759. deň: Rusko obsadzuje dediny na Donbase, Ukrajina zápasí s nedostatkom munície a vojakov

Ruská armáda v sobotu vyhlásila, že na Ukrajine obsadila dedinu Ivanivske, ktorá sa nachádza približne desať kilometrov od východného mesta Bachmut. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

23.03.2024 06:45 , aktualizované: 20:55
Kyjev, vojna na Ukrajine, bombardovanie,... Foto: ,
Ukrajinský hasič zápasí s požiarom v Kyjeve, po masívnom ruskom útoku na mesto, 21. marca 2024.
debata (26)

Najdôležitejšie udalosti

Premiér Fico o príprave stretnutia s ukrajinskou vládou
Video
Dneper, vojna na Ukrajine, bombardovanie, vodná elektráreň, ruský útok Čítajte viac 758. deň: Macron na súkromnej večeri: Ukrajina môže rýchlo padnúť. Rusi útočia na ukrajinskú energetiku

20:55 Francúzsky prezident Emmanuel Macron je vojnový štváč, vyhlásil dnes podľa agentúry ANSA podpredseda talianskej vlády a líder krajne pravicovej strany Liga Matteo Salvini, ktorý organizuje schôdzku strán z frakcie Európskeho parlamentu nazvanej Identita a demokracia. Macron pred pár dňami povedal, že jeho krajina bude možno nútená v určitom momente viesť pozemné operácie na Ukrajine.

„Svojimi slovami je Macron nebezpečenstvom pre našu krajinu a pre tento kontinent,“ tvrdil Salvini na zjazde, ktorého sa zúčastňuje okrem iného aj šéf portugalskej krajne pravicové stany Chega André Ventura či líder francúzskeho Národného združenia Jordan Bardella. „Nechcem svojim deťom zanechať kontinent pripravený vstúpiť do tretej svetovej vojny,“ dodal Salvini.

Macron minulý mesiac vyvolal rozruch vyhlásením, že západní spojenci by nemali vylučovať vyslanie vojakov na Ukrajinu, ktorá sa vyše dva roky bráni ruskej agresii. Viacero krajín vrátane Česka v reakcii uviedla, že sa nechystá vyslať vojakov na Ukrajinu. Iné štáty, predovšetkým z východného krídla NATO, francúzskeho prezidenta naopak podporili.

18:09 Novinári zorganizovali v sobotu plávanie na desiatich plážach po celom svete, aby tak vyjadrili solidaritu s americkým novinárom Evanom Gershkovichom, ktorého už rok väznia v Rusku. Novinár je známy ako milovník Brightonskej pláže v Británii. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry DPA.

Gershkovicha z amerického denníka Wall Street Journal (WSJ) zadržali vlani v marci, keď bol na pracovnej ceste v Rusku, a obvinili ho tam zo špionáže. On, denník a vláda USA to dôrazne odmietajú.

Plávanie na plážach po celom svete je poctou Gershkovichovi a jeho láske k Brightonskej pláži v Británii a k podobnej pláži v New Yorku – cieľom akcie je upozorniť na nespravodlivosť, vysvetlil reportér WSJ Alistair MacDonald.

Gershkovich (32) sa v roku 2017 presťahoval do Ruska, aby robil reportáže o tejto krajine. Najprv pracoval pre noviny The Moscow Times a pre tlačovú agentúru AFP, potom pre Wall Street Journal.

16:01 Ruská armáda v sobotu vyhlásila, že na Ukrajine obsadila dedinu Ivanivske, ktorá sa nachádza približne desať kilometrov od východného mesta Bachmut. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

„Dedina Krasnoje v Doneckej ľudovej republike bola oslobodená,“ uvidelo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany. Použilo pritom ruský názov dediny platný do roku 2016.

Ruské jednotky v uplynulých týždňoch obsadili niekoľko frontových dedín, zatiaľ čo ukrajinská armáda zápasí s nedostatkom munície a vojakov.

Minulý mesiac ruskí vojaci obsadili dedinu Avdijivka neďaleko východného mesta Doneck. Jej obsadenie bolo prvým významnejším územným ziskom od obsadenia Bachmutu vlani v máji. Ruský prezident Vladimir Putin ho ocenil ako znamenie toho, že ruské jednotky opäť postupujú vpred.

14:03 Útočníci, ktorí spáchali piatkový teroristický útok v Krasnogorsku pri Moskve a ktorých sa všetkých podarilo dolapiť, sa pokúšali utiecť na Ukrajinu, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin v dnešnom televíznom prejave k národu. Putin, ktorý pred viac ako dvoma rokmi rozpútal vojnu proti Ukrajine, podľa agentúry TASS tiež tvrdil, že podľa predbežných údajov bola na ukrajinskej strane pre páchateľov útoku chystaná možnosť prechodu hraníc.

