758. deň: Macron na súkromnej večeri: Ukrajina môže rýchlo padnúť. Rusi útočia na ukrajinskú energetiku

Po mohutnom raketovom útoku na Kyjev ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žiada ďalšie sprísnenie sankcií. V ruských raketách, ktoré vo štvrtok zaútočili na Kyjev, bolo podľa neho 1500 komponentov z "normálnych" krajín. Súčiastky, ktoré Rusi nevyrábajú, získavajú obchádzaním sankcií, tvrdí. Rozsiahly raketový útok zažila Ukrajina aj v piatok. Francúzsky prezident Emmanuel Macron podľa Politico uviedol na súkromnej večeri, že Ukrajina môže rýchlo padnúť.

22.03.2024 05:55 , aktualizované: 23:00
Dneper, vojna na Ukrajine, bombardovanie, vodná... Foto:
Na tejto fotografii, ktorú poskytol Petro Andriuščenko, poradca vedúceho mestskej správy Mariupol, je horiaci trolejbus pri vodnej elektrárni po ruských útokoch v Dnepri na Ukrajine 22. marca 2024.
debata (540)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 758 dní
  • Islamský štát sa prihlásil k útoku na predmestí Moskvy
  • Macron uviedol, že Ukrajina môže rýchlo padnúť, žiada riešenia
  • Po ostreľovaní ruského Belgorodu úrady hlásia jednu mŕtvu a niekoľko zranených
  • Ukrajina: Moskva za jeden deň stratila viac ako 800 vojakov
  • Rusko útočilo na Ukrajinu viac ako 60 dronmi a takmer 90 strelami, zabili najmenej piatych ľudí
  • Rusko je vo vojnovom stave, vyhlásil Kremeľ. Nastala veľká zmena v oficiálnej rétorike Ruska.
  • Ruské ropné rafinérie sú legitímnym cieľom, infraštruktúru budeme naďalej ničiť, odkázala Ukrajina Amerike
  • Ukrajina prestavila silu robotiky. Chystá vyslať armádu železných bojovníkov
Hasič likvidujú požiar v Kyjeve, po masívnom...
Obyvatelia sa zhromažďujú pred bytovkou po...
+7Hasiči pracujú v blízkosti krátera, miesto...
Americké vrtuľníky Black Hawk v nasadení na Ukrajine
Video
Belgicko EÚ Summit Dvojdňový Čítajte viac 757. deň: Lídri EÚ sa zhodli na ďalšej urýchlenej pomoci Ukrajine, hovorili o využití zmrazených ruských aktív

23:00 Francúzsko-nemecký zbrojársky holding KNDS, ktorý sa zameriava najmä na výrobu tankov a obrnených vozidiel, bude na Ukrajine vyrábať vojenské vybavenie a muníciu. Na tlačovej konferencii v Berlíne to v piatok oznámili ministri obrany Francúzska a Nemecka Sébastien Lecornu a Boris Pistorius.

„Budeme spolupracovať na výrobe zbraní a munície na Ukrajine,“ povedal Pistorius.

Lecornu bez uvedenia časového rámca uviedol, že KNDS založí na Ukrajine dcérsku spoločnosť, ktorej hlavným cieľom bude školiť Ukrajincov a „rýchlo vyrábať náhradné diely, najmä pre systémy, ktoré už boli dodané“. Doplnil, že takáto spoločnosť je „veľmi cenná, pretože výrobné kapacity sú bližšie k prvej línii, čo znamená menej logistiky a väčšiu spoľahlivosť dodávok“.

Holding KNDS vznikol fúziou nemeckej spoločnosti Krauss-Maffei Wegmann a francúzskej štátnej zbrojovky Nexter Systems. Sídlo má v Amsterdame, fakticky je však riadený z Nemecka a Francúzska.

Produkciu na Ukrajine chce začať aj nemecký výrobca zbraní Rheinmetall, ktorý sa vo februári dohodol s ukrajinskou spoločnosťou na výrobe delostreleckých granátov. Minulý týždeň spoločnosť uviedla, že plánuje na Ukrajine zriadiť najmenej štyri továrne na výrobu nábojov, vojenských vozidiel, pušného prachu a protilietadlových zbraní.

22:30 Európska únia je konsternovaná a šokovaná po teroristickom útoku na okraji Moskvy. Podľa agentúry AFP to uviedol hovorca Európskej komisie. Francúzske ministerstvo zahraničia vyzvalo na plné objasnenie činu. Podobne sa vyjadril aj Berlín. So šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom po útoku hovoril turecký minister zahraničia Hakan Fidan. Podľa vyjadrenia ruských úradov zomrelo pri útoku najmenej 40 ľudí a ďalších 100 bolo zranených.

rusko-teroristicky-utok-crocus-city-hall-moskva Čítajte viac Svet odsúdil teror na okraji Moskvy, Zacharovová sa obula do šéfa OSN

22:15 Streľba zaznela asi desať minút pred koncertom v Krasnogorsku pri Moskve, koncertná sieň bola vtedy zaplnená asi na 70 percent. Len čo spustili streľbu, v sále vypukla panika. Útočníci strieľali priamo do davu, povedal ruskej rozhlasovej stanici Kommersant FM očitý svedok Dejv Primov. Útok ozbrojencov si podľa ruskej tajnej služby FSB vyžiadal štyri desiatky obetí a viac ako stovku zranených.

rusko, teroristický útok, Crocus City Hall, moskva Čítajte viac Teror v Moskve: Očitý svedok hovorí o panike v sále, útočníci strieľali do davu

21:55 Päť Bulharov žijúcich v Británii, obvinených zo špionáže pre Rusko, v piatok na londýnskom súde Old Bailey vyhlásilo, že sú nevinní. Proces s nimi sa má začať v októbri a trvať štyri mesiace.

