Orbán: Atmosféra v Bruseli je vojnová. Začali sa prípravy na presun vojakov

V politike Európskej únie sa podľa maďarského premiéra Viktora Orbána otvoril nový rozmer. Rozhodujúcou otázkou už nie je, kto je v politickom spektre napravo alebo naľavo, ale kto je za mier a kto za vojnu. Orbán v piatok svoj pravidelný rozhovor pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió absolvoval z dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

22.03.2024 10:15
debata (28)
Tusk: Nie sme unavení z Ukrajiny, ale z Orbána
Video
Poľský premiér Donald Tusk sa vyjadril k politike svojho maďarského kolegu Viktora Orbána. / Zdroj: TV Pravda/EÚ

Atmosféra v Bruseli je podľa premiéra vojnová, vyjadrenia lídrov znejú tak, akoby proti Rusku viedli vlastnú vojnu. „Vojna nám nemôže byť ľahostajná, no chýba nám primeraný odstup,“ podčiarkol.

„Sú (lídri EÚ) vo vojnovej špirále, a aby dosiahli víťazstvo, berú na seba stále viac vecí. Začali sa prípravy na umiestnenie vojakov západných krajín na území Ukrajiny,“ povedal a dodal: čo bolo nemysliteľné pred 2–3 mesiacmi je dnes prirodzené, už sa hovorí o raketových systémoch, ktoré by sa mali inštalovať na Ukrajine.

Belgium EU Summit Čítajte aj Vojnový summit: Kam až zájde Európska únia pri podpore Ukrajiny?

V súvislosti s cenami obilia na Ukrajine premiér povedal, že EÚ ukladá poľnohospodárom mimoriadne prísne byrokratické predpisy, zatiaľ čo na Ukrajine takéto predpisy neexistujú. Výrobcovia bez zmluvy môžu predať produkt lacnejšie ako maďarskí farmári. „Maďarský tovar kvôli lacnému ukrajinskému produktu zostáva v skladoch a musíme vynaložiť obrovské úsilie na jeho predaj,“ namietal Orbán.

K blížiacim sa voľbám do Európskeho parlamentu podotkol, že by bolo dobré, keby sa do EP dostalo čo najviac politikov presadzujúcich mi­er.

orbán Čítajte aj Orbán pri výročí revolúcie vyzval k vzbure proti Bruselu. Slováci sa už spamätali, ostatní sa pripravujú, vyhlásil

Premiér opätovne kritizoval Brusel za to, že je pod vplyvom amerického finančníka Georgea Sorosa. „Sorosova sieť sa natoľko zabudovala do tohto systému, že európske inštitúcie jej dávajú peniaze,“ povedal. Dodal, že Sorosovi ľudia sú v Európskej komisii, v EP a mnoho premiérov je „jednoznačne vydržiavaných Sorosom“.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #Viktor Orbán #summit EÚ #vojna na Ukrajine