Crocus City Hall Čítajte viac Počet obetí útoku pri Moskve vzrástol na 143, zadržali 11 ľudí. Ruskí tajní pátrajú po ukrajinskej stope

13:47 Kyjev v sobotu odmietol tvrdenia Ruska o možnej spojitosti Ukrajiny s piatkovým útokom v koncertnej hale na predmestí Moskvy, ktorý si vyžiadal viac než 115 obetí, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Crocus City Hall Čítajte viac Počet obetí útoku pri Moskve vzrástol na 143, zadržali 11 ľudí. Ruskí tajní pátrajú po ukrajinskej stope

11:30 Ukrajinskí energetici dnes ďalej pracujú na obnovení dodávok elektriny pre niektorých zákazníkov po piatkovom ruskom vzdušnom údere, ktorý bol podľa Kyjeva najväčším útokom Moskvy proti ukrajinskej energetickej sieti od začiatku ruskej agresie spred viac ako dvoch rokov. S odvolaním sa na ukrajinské úrady o tom informuje agentúra Reuters.

Prezident Volodymyr Zelenskyj na telegramovom účte uviedol, že vo väčšine postihnutých regiónov bola „technická možnosť dodávok elektriny“ obnovená, ťažká však podľa neho zostáva situácia v Charkovskej oblasti na východe krajiny.

Prevádzkovateľ ukrajinskej energetickej siete Ukrenergo v tlačovej správe spomenul, že bez dodávok elektriny zostávajú zákazníci v Charkove a tiež v západoukrajinskej Chmelnyckej oblasti, zatiaľ čo v Odeskej oblasti na juhu krajiny prebiehajú plánované odstávky.

10:58 Počet obetí útoku pri Moskve vzrástol na 93, zadržali 11 ľudí. Ruskí tajní pátrajú po ukrajinskej stope

Crocus City Hall Čítajte viac Počet obetí útoku pri Moskve vzrástol na 143, zadržali 11 ľudí. Ruskí tajní pátrajú po ukrajinskej stope

9:32 Riaditeľ ruskej tajnej služby FSB Alexander Bortnikov informoval ruského prezidenta Vladimira Putina o zadržaní 11 ľudí, vrátane štyroch priamych podozrivých z účasti na piatkovom teroristickom útoku, oznámil dnes Kremeľ. Útok v koncertnej sále v Krasnogorsku pri Moskve si podľa posledných informácií vyžiadal viac ako 90 obetí. Kremeľ vo vyjadrení, z ktorého citovali ruské tlačové agentúry, označil zadržaných podozrivých za „teroristov, bezprostredne sa podieľajúcich na útoku“. Bezpečnostné zložky ďalej pátrajú s cieľom odhaliť základňu skupiny.

Predtým jeden z ruských poslancov informoval o zadržaní dvoch osôb podozrivých z piatkového útoku. Podľa Alexandra Chinštejna, šéfa jedného z výborov dolnej komory ruského parlamentu, zastavili príslušníci ruských bezpečnostných síl v Brjanskej oblasti na západe Ruska s použitím streľby biely automobil, po ktorom bolo v súvislosti s piatkovými udalosťami vyhlásené pátranie.

Jeden muž bol zadržaný na mieste, druhý neskôr, po ostatných pasažieroch sa ďalej pátra. V aute bola nájdená pištoľ, zásobník k útočnej puške a pasy občanov Tadžikistanu, uviedol podľa TASS Chinštejn.

8:57 Spojené štáty začiatkom marca varovali ruské úrady pred teroristickým útokom, ktorého terčom by mohli byť „veľké zhromaždenia“ v Moskve, uviedol v piatok Biely dom, niekoľko hodín po tom, ako pri masovej streľbe pri ruskom hlavnom meste zahynulo najmenej 60 ľudí. TASR informuje podľa agentúry AFP.

„Začiatkom tohto mesiaca mala vláda USA informácie o plánovanom teroristickom útoku v Moskve – potenciálne zameranom na veľké zhromaždenia, vrátane koncertov“ a Washington „tieto informácie poskytol ruským orgánom“, uviedla hovorkyňa Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Adrienne Watsonová.