Traja muži a dve ženy – Orlin Rusev (46), Bizer Džambazov (42), Katrin Ivanovová (32), Ivan Stojanov (32) a Vanja Gaberovová (29) -, sú obvinení z toho, že sa od augusta 2020 do februára 2023 snažili zhromažďovať informácie, ktoré mali byť „priamo či nepriamo užitočné pre nepriateľa“, a to konkrétne Rusko.

Všetci piati v piatok obvinenie popreli.

Rusev, Džambazov a Ivanovová sú obvinení aj z držby falošných dokladov totožnosti, čo taktiež popreli.

Všetci piati sa údajne „spriahli s Janom Marsalekom a ďalšími neznámymi osobami, aby spoločne získali, zhromaždili, nahrali, zverejnili si sprostredkovali dokumenty alebo informácie“ Moskve.

Jan Marsalek je bývalý rakúsky finančník s českými koreňmi. V cestovnom pase má meno zapísané v podobe Jan Maršálek. Bol riaditeľom akciovej spoločnosti Wirecard na spracovanie platieb. Nemecko po ňom aktuálne pátra pre obvinenia z obrovského podvodu. V zmienenej britskej kauze nie je obvinený.

Pätica sa v piatok na súd dostavila aj so šiestym Bulharom, 38-ročným Tichomirom Ivančevom, ktorý je spolu s nimi taktiež obvinený zo špionáže. Toho však obvinili až neskôr a v piatok sa k obvineniam nevyjadroval. Ďalšie pojednávanie s Bulharmi sa má konať 16. a 17. mája.

20:00 Všetky hromadné akcie plánované na víkend boli v Moskve zrušené po večernej streľbe a explóziách v koncertnej sieni v Krasnogorsku na západnom okraji metropoly. Uviedli to ruské médiá s tým, že zosilnené boli tiež bezpečnostné opatrenia na letiskách a železnici.

moskva, Crocus City Hall Čítajte viac V Rusku po útoku na koncertnú sieň pri Moskve rušia akcie a posilňujú bezpečnosť

19:30 Ukrajina nemá nič spoločné so streľbou na okraji Moskvy, uviedla podľa agentúry AFP ukrajinská prezidentská kancelária. Zapojenie do útoku v Krasnogorsku podľa agentúry odmietli aj ruskí dobrovoľníci, bojujúci po boku ukrajinských obrancov proti armáde ruského prezidenta Vladimira Putina. Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky označil útok ozbrojencov v koncertnej sieni v Krasnogorsku za úmyselnú provokáciu ruských špeciálnych služieb.

rusko-teroristicky-utok-crocus-city-hall-moskva Čítajte viac Kyjev odmietol spojitosť so streľbou na okraji Moskvy. Krvavý útok nariadil Putin, uviedla ukrajinská rozviedka

19:00 Najmenej 40 ľudí zahynulo pri útoku v koncertnej sieni v meste Krasnogorsk na západnom okraji Moskvy. Uviedla to agentúra TASS s odvolaním sa na predbežné údaje ruskej tajnej služby FSB, podľa ktorých je ďalších viac ako 100 osôb zranených. Po páchateľoch pátra ruská národná garda, napísala agentúra AFP. Ruský prezident Vladimir Putin je o vývoji situácie priebežne informovaný a vydal potrebné inštrukcie, uviedol kremeľský hovorca Dmitrij Peskov.

rusko-teroristicky-utok-crocus-city-hall-moskva Čítajte viac Najmenej 60 mŕtvych po streľbe pri Moskve. K teroristickému útoku sa prihlásil Islamský štát

18:00 Americký Biely dom v piatok odsúdil rozsiahle ruské raketové útoky voči mestám a energetickej infraštruktúre na Ukrajine, ku ktorým došlo v noci na piatok. Hovorkyňa Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Adrienne Watsonová zároveň zdôraznila, že republikáni v Kongrese musia prestať blokovať vojenskú pomoc pre Kyjev.

Cieľmi nočných ruských útokov sa stali najmä energetické zariadenia vrátane najväčšej vodnej elektrárne v krajine, nachádzajúcej sa v meste Dnipro. Rusko podľa informácií ukrajinských úradov vypálilo takmer 90 rakiet a vyslalo viac než 60 dronov. Kyjev to označil za najrozsiahlejšiu vlnu leteckých útokov, akú Moskva uskutočnila proti jeho energetickej sieti od začiatku vojny vo februári 2022.

„Musíme Ukrajincom nevyhnutne poskytnúť ďalšie zariadenia protivzdušnej obrany, aby sa týmto útokom mohli čo najskôr brániť. Ide o životy a každé ďalšie zdržanie je neospravedlni­teľné,“ dodala Watsonová.

Republikáni v Kongrese už niekoľko mesiacov blokujú schválenie vojenskej pomoci pre Kyjev v hodnote 60 miliárd dolárov, ktorú presadzuje administratíva demokratického prezidenta Joea Bidena.

16:44 Európska komisia (EK) v piatok navrhla zvýšenie ciel na dovoz obilnín, olejnatých semien a odvodených produktov – výrobkov z obilia z Ruska a Bieloruska do Európskej únie (EÚ). Týka sa to aj pšenice, kukurice a slnečnicovej múčky. O vzťahoch s Ruskom v piatok rokovali aj lídri členských krajín EÚ na samite v Bruseli.

Obilie / Pšenica / Čítajte viac Nechceme ruskú pšenicu ani kukuricu, odkazuje EÚ. Uvalí na ne vyššie clá

16:28 Ruská Federálna služba pre finančný monitoring (Rosfinmonitoring) zaradila v piatok na svoj zoznam extrémistických a teroristických organizácií medzinárodné LGBT+ hnutie. Dôsledky takéhoto zaradenia neboli bezprostredne známe, uvádza TASR na základe správy agentúry AFP.

Ruský najvyšší súd vyhlásil vlani v novembri toto hnutie za „extrémistické“ a zakázal všetky jeho aktivity na území Ruska. Menovite pritom neuviedol, koho sa predmetný zákaz týka.

Rosfinmonitoring má právomoc zmraziť bankové účty konkrétnych subjektov uvedených na teroristickom zozname. Na svojej webstránke však takisto v tejto súvislosti, a síce s hnutím LGBT+, neuvádza nijakú konkrétnu osobu či organizáciu, všíma si AFP.

Kremeľ stupňuje – od spustenia invázie na Ukrajinu – svoju konzervatívnu rétoriku, pričom aj samotnú vojnu na Ukrajine podáva aj ako boj proti Západu a jeho hodnotám.

moskva Čítajte aj Ruská polícia vykonala razie v moskovských gejkluboch, vraj hľadala drogy

16:27 Ruské vyjadrenia o vojne s Európou ukazujú podľa predsedu Európskej rady, aké je dôležité, aby si Európska únia budovala svoj vlastný obranný priemysel. „Musíme našim občanom po celej EÚ povedať, že ak chceme mier, ak chceme bezpečnosť a stabilitu, je nesmierne dôležité zlepšiť naše obranné schopnosti,“ uviedol Charles Michel. Podľa šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej ruské komentáre dokazujú, že Kremeľ v posledných dvoch rokoch zradil ruských obyvateľov tým, že skrýval fakty a popieral, že sú vo vojne.

„Bolo by chybou myslieť si, že Rusko plánuje zastaviť svoju agresiu na Donbase a na Kryme,“ reagoval na ruské vyjadrenia francúzsky prezident Emmanuel Macron. „Použitím tohto termínu sa rovnako otvára neistota ohľadom vojenských cieľov Ruska,“ dodal.

Ruský tank, vojna na Ukrajine, Belgorodská oblasť Čítajte aj Už žiadna špeciálna operácia: Moskva vyhlásila vojnový stav

16:14 Litva oznámila, že Ukrajine dodala systém obrany pred útokmi dronmi. „Litva naďalej poskytuje Ukrajine nepretržitú vojenskú podporu. V piatok na Ukrajinu dodala protidronové systémy," uviedlo vo vyhlásení litovské ministerstvo obrany. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Litva už vypracovala plán dlhodobej podpory Ukrajiny, ktorý zahŕňa balík vojenskej pomoci v hodnote 200 miliónov eur počas rokov 2024 až 2026," dodal litovský rezort obrany.

Predsedníčka litovskej vlády Ingrida Šimonytė tento týždeň na mikroblogovacej sieti X oznámila, že jej krajina prispeje aj na českú iniciatívu nákupu munície pre Kyjiv, a to sumou 35 miliónov eur.

Krišjánis Kariňš, lotyšský Čítajte aj Pobaltie sa s Rusmi nemazná: Vyhadzujú ich a odoberajú občianstvo

16:00 Osem ruských rakiet zasiahlo v piatok v skorých ranných hodinách najväčšiu vodnú elektráreň na Ukrajine, nachádzajúcu sa v meste Dnipro, a spôsobilo na tomto zariadení značné škody, uviedla ukrajinská generálna prokuratúra.

„Zariadenie je prakticky mimo prevádzky. Škody sú veľmi výrazné,“ spresnil pre ukrajinskú televíziu šéf oddelenia ukrajinskej generálnej prokuratúry pre vojnové zločiny Jurij Belousov.

15:41 Slovenská vláda intenzívne pracuje na prípravách spoločného rokovania s ukrajinskom vládou, ku ktorému by malo dôjsť 10. apríla v Michalovciach. Povedal to premiér SR Robert Fico po skončení dvojdňového summitu EÚ v Bruseli, na ktorom zopakoval, že Slovensko zo svojich armádnych zásob Ukrajine nič neposkytne.

