Rusko využíva potraviny ako zbrane a ubližuje najzraniteľnejším, zaznelo na summite G20

Rusko „využíva potraviny ako zbrane“ a „ubližuje tým najzraniteľnejším“. V piatok sa tak vyjadril predseda Európskej rady Charles Michel. V piatok v indickom hlavnom meste to vyhlásil predseda Európskej rady Charles Michel. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

08.09.2023 11:28
Čierne more, obillie, Ukrajina Foto: ,
Jedna z lodí v Čiernom mori, ktorá má prevážať obilie.
debata (63)

Rusko „musí prestať“ s blokádou ukrajinských námorných prístavov, ktorú spustilo po odstúpení od dohody zaisťujúcej dodávky obilia cez Čierne more aj počas vojny.

Barbarský ruský útok na Odesu
Video
Ukrajinská Odesa po ruských útokoch, ktoré zasiahli aj pravoslávnu katedrálu v meste. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

„Je to naozaj škandál, že Rusko po odstúpení od Čiernomorskej obilnej iniciatívy blokuje ukrajinské prístavy a útočí na ne. To musí prestať,“ povedal Michel novinárom v Naí Dillí pred začiatkom summitu skupiny najväčších ekonomík sveta G20.

Rusko sa v júli stiahlo z obilnej dohody, sprostredkovanej Organizáciou Spojených národov (OSN) a Tureckom. Moskva tvrdí, že dohoda nenaplnila cieľ zmierniť hlad v Afrike.

Odvtedy v regióne stúplo napätie a Rusko čoraz viac útočí na ukrajinské prístavy, odkiaľ sa vyváža obilie. Ukrajinské sily tiež cielia útoky na námorné prístavy a vojnové lode Moskvy.

Kremeľ požiadal Turecko, aby pomohlo Rusku s