Vyšetrovanie teroristického útoku pri Moskve
Video

Watsonová dodala, že administratíva amerického prezidenta Joea Bidena dodržiava dlhodobú politiku „povinnosti varovať“, v rámci ktorej USA upozorňujú štáty alebo skupiny, keď získajú informácie o konkrétnych hrozbách únosu alebo zabitia s početnými obeťami.

8:40 Pri piatkovom útoku ozbrojencov na koncertnú halu na predmestí Moskvy zahynulo viac ako 60 ľudí, uviedol v sobotu ruský vyšetrovací výbor. Pôvodne uvádzaný počet obetí bol viac ako 40, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na ruské tlačové agentúry.

„Momentálne sa obhliadajú telá zosnulých. Predbežne sa zistilo, že pri teroristickom útoku zomrelo viac ako 60 ľudí. Počet obetí sa, žiaľ, môže zvýšiť,“ uviedol vyšetrovací výbor.

Do koncertnej sály Crocus City Hall vpadli v piatok večer pravdepodobne piati muži ozbrojení automatickými zbraňami a granátmi. Na mieste zabili podľa úradov najmenej 60 ľudí a 100 zranili. Z budovy boli hlásené výbuchy a zachvátil ju rozsiahly požiar. K zodpovednosti za útok sa prihlásila militantná organizácia Islamský štát.

rusko-teroristicky-utok-crocus-city-hall-moskva Čítajte viac Najmenej 60 mŕtvych po streľbe pri Moskve. K teroristickému útoku sa prihlásil Islamský štát

8:30 Ukrajinská protivzdušná obrana zničila 31 z 34 dronov, ktorými v noci zaútočili ruské sily, uviedli ráno podľa agentúry Reuters ukrajinské vzdušné sily. Generálny štáb v pravidelnom rannom hlásení uviedol, že za posledných 24 hodín Rusi vykonali 88 raketových a 143 vzdušných útokov a v 92 prípadoch ostreľovali Ukrajinu zo salvových raketometov.

Ruské delostrelectvo útočilo na približne 140 obcí v oblastiach po celej dĺžke frontu, poznamenal ukrajinský generálny štáb. V Charkovskej oblasti sa ruské sily trikrát pokúsili s podporou letectva preraziť ukrajinskú obranu. Útokom obrancovia čelili tiež v Doneckej oblasti a pri obci Robotyne v Záporožskej oblasti, čo je jedno z viacerých miest, ktoré Ukrajina oslobodila pri svojej nie príliš úspešnej minuloročnej letnej protiofenzíve.

Južne od Chersonu sa podľa ukrajinskej strany Rusi ďalej snažia vyhnať ukrajinské sily z pozícií na južnom brehu rieky Dnepr.

6:45 Ukrajinský útok dronmi na ruskú Belgorodskú oblasť si podľa tunajšieho gubernátora Vjačeslava Gladkova vyžiadal jeden život a dvoch zranených. Agentúra TASS tiež napísala, že ruské sily v noci na sobotu nad viacerými oblasťami zničili 12 ukrajinských dronov. Ruskojazyčný server BBC zase uviedol, že v Samarskej oblasti horí po útoku bezpilotného lietadla rafinéria.

Drony sa podľa ruského ministerstva obrany podarilo zničiť nad Brjanskou, Voronežskou, Saratovskou a Belgorodskou oblasťou. Podrobnosti o útoku, ktorý si vyžiadal mŕtveho a zranených, zatiaľ nie sú k dispozícii.

V rafinérii v Samarskej oblasti, ktorá sa špecializuje na výrobu motorového paliva, útok síce spôsobil požiar, ale nevyžiadal si podľa miestnych úradov žiadnych zranených.

Ukrajina na ruské ropné zariadenia v poslednom čase útočí čoraz častejšie napriek tomu, že Washington podľa denníka Financial Times požiadal Kyjev, aby s tým prestal, pretože sa obáva, že by útoky mohli viesť k zvýšeniu svetových cien ropy a tiež vyprovokovať Moskvu k odvetným akciám.

Ruské ropné rafinérie sú pre ukrajinské sily legitímnym cieľom. Uviedla to v piatok ukrajinská vicepremiérka Oľha Stefanišynová. „Chápeme výzvy amerických partnerov, ale zároveň bojujeme s kapacitami, zdrojmi a postupmi, ktoré máme,“ povedala Stefanišynová na Kyjevskom bezpečnostnom fóre. Podľa jej slov sú energetické zariadenia z vojenského hľadiska legitímnym cieľom.

ropa, Rusko Čítajte viac USA sa zľakli. Ukrajincom hovoria, aby neútočili na ruské ropné ciele, píše Financial Times
26 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine