Pobaltie sa s Rusmi nemazná: Vyhadzujú ich a odoberajú občianstvo

Lotyšsko nariadilo ruským občanom, ktorí už nemajú povolenie na pobyt, aby opustili krajinu, čo sa stalo po prvýkrát.

08.03.2024 15:22
debata (107)
Do NATO! Fínsko už stráži nebo nad Pobaltím
Video
Ruská invázia na Ukrajinu zmenila Severoatlantickú alianciu. Dnes (04.04.) do nej vstúpilo Fínsko. Viac vo videu NATO.

Podľa migračného úradu v Rige dostalo výzvu na opustenie krajiny šesť Rusov. Dvaja z nich už odišli, uviedla v piatok pre lotyšské médiá úradu Maira Rozeová. Zvyšní štyria tak musia urobiť do 30 dní.

Príkazy nadväzujú na zmeny lotyšského imigračného zákona, ktoré boli prijaté na jeseň 2022 v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu.

Každý ruský občan, ktorý chce naďalej legálne žiť v Lotyšsku, musí teraz požiadať o povolenie na trvalý pobyt a – až na niekoľko výnimiek – v jazykovom teste preukázať znalosť lotyšského jazyka.

Latvia Military Lotyšsko armáda Čítajte aj Lotyšsko nechce dopadnúť ako Ukrajina. Na hraniciach s Ruskom buduje barikády za 300 miliónov eur

Osoby, ktoré tento dôkaz nepredložia včas a nesplnia zákonné požiadavky na získanie povolenia na pobyt, musia opustiť krajinu.

Podľa úradov sa nové opatrenia týkajú približne 1000 ľudí. Rozeová uviedla, že viac ako pätina z nich už opustila Lotyšsko cez inú členskú krajinu Európskej únie (EÚ).

Takmer dve desiatky ďalších osôb, ktorých sa to týkalo, uviedli preukázateľné rodinné dôvody pre zotrvanie v Lotyšsku. Pre tých, ktorí zostali, pôjdu pohraničníci na miesto ich posledného nahláseného pobytu a skontrolujú, či sa tam osoba zdržiava alebo nie, a v prípade potreby jej nariadia opustiť krajinu.

Lotyšsko, ktoré hraničí s Ruskom, je členom Severoatlantickej aliancie (NATO) a má približne 1,9 milióna obyvateľov. Štvrtina z nich má však ruský pôvod, pričom väčšina z nich sú prisťahovalci zo sovietskej éry a ich potomkovia. Značná časť z nich – najmä starší ľudia – nemá lotyšské občianstvo.

Lotyšsko, NATO Čítajte aj Lotyšsko napína svaly, kvôli Rusku zaviedlo povinnú vojnu. Pre Moskvu má jasný odkaz

Litva odoberá občianstvo

Prezident Litvy Gitanas Nauseda na odporúčanie Komisie pre občianstvo odobral občianstvo ruskej baletke Ilze Liepuovej. V rozhovore s ruskými médiami odsúdila správanie pobaltských štátov voči Rusku a ďalej vyjadrila podporu vojny na Ukrajine, ktorú 24. februára 2022 agresívne spustilo Rusko.

Rovnaký krok Litva zaujala aj proti podnikateľovi a bývalému pracovníkovi KGB Jurijovi Kudimovi, ktorý lotyšské občianstvo získal v roku 1998 zatajením niektorých osobných údajov vrátane skutočnosti, že bol spravodajským dôstojníkom KGB Sovietskeho zväzu, píše litovský denník LRT.

tank Abrams Čítajte aj Litva: Rusko nie je pripravené na konvenčnú vojnu proti Západu. Nemá na to kapacity

Estónsko vyhadzuje

Estónsko neobnoví povolenie na pobyt hlave estónskej pravoslávnej cirkvi moskovského patriarchátu, metropolitovi Eugenovi. Tento ruský občan totiž podľa estónskych úradov predstavuje „bezpečnostnú hrozbu,“ vyhlásila krajina v polovici januára.

Počas polovice januára navyše estónska polícia zadržala v meste Tartu ruského univerzitného profesora Vjačeslava Morozova, ktorý je podozrivý zo špionáže pre Rusko. Morozov sa nachádza vo väzbe, píše portál Novinky.cz.

lešť Čítajte aj Rusko sa pripravuje na vojnu s NATO, Európa sa musí vyzbrojiť, tvrdí estónska tajná služba
107 debata chyba
Viac na túto tému: #Estónsko #Litva #Lotyšsko #pobaltské štáty #vojna na Ukrajine