Rusko požaduje, aby Nemecko uznalo obliehanie Leningradu počas druhej svetovej vojny za genocídu

Rusko požaduje, aby Nemecko uznalo obliehanie Leningradu počas druhej svetovej vojny nielen ako vojnový zločin, ale aj ako genocídu. Ruské ministerstvo zahraničných vecí v tejto súvislosti zaslalo nemeckej diplomacii nótu, v ktorej kritizuje "rozporuplné riešenie" minulosti.

20.03.2024 16:02
Leningrad Foto:
debata (9)

Nemecké zločiny z koloniálneho obdobia sú uznané za genocídu, ale nacistické zločiny proti národom bývalého Sovietskeho zväzu počas druhej svetovej vojny nie, uvádza sa v nóte. „Ruská strana trvá na oficiálnom uznaní týchto zverstiev tretej ríše za genocídu,“ tvrdí dokument.

Počas takmer 900-dňového obliehania Leningradu (dnes Petrohrad) v rokoch 1941–1944 zahynulo približne 1,1 milióna ľudí. Obrovské množstvo civilistov zomrelo hladom alebo zamrzlo.

„Obliehanie Leningradu bolo strašným vojnovým zločinom, ktorý nemecký Wehrmacht spáchal na Leningrade a jeho obyvateľstve,“ uvádza nemecké ministerstvo zahraničných vecí s tým, že nemecká vláda to pri viacerých príležitostiach zdôraznila a trvá na tomto právnom názore.

V januári, pri príležitosti 80. výročia ukončenia blokády Leningradu, si nemecká ambasáda v Moskve viacerými podujatiami pripomenula jej obete. Veľvyslanec Alexander Graf Lambsdorff sa zároveň stretol s preživšími.

Ruská diplomacia vyvíja čoraz väčší tlak na Nemecko. Z právneho hľadiska ide obvinenie z genocídy ďalej ako obvinenie z vojnových zločinov.

Dohovor OSN o predchádzaní a trestaní zločinu genocídy z roku 1948 stanovuje, že príslušné súdy musia vynášať rozsudky za genocídu. V prípadoch spred roku 1948 ide o vyrovnávanie sa s nimi prostredníctvom politiky, spoločnosti a historiografie.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v nóte opäť kritizovalo skutočnosť, že Nemecko vyplatilo iba individuálne odškodnenie židovským obetiam leningradskej blokády. Nemecko odôvodňuje odlišný prístup tým, že sovietski židia boli v dôsledku nacistickej rasovej politiky vystavení osobitnému prenasledovaniu.

Odškodnenie ostatných obetí bolo pokryté z vojnových reparácií, ktoré Nemecko zaplatilo po roku 1945. Ako humanitárne gesto však nemecká vláda od roku 2019 financuje sociálnu a zdravotnú pomoc pre tých, ktorí obliehanie prežili. V novej diplomatickej nóte Moskvy sa uvádza, že sa stále čaká na humanitárne gesto zodpovedajúce týmto udalostiam.

Rusko Ukrajina svet vojna protesty zadržaní Čítajte viac Na protestoch v Rusku zatkli aj 77-ročnú preživšiu leningradskej blokády
9 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #genocída #Leningrad