Robert Fico o príprave stretnutia s ukrajinskou vládou
Video
Belgicko EÚ Summit Dvojdňový, fico, orbán Čítajte viac Fico potvrdil prípravy rokovania vlád Slovenska a Ukrajiny. Z armádnych zásob Kyjevu neposkytne nič

15:35 Európska únia sa nenechá zastrašiť možnými protiopatreniami Ruska v reakcii na využitie výnosov zo ruských aktív zmrazených v Európe na podporu Ukrajiny. Po skončení summitu EÚ v Bruseli to vyhlásil predseda Európskej rady Charles Michel.

„Rusko nás nezastraší. A myslíme si, že je spravodlivé, že výnosy z týchto zahraničných aktív budú použité pre Ukrajinu, pretože je obeťou tejto agresie začatej Ruskom,“ povedal novinárom Michel.

DN - Russia Putin Čítajte aj Bloomberg: G7 chce použiť zmrazené ruské aktíva ako záruku pri obnove Ukrajiny

15:20 Ukrajina mala mať možnosť použiť výnosy zo zmrazených ruských aktív v Európe ako na rekonštrukciu, tak na obranu, je presvedčený český premiér Petr Fiala. Novinárom to dnes povedal v Bruseli po skončení dvojdňového summitu EÚ.

Podľa Fialu nie je využitie výnosov z imobilizovaných aktív Ruskej centrálnej banky „politický problém, ale skôr problém právny“. „Myslím, že sa ale blížime k nejakému riešeniu,“ povedal český predseda vlády. „Nie je to málo, bavíme sa až o troch miliardách eur (ročne), čo je suma, ktorá by nejaký pozitívny vplyv mala,“ dodal Fiala.

Európska komisia tento týždeň v stredu navrhla, aby bolo 90 percent výnosov z ruských aktív zmrazených v Európe použitých na nákup zbraní pre Ukrajinu. Zvyšných desať percent by malo byť prevedených do rozpočtu EÚ a použitých na rekonštrukciu krajiny.

Emmanuel Macron / Petr Fiala / Čítajte aj Fiala: Treba myslieť nielen na okamžitú pomoc Ukrajine, ale aj budúcnosť Európy

15:16 V reakcii na smrť ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného vstúpili v piatok do platnosti sankcie Európskej únie voči 33 fyzickým osobám vrátane ruských sudcov a väzenských predstaviteľov, ale aj voči dvom právnickým osobám – ruským trestaneckým kolóniám, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Ide o prvé sankcie EÚ po Navaľného smrti zo 16. februára tohto roka. Medzi tými, na ktorých sa vzťahujú, je aj riaditeľ trestaneckej kolónie IK-2, kde Navaľného v čase úmrtia zadržiavali, a väzenský lekár Alexej Vasilievič Lisiuk. Podľa Úradného vestníka EÚ sú spomenuté osoby sankcionované za porušovanie ľudských práv a zanedbanie zdravotného stavu Alexeja Navaľného v ruskom väzení.

Navaľnyj, pohreb, Moskva, rakva Čítajte aj S Navaľným sa prišli rozlúčiť siahodlhé davy, ľudia skandovali. Ruský režim zatýkal

14:44 Desať ukrajinských vojenských pilotov ukončilo v piatok základný letecký výcvik vo Veľkej Británii zameraný na ovládanie západných lietadiel. Kurz absolvovali pod vedením inštruktorov Britského kráľovského letectva (RAF). Piloti budú pokračovať v pokročilejšom výcviku vo Francúzsku a potom prejdú na výcvik na stíhačkách F-16. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje správu britského rezortu obrany.

„Títo piloti dostali jeden z najlepších dostupných výcvikov a sú teraz o krok bližšie k tomu, aby sa zapojili do boja proti Putinovej nelegálnej invázii,“ uviedol britský minister obrany Grant Shapps. Prvé stroje F-16 má Ukrajina dostať v lete tohto roka.

Ukrajinci netrpezlivo čakajú na stíhačky F-16
Video
Prvé dánske bojové lietadlá F-16 budú odovzdané Ukrajine toto leto. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

14:35 Ruské ropné rafinérie sú pre ukrajinské sily legitímnym cieľom. Uviedla to v piatok ukrajinská vicepremiérka Oľha Stefanišynová v reakcii na medializované správy, že Spojené štáty požiadali Ukrajinu, aby prestala útočiť na ruskú energetickú infraštruktúru. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Reuters.

„Chápeme výzvy amerických partnerov, ale zároveň bojujeme s kapacitami, zdrojmi a postupmi, ktoré máme,“ povedala Stefanišynová na Kyjevskom bezpečnostnom fóre. Podľa jej slov sú energetické zariadenia z vojenského hľadiska legitímnym cieľom.

Predstaviteľ ukrajinskej kancelárie Podoljak však poprel, že sa USA obrátili na Ukrajinu so žiadosťou o prerušenie útokov na rafinérie. Podoljak zároveň vyhlásil, že Ukrajina má právo pripravovať Rusko o zdroje, ktoré mu umožňujú viesť vojnu. „Ukrajina má v súlade s medzinárodným právom absolútne právo odstavovať ruskú armádu od zdrojov, teda ničiť prostriedky vedenia vojny. Palivo je hlavným prostriedkom umožňujúcim vykonávanie všetkých operácií na ukrajinskom území. Z toho dôvodu bude Ukrajina samozrejme všetku túto infraštruktúru ničiť,“ uviedol Podoljak. „Nikto nebude po dvoch rokoch plnohodnotnej vojny Ukrajine diktovať podmienky vedenia tejto vojny,“ zdôraznil tiež.

ropa, Rusko Čítajte aj USA sa zľakli. Ukrajincom hovoria, aby neútočili na ruské ropné ciele, píše Financial Times

14:15 Rusko podniklo v uplynulých dňoch sériu vzdušných útokov na ciele na Ukrajine v reakcii na nepretržité ukrajinské útoky na ruské pohraničné regióny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

„Od 16. do 22. marca podnikla armáda 49 odvetných útokov v reakcii na ostreľovanie nášho územia a snahy o preniknutie a obsadenie pohraničných obcí,“ uviedol rezort vo vyhlásení.

