Kyjev odmietol spojitosť so streľbou na okraji Moskvy. Krvavý útok nariadil Putin, uviedla ukrajinská rozviedka

Ukrajina nemá nič spoločné so streľbou na okraji Moskvy, uviedla podľa agentúry AFP ukrajinská prezidentská kancelária. Zapojenie do útoku v Krasnogorsku podľa agentúry odmietli aj ruskí dobrovoľníci, bojujúci po boku ukrajinských obrancov proti armáde ruského prezidenta Vladimira Putina. Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky označil útok ozbrojencov v koncertnej sieni v Krasnogorsku za úmyselnú provokáciu ruských špeciálnych služieb.

22.03.2024 20:52 , aktualizované: 22:50
debata (86)
Útok v Moskve, desiatky mŕtvych. Videá zo sociálnych sietí
Video
Video zobrazuje násilie.

„Je to úmyselná provokácia špeciálnych služieb (ruského prezidenta Vladimira) Putina, pred ktorou medzinárodné spoločenstvo varovalo. Kremeľský tyran tým začínal svoju kariéru a rovnakými zločinmi proti vlastným občanom ju chce aj ukončiť,“ povedal hovorca rozviedky Andrij Jusov denníku Ukrajinska pravda v narážke na špekulácie, že ruská tajná služba stála v roku 1999 za atentátmi v ruských mestách, ktoré boli potom pripísané čečenským separatistom. Tieto útoky na začiatku Putinovho pôsobenia na čele štátu poslúžili ako zámienka na rozpútanie druhej, pre Moskvu víťaznej vojny v Čečensku. Putin stál na čele FSB od júla 1998 do augusta roku 1999.

Crocus City Hall po útoku zachvátil požiar.
Pohľad na miesto teroristického útoku na okraji...
+19Pohľad na miesto teroristického útoku na okraji...
rusko-teroristicky-utok-crocus-city-hall-moskva Čítajte viac Najmenej 60 mŕtvych po streľbe pri Moskve. K teroristickému útoku sa prihlásil Islamský štát

Zapojenie Ukrajiny dôrazne odmietol aj poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Ukrajina „nemá nič spoločné“ s piatkovou streľbou v koncertnej sále Crocus City Hall na predmestí Moskvy, napísal na sociálnej sieti.

„Čo sa týka udalostí v Crocus City Hall… nejakej streľby a teroristického útoku zo strany neidentifikovaných osôb, musím jasne povedať, že Ukrajina s tým nemá nič spoločné,“ napísal Podoľak.

Od útoku v Crocus City Hall sa dištancovala aj Légia Sloboda Ruska, ktorá bojuje na strane Ukrajiny a v uplynulých týždňoch vykonala niekoľko útokov v ruskom pohraničí. Skupina vyhlásila, že sa „nenachádza vo vojne s mierumilovnými Rusmi“, a z útoku v koncertnej sále obvinila ruské bezpečnostné zložky.

Ukrajinská pravda pripomenula, že už 8. marca veľvyslanectvá USA v Rusku a britské ministerstvo zahraničia varovali pred možnými teroristickými útokmi v Moskve. Ruský prezident Vladimir Putin varovanie označil za pokus Západu o zastrašovani­e Rusov.

moskva, Crocus City Hall Čítajte viac V Rusku po útoku na koncertnú sieň pri Moskve rušia akcie a posilňujú bezpečnosť

Biely dom krátko po útoku uviedol, že nič nenasvedčuje zapojeniu Ukrajiny. „V tejto chvíli nič nenasvedčuje tomu, že do streľby bola zapojená Ukrajina alebo Ukrajinci,“ upozornil zároveň hovorca Rady USA pre národnú bezpečnosť John Kirby s tým, že v tejto fáze je príliš skoro hovoriť o akejkoľvek spojitosti s Ukrajinou, cituje AFP.

Rusko v piatok naliehalo na Spojené štáty, aby poskytli akékoľvek informácie týkajúce sa útoku na koncertnú halu. „Biely dom uviedol, že nevidí žiadne známky toho, že by Ukrajina alebo Ukrajinci boli zapojení do teroristického útoku v Moskve. Na základe čoho robia predstavitelia vo Washingtone uprostred tragédie nejaké závery o niekoho nevine?“ pýtala sa hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Zdôraznila, že ak má Washington nejaké informácie, mal by sa o ne podeliť, a ak nemá žiadne informácie, nemal by sa takto vyjadrovať.

Predseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev podľa agentúry AFP varoval, že ak išlo o „teroristov kyjevského režimu, všetkých bude potrebné nájsť a bez milosti zničiť ako teroristov“. Potrestaní budú podľa neho aj „oficiálni predstavitelia štátu, ktorý sa takéhoto zločinu dopustil“.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #teroristický útok v Moskve