Orbán pri výročí revolúcie vyzval k vzbure proti Bruselu. Slováci sa už spamätali, ostatní sa pripravujú, vyhlásil

Európska únia oklamala Maďarov, preto prišiel čas, aby sa Maďari vzbúrili proti Bruselu. Vyhlásil to v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v Budapešti pri príležitosti osláv štátneho sviatku vypuknutia protihabsburskej revolúcie v rokoch 1848 - 1849.

15.03.2024 12:05 , aktualizované: 12:35
debata (331)
Tusk: Nie sme unavení z Ukrajiny, ale z Orbána
Video
Poľský premiér Donald Tusk sa vyjadril k politike svojho maďarského kolegu Viktora Orbána. / Zdroj: TV Pravda/EÚ

„Nebudeme tolerovať, aby ničili farmárov, ničili strednú triedu, aby z našich detí urobili dlhových otrokov a navyše aby viedli celú Európu do vojny,“ povedal premiér.

Podľa jeho slov Maďari dostali miesto mieru vojnu a miesto bezpečnosti kritiku právneho štátu. „Boli sme oklamaní, je čas na vzburu, aby sme obnovili sebaúctu európskeho ľudu,“ vyhlásil Orbán.

Ministerský predseda podotkol, že európske národy sa dnes obávajú o stratu svojej slobody, lebo Brusel ich núti do vojny, nanucuje im migrantov a chce prevychovať ich deti. „My to nedovolíme, Maďarsko je suverénna krajina a takou aj zostane,“ vyhlásil.

Pellegrini, Orbán Čítajte aj Pellegrini rokoval s Orbánom. Pre Slovensko je dôležité ďalšie fungovanie V4, vyhlásil

Maďari podľa neho nie sú v tom sami. „Slováci sa už spamätali, Česi sa pripravujú a Holanďania sa pomaly uberajú správnym smerom. Tento rok bude prelomový. Začiatkom roka nás bolo málo, koncom roka už budeme tvoriť väčšinu v západnom svete, otvárajú sa nám tak veľké možnosti,“ povedal Orbán, ktorý dodal, že aj v Amerike sa chýli k obratu v prospech „suverenistov“.

Premiérov prejav sledovalo niekoľko tisíc priaznivcov. Do davu sa zamiešali aj aktivisti hnutia Učil by som (Tanítanék Mozgalom), ktorí sa na protest proti smerovaniu Orbánovej vlády snažili striebornými fóliami „nastaviť zrkadlo“ jeho kabinetu.

Na slávnostnom akte v slnečnom počasí boli prítomní viacerí členovia vlády, predstavitelia štátnych organizácií, armády, členovia diplomatického zboru i mnoho návštevníkov.

France Obit Delors Čítajte aj Viktor Orbán sa zaťal. Favorit na šéfa NATO cez neho neprejde

Pri tejto príležitosti vystúpil o 10.30 h s prejavom aj premiér Viktor Orbán pred Maďarským národným múzeom.

Zhromaždenia v hlavnom meste avizovali viaceré opozičné subjekty, ale aj bývalý manžel exministerky spravodlivosti Judit Vargovej Péter Magyar. Ten na protest proti praktikám vlády odstúpil z viacerých funkcií v štátnych podnikoch a naznačil snahy o vytvorenie politickej strany, pričom odmietol spájanie sa s ktoroukoľvek opozičnou stranou.

Viktor Orbán Čítajte aj Biden kritizoval Trumpa za stretnutie s Orbánom. Chce nastoliť diktatúru, hovorí o maďarskom premiérovi

Slávnostné podujatia sa konajú po celom Maďarsku i v krajinách, kde žijú občania maďarskej národnosti.

MTI pripomína, že 15. marec je dňom zrodu moderného parlamentárneho Maďarska, začiatkom revolúcie v rokoch 1848 – 1849 a boja za slobodu. Výročie revolúcie bolo prvýkrát dňom pracovného pokoja v roku 1989; od roku 1990 je štátnym sviatkom.

331 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Viktor Orbán #Budapešť