Kyjev v piatok informoval, že jedny z najväčších ruských vzdušných útokov za celé mesiace sa v noci zamerali na energetické zariadenia po celej Ukrajine. Vyžiadali si najmenej päť obetí na životoch. Vo štvrtok čelila rozsiahlému útoku i ukrajinská metropola Kyjev.

Hasič likvidujú požiar v Kyjeve, po masívnom...
Obyvatelia sa zhromažďujú pred bytovkou po...
+7Hasiči pracujú v blízkosti krátera, miesto...

Raketový útok prerušil dodávky elektriny a tepla v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov, uviedol v piatok primátor mesta Ihor Terechov. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

„Mesto je úplne bez elektriny a v dôsledku toho nefungujú dodávky vody a tepla,“ dodal Terechov vo videu na sociálnej sieti a vyzval občanov na pokoj a trpezlivosť.

14:13 Rusko vytvára novú formáciu s viac ako 100-tisíc vojakmi a môže sa v lete pokúsiť o ofenzívu na časti ukrajinského frontu. Uviedol to veliteľ pozemných síl Ukrajiny generálporučík Oleksandr Pavľuk.

Pavľuk však dodal, že plány Ruska nie sú známe. Formovanie skupiny s viac ako 100-tisíc vojakmi totiž podľa neho nemusí nevyhnutne znamenať novú ofenzívu a je možné, že zo skupiny doplnia jednotky, ktoré stratili bojovú schopnosť. „Avšak je možné, že do začiatku leta budú mať dostatok síl na uskutočnenie ofenzívy v jednom smere," dodal Pavľuk.

Ukrajina, vojna Čítajte aj Lotyšský analytik: Rok 2024 môže byť pre Ukrajinu najhorší, ale nie je to koniec

14:08 V Baltskom mori zomreli na ruskej rybárskej lodi traja členovia posádky po tom, čo plavidlo zasiahla ruská raketa, uviedla vo štvrtok večer na platforme Telegram opozičná stanica Dožď. Odvolala sa pritom na príbuzného iného člena posádky. V Baltskom mori v čase nehody lode nacvičovala manévre ruská Baltská flotila. Úrady ruskej Kaliningradskej oblasti iba oznámili, že na lodi Kapitán Lobanov vznikol „v dôsledku mimoriadnej situácie“ požiar. Uviedli tiež, že zomrel jeden člen posádky a štyria ďalší ľudia utrpeli zranenia.

Nehoda sa odohrala už v utorok. „Keď odvážali preživších, tak všetci veľmi dobre vedeli, že zomreli traja ľudia. Všetci veľmi dobre vedeli, že bol zásah raketou. Ale rozhodli sa napísať, že vznikol požiar,“ povedal stanici jej zdroj.

Ďalšia raketa podľa zdroja stanice dopadla do rybárskych sietí vedľa inej komerčnej lode, ktorá sa nachádzala blízko Kapitána Lobanova.

13:27 Počet obetí nočných ruských úderov stúpol na päť, napísala okolo poludnia AFP. V Záporoží sú hlásení traja zabití, ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko predtým informoval o dvoch mŕtvych v meste Chmelnyckyj. Ďalší ľudia sú zranení alebo nezvestní.

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 92 zo 151 ruských striel a bezpilotných lietadiel, uviedol veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk.

13:23 Česko poskytlo Ukrajine posledné zo svojich sovietskych útočných vrtuľníkov Mi-24. Referuje o tom web Kyiv Independent. Česká ministerka obrany Jana Černochová ešte minulý rok v auguste oznámila, že Česko môže Ukrajine dodať vrtuľníky Mi-24, keďže ich česká armáda nahrádza novšími americkými modelmi. Ministerka uviedla, že lietadlá poskytovali dobré služby, aj keď sa používali „dlhšie, ako sa očakávalo“.

Praha v predchádzajúcich rokoch darovala Ukrajine niekoľko svojich vrtuľníkov Mi-24 bez toho, aby uviedla ich počet. Černochová teraz poznamenala, že spolu s najnovším darom dodala Praha Ukrajine celkovo osem vrtuľníkov Mi-24.

Český vrtuľník MI-24V na Ukrajine. Foto: SITA/AP, ZSU
Mi-24V, Ukrajina Český vrtuľník MI-24V na Ukrajine.

12:50 Kremeľ varoval v piatok Európsku úniu pred plánovaným zvýšením ciel na ruské obilie a využitím výnosov zo zmrazených ruských aktív na nákup zbraní pre Ukrajinu, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru AFP.

