Pentagón nalieha na Izrael, aby našiel alternatívu k totálnemu útoku na Rafah

Americký minister obrany Lloyd Austin vyzval Izrael, aby zvážil alternatívy k plánovanej pozemnej ofenzíve v meste Rafah na juhu palestínskeho Pásma Gazy.

21.03.2024 07:27 , aktualizované: 09:49
debata (2)
Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

Podľa agentúry DPA sa tak stalo v Austinovom telefonickom rozhovore s izraelským ministrom obrany Joavom Galantom, ktorý sa uskutočnil v noci na štvrtok.

Vo vyhlásení amerického rezortu obrany sa uvádza, že Austin okrem toho naliehal na Galanta, aby Izrael urobil viac pre ochranu palestínskeho civilného obyvateľstva, zaistil bezpečnosť amerického armádneho personálu zriaďujúceho dočasný prístav na pobreží Gazy a rozšíril pozemnú prepravu humanitárnej pomoci do Pásma Gazy.

Pokiaľ ide o ofenzívu do Rafahu, izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu vyhlásil, že prípravy na ňu budú ešte nejaký čas trvať. Vo svojich plánoch zaútočiť na toto mesto však Netanjahu zostáva neoblomný, konštatovala DPA. Pripomenula, že do Rafahu sa pritom uchýlil viac ako milión utečencov z iných oblastí Pásma Gazy.

Vzhľadom na zúfalú humanitárnu situáciu v tejto palestínskej enkláve i na civilné obete, Washington v posledných týždňoch používa voči izraelskému vedeniu čoraz tvrdšiu rétoriku. USA sa však zároveň naďalej považujú za akéhosi ochrancu záujmov Izraela.

Spojené štáty každý rok podporujú Izrael miliardami dolárov, pričom značná časť tejto sumy smeruje na protiraketovú obranu a inú vojenskú techniku, doplnila DPA.

Izraelskí vojaci zabili počas bojov v nemocnici Šifá ďalších 50 militantov

Izraelská armáda vo štvrtok oznámila, že počas bojov v okolí nemocnice Šifá v meste Gaza zabila za uplynulý deň viac ako 50 palestínskych militantov. TASR o tom informuje podľa správy Reuters.

Izraelské obranné sily (IDF) tiež uviedli, že v danej oblasti našli „teroristickú infraštruktúru a sklady zbraní“. Podľa IDF od spustenia operácie v nemocnici Šifá začiatkom týždňa zneškodnili už viac ako 140 militantov.

Izraelskí vojaci vstúpili do nemocnice Šifá v pondelok. Komplex jej budov podľa Izraela využívajú vysokopostavení členovia hnutia Hamas, ktoré je zodpovedné za útok na juh Izraela z vlaňajšieho októbra.

Izrael obviňuje Hamas, že zneužíva objekty civilnej infraštruktúry (napríklad nemocnice a školy) ako svoje ústredia alebo sklady zbraní. Hamas popiera využívanie nemocníc na vojenské účely.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy #Rafáh