Austrálsky veľvyslanec už skôr označil Trumpa za blázna, ten hovorí o jeho vyhostení

Austrália v stredu vyslovila podporu svojmu veľvyslancovi v Spojených štátoch, expremiérovi Kevinovi Ruddovi po tom, ako sa bývalý americký prezident Donald Trump urážlivo vyjadril k jeho inteligencii a vyhlásil, že by mohol byť z USA v budúcnosti vyhostený. K obhajobe austrálskeho diplomata sa pridali aj viacerí americkí predstavitelia, informuje agentúra AFP.

20.03.2024 22:51
Trump Foto: ,
Americký exprezident Donald Trump.
debata (3)

Rudd, ktorý je veľvyslancom v USA približne rok, označil pred časom Trumpa za „blázna“ a „najdeštruktív­nejšieho prezidenta v histórii“, ale aj „zradcu Západu“.

Trumpa sa na Rudda pýtali v stredajšom televíznom rozhovore. „Počul som, že je tak trochu protivný,“ skonštatoval Trump. „Počul som, že nie je z tých najbystrejších,“ pokračoval a dodal, že ak sa bude správať nepriateľsky, v USA dlho neostane.

Austrálska ministerka zahraničných vecí Penny Wongová vyjadrila Ruddovi podporu. „Pán Rudd je veľmi efektívny veľvyslanec. Parlament ho rešpektuje. Odvádza skvelú prácu pri presadzovaní záujmov Austrálie v Spojených štátoch,“ vyhlásila pred médiami v Canberre.

Wongová poukázala na Ruddove zásluhy v rozvoji bezpečnostného paktu AUKUS medzi Austráliou, USA a Spojeným kráľovstvom. Podľa nej má zo svojho pôsobenia na ministerstve zahraničných vecí skúsenosti, aby mohol spolupracovať s každým, kto sa stane víťazom najbližších prezidentských volieb v USA.

V reakcii na Trumpove poznámky označil hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Vedant Patel austrálskeho veľvyslanca za „dôležitého partnera“.

Americký kongresman za Demokratickú stranu Joe Courtney na sociálnej sieti X napísal, že menovanie Rudda posilnilo vzťahy medzi oboma krajinami. Zdôraznil, že ho rešpektujú demokratickí aj republikánski kongresmani.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Austrália #Donald Trump