„Spotrebitelia v Európe na to určite doplatia,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Dodal, že v prípade použitia zmrazených ruských aktív hrozia veľmi vážne následky pre tých, ktorí takéto opatrenia prijmú i tých, ktorí ich uskutočnia.

Čierne more, obillie, Ukrajina Čítajte aj Rusko využíva potraviny ako zbrane a ubližuje najzraniteľnejším, zaznelo na summite G20

11:59 Federálna bezpečnostná služba Ruskej federácie (FSB) zatkla siedmich obyvateľov Moskvy a obvinila ich z útokov v ruskom pohraničí. V piatok to vyhlásili ruské štátne tlačové agentúry.

Séria zatknutí údajných členov proukrajinskej milície prišla iba niekoľko dní po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin prikázal FSB, aby neúnavne lovila odporcov, ktorých označil za zradcovskú zberbu.

„Sedem zatknutých obyvateľov Moskvy udržiavalo kontakty s Ruským dobrovoľníckym zborom, ktorý operuje ako súčasť ukrajinskej armády,“ uvádza vyhlásenie FSB. Podľa neho obvinení diskutovali o spôsoboch, ako vykonať násilné akcie proti poriadkovým zložkám, vojakom a príslušníkom cudzích štátov.

Veliteľ Ruského dobrovoľného zboru známy ako...
Bojovníci partizánskeho odboja Ruský...
+4Bojovník Ruského dobrovoľníckeho zboru v...

11:27 Viac ako milión spotrebiteľov energie na celej Ukrajine je bez elektriny po nočných ruských náletoch na energetické zariadenia. Ako referuje web Sky News, povedal to Oleksij Kuleba z kancelárie prezidenta Volodymyra Zelenského.

Podľa Kulebu útoky zasiahli približne 700-tisíc obyvateľov Charkiva na východe Ukrajiny a najmenej 200-tisíc ľudí v Odeskej a Dnipropetrovskej oblasti. Ďalších asi 110-tisíc ľudí bolo postihnutých v Poltavskej oblasti.

Ukrajinská energetická sieť v súčasnosti dostáva urgentnú pomoc z Poľska, Rumunska a Slovenska.

11:16 Rusko je na Ukrajine vo „vojnovom stave“, vyhlásil v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Správu priniesla agentúra AFP a označila to za veľkú zmenu v oficiálnom jazyku Moskvy. Vojnu na Ukrajine, ktorá trvá už viac ako dva roky, doteraz označovala ako „špeciálnu vojenskú operáciu“, píše TASR.

Ruský tank, vojna na Ukrajine, Belgorodská oblasť Čítajte viac Už žiadna špeciálna operácia: Moskva vyhlásila vojnový stav

10:38 Európska komisia navrhla zvýšenie ciel na obilniny, olejnaté semená a ďalšie odvodené produkty z Ruska a Bieloruska, vrátane pšenice, kukurice a slnečnicového šrotu. EK to dnes oznámila vo svojom vyhlásení. Zvýšenie ciel musia ešte schváliť členské štáty, teda Rada EÚ, kvalifikovanou väčšinou. To sa zrejme stane čoskoro. Súhlas Európskeho parlamentu nie je potrebný.

Opatrenia majú zabrániť možnej destabilizácii úniového trhu a tiež tomu, aby sa do Európskej únie dostávalo obilie ukradnuté z Ruskom okupovaných oblastí Ukrajiny, uviedla Európska komisia.

„Zastaví to Rusko pri využívaní príjmov z exportu týchto tovarov do Európskej únie a zaručí, že nelegálny ruský export ukradnutého ukrajinského obilia sa nedostane na trh EÚ," povedala šéfka EK Ursula von der Leyenová. Podrobnosti o navrhovaných clách však nezverejnila.

10:18 V politike Európskej únie sa podľa maďarského premiéra Viktora Orbána otvoril nový rozmer. Rozhodujúcou otázkou už nie je, kto je v politickom spektre napravo alebo naľavo, ale kto je za mier a kto za vojnu. Orbán v piatok svoj pravidelný rozhovor pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió absolvoval z dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

Belgicko EÚ Summit Dvojdňový Čítajte viac Orbán: Atmosféra v Bruseli je vojnová. Začali sa prípravy na presun vojakov

9:33 Ukrajinská Záporožská jadrová elektráreň prišla o pripojenie k hlavnému vysokonapäťovému vedeniu, ale stále funguje záložné napájanie, oznámil dnes generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. Ruskojazyčný server BBC s odvolaním sa na ukrajinskú elektrárenskú spoločnosť Enerhoatom napísal, že za výpadok môže ruské ostreľovanie. Ruskom dosadené vedenie tejto najväčšej jadrovej elektrárne v Európe tvrdí, že bezpečnosť zariadenia nie je ohrozená.

Rusi dohliadajúci na chod elektrárne pôvodne podľa Reuters uviedli, že jedno z dvoch vysokonapäťových vedení, ktoré zásobujú Záporožskú jadrovú elektráreň elektrinou, je mimo prevádzky. Ukrajinská spoločnosť Enerhoatom reagovala vyhlásením, že táto situácia je krajne nebezpečná a hrozí vznik mimoriadnej situácie.

