskej metropole Biškek. Podľa BBC bol dlhý viac než pol kilometra a tvorili ho prevažne mladí ľudia.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #ruské prezidentské voľby