MAAE neskôr uviedla, že podľa jej generálneho tajomníka stále funguje záložné napájanie. „Na pozadí správ o vojenských akciách na Ukrajine stratila Záporožská jadrová elektráreň spojenie s hlavným vedením 750kV, funguje záložné vedenie 330KV,“ uviedol podľa MAAE Grossi.

9:10 Ukrajina dostala v boji s ruskou agresiou ďalšie obmedzenie zo Západu. Podľa denníka Financial Times Washington hovorí Kyjevu, aby neútočil na ruské ropné rafinérie. USA sa vraj obávajú, že by preto narástla cena ropy, a okrem toho Moskva pripraví odvetu.

ropa, Rusko Čítajte viac USA sa zľakli. Ukrajincom hovoria, aby neútočili na ruské ropné ciele, píše Financial Times

9:00 Pred rokom Slovensko darovalo Ukrajine flotilu stíhačiek MiG-29 a systém protivzdušnej obrany Kub. Vtedy sa hovorilo, že za dary dostaneme výhodnú finančnú kompenzáciu z prostriedkov Európskeho mierového nástroja (EFP). Na peniaze sa však naďalej čaká a podľa ministra zahraničných vecí Juraja Blanára (Smer) suma kompenzácie časom klesla. Sľúbený obnos peňazí podľa neho nedostaneme.

MiG-29 Čítajte viac Za stíhačky Mig-29 darované na Ukrajinu dostaneme menej peňazí. Platbu blokuje Maďarsko

8:59 Rusko v noci podniklo rozsiahly vzdušný úder na ukrajinský energetický sektor, ide o jeden z najväčších takýchto útokov v poslednom čase, uviedol podľa serveru Ukrajinska pravda ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko. Výbuchy boli hlásené z Charkova, Záporožia, Dnepra, Sum či Kryvého Rihu. Podľa agentúry Unian invázne sily udreli aj na Dneperskú vodnú elektráreň (DniproHES) v Záporoží, ktorá je najväčšia na Ukrajine.

„Žiaľ, bola zasiahnutá aj najväčšia ukrajinská vodná elektráreň DniproHES,“ uviedla ukrajinská štátna spoločnosť Ukrhidroenerho. V zariadení podľa nej horí, oheň sa snažia zlikvidovať hasiči. "Pretrhnutie (hrádze priehrady) nehrozí. Situácia na priehrade je pod kontrolou, "dodala firma. Podľa miestnych úradov útok okrem iného zasiahol trolejbus s pracovníkmi zariadenia.

Haluščenko obvinil Moskvu z novej snahy spôsobiť Ukrajine „rozsiahle zlyhanie energetického systému“. „Žiaľ, sú zásahy a škody,“ napísal minister, podľa ktorého Rusi zasiahli napríklad výrobné zariadenia alebo distribučné systémy v rôznych oblastiach. Minulú zimu rozsiahle vzdušné útoky ruských vojsk na energetickú infraštruktúru krajiny spôsobili veľké výpadky v dodávkach elektriny. Ukrajinci sa preto vtedy ocitali v tme a chlade.

„Navyše bolo kvôli bombardovaniu prerušené jedno z elektrických vedení napájajúcich Záporožskú jadrovú elektráreň,“ napísal dnes Haluščenko. Okrem toho sú podľa neho v niektorých oblastiach výpadky v dodávkach elektrického prúdu; energetici pracujú na ich obnovení.

8:41 Čína vidí veľké rozdiely v postoji Moskvy a Kyjeva k myšlienke mierových rokovaní a ukončenia vojny. Uviedol to v piatok osobitný predstaviteľ čínskeho ministerstva zahraničných vecí pre eurázijské záležitosti Li Chuej pri hodnotení svojej návštevy na Ukrajine, v Rusku a krajinách EÚ. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Li povedal, že k ukončeniu vojny vedie náročná cesta. Podľa jeho slov sa však „nakoniec všetci zhodnú na tom, že vojna sa musí vyriešiť skôr prostredníctvom rokovaní než zbraní“.

Všetky strany „si uvedomujú nebezpečenstvo ďalšieho zhoršovania súčasnej situácie“, zdôraznil. „A všetci súhlasia s výzvou Číny, aby sa situácia upokojila,“ dodal.

Moskva nedávno uviedla, že „oceňuje druhé kolo globálnej diplomacie Číny“, uviedol Li. Podľa neho sa Rusko domnieva, že „krízu bude nakoniec potrebné vyriešiť prostredníctvom rokovaní“.

8:23 Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 870 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 434 710, uviedol v piatok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o osem tankov, 37 obrnených bojových vozidiel pechoty a 35 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 840 tankov, 13 111 obrnených bojových vozidiel pechoty a 10 775 delostre­leckých systémov.

8:08 Rusko v noci na dnes zaútočilo na Ukrajinu pomocou viac ako 60 dronov a takmer 90 striel, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na platforme Telegram. Invázne sily podľa neho mierili na elektrárne, vodnú priehradu i obytné budovy.

7:41 Pri ukrajinskom ostreľovaní ruského Belgorodu ležiaceho niekoľko desiatok kilometrov od hraníc s Ukrajinou jeden človek zahynul a niekoľko ďalších utrpelo zranenia, informoval podľa agentúry TASS gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov.

"Znovu ostreľovanie. Bohužiaľ jeden človek zomrel. Sú ranení, "napísal Gladkov na svojom účte na telegrame a zároveň spresnil, že o život prišla žena.

Gubernátor informoval, že podľa predbežných informácií boli zasiahnuté tri zdravotnícke zariadenia a niekoľko obytných domov. Podľa telegramového kanála Baza po zásahu panelového domu začalo horieť niekoľko áut.

7:15 Francúzsky prezident Emmanuel Macron na súkromnej večeri uviedol, že Ukrajina môže padnúť veľmi rýchlo a preto žiada riešenia, ktoré rešpektujú, že „máme rande s dejinami“. Uviedol to server Politico a odvolal sa na človeka, ktorý bol hosťom na tejto večeri.

„Teraz je to skôr o komentovaní a nie o mobilizácii, bol by som rád, keby sa to zmenilo,“ utrúsil podľa jedného z účastníkov hostiny nad tanierom s morskými plodmi.

6:40 Ukrajinský minister energetiky Herman Galuščenko uviedol, že ruskí okupanti spustili najväčší útok na ukrajinský energetický sektor za posledné obdobie, uviedla agentúra Unian.

„Cieľom nie je len poškodiť, ale opäť sa pokúsiť, tak ako minulý rok, spôsobiť rozsiahle zlyhanie energetického systému krajiny. Žiaľ, dochádza k zásahom a poškodzovaniu zariadení na výrobu elektriny, prenosových a distribučných sústav v rôznych regiónoch.“ Okrem toho bolo v dôsledku ostreľovania jedno z elektrických vedení napájajúcich Záporožskú jadrovú elektráreň bez energie," napísal na Facebooku .

V niektorých regiónoch dochádza k výpadkom elektriny. V týchto chvíľach už energetici pracujú na obnovení dodávky elektriny.

Záporožská jadrová elektráreň bola na pokraji výpadku prúdu, uviedla ďalej agentúra Unian. Počas rozsiahleho raketového útoku na Ukrajinu o 5:10 bolo odpojené vonkajšie vzdušné vedenie PL-750kV ‚Dniprovska‘ spájajúce dočasne okupovanú elektráreň s jednotným energetickým systémom Ukrajiny, informovala agentúra.

6:10 Po štvrtkovom raketovom útoku na Kyjev aj v piatok Ukrajina čelí rozsiahlemu ruskému útoku, v celej krajine platí letecký poplach. Výbuchy sú hlásené z miest Charkov, Záporožie, Dnipro, Sumy či Kryvyj Rih. V Záporoží sú zničené domy, na mieste sú zranení, informuje agentúra Ukrinform.

„Predbežne bolo zničených sedem domov a 35 ich bolo poškodených. Sú zranení,“ uviedol na Telegrame šéf vojenskej správy v Záporožskej oblasti Ivan Fedorov, podľa ktorého Rusi na mesto zaútočili 12 raketami.

„Charkov je pod paľbou. Buďte opatrní,“ vyzval zase tunajších občanov starosta Ihor Terechov, podľa ktorého explózie v druhom najväčšom ukrajinskom meste spôsobili niekoľko požiarov.

Cieľom útokov ruských rakiet podľa Terechova pravdepodobne bolo prerušenie dodávok elektrickej energie. Pre jej výpadky má mesto ťažkosti aj so zásobovaním pitnou vodou. Aj v meste Kryvyj Rih boli zasiahnuté zariadenia kritickej infraštruktúry.

Letecký poplach je v platnosti aj v metropole Kyjev, kde úrady obyvateľov vyzvali, aby išli do krytov. Ďalšie ruské rakety sú podľa agentúry Reuters stále ešte vo vzduchu.

5:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval protivzdušnej obrane za zostrelenie viac ako tridsiatky ruských rakiet počas štvrtkového útoku na Kyjev. Vo svojom tradičnom večernom príhovore pripomenul spojencom, že protiraketové systémy, ktoré majú, sú teraz potrebné na Ukrajine.

„Každý ruský teroristický útok ukazuje, že svetové sankcie proti Putinovmu systému ešte nie sú dostatočné. Každá ruská strela použitá týmito ‚barbarmi‘ na útok na našu krajinu obsahuje komponenty vyrobené spoločnosťami z iných krajín – nie z Ruska. V dizajne rakiet X-101 je najmenej 53 typov takýchto komponentov. Raketa Kinžal má najmenej 49 druhov komponentov, ktoré Rusko nevyrába. Značnú časť z nich vyrábajú spoločnosti v slobodnom svete a do Ruska sa dovážajú prostredníctvom rôznych ‚sivých‘ schém. Je nevyhnutné zablokovať takéto schémy a všetkých, ktorí tomu napomáhajú. Sú potrebné ďalšie sankcie. Je potrebná väčšia zodpovednosť za systémy obchádzania sankcií,“ uviedol Zelenskyj.

„Som vďačný všetkým štátom a lídrom, ktorí to robia. Na Rusko je však potrebný oveľa väčší tlak. Len dnes a len v raketách použitých proti Kyjevu bolo najmenej 1 500 komponentov, ktoré boli do teroristického štátu dovezené z normálnych krajín. Toto treba zastaviť a svet má príslušné páky,“ dodal Zelenskyj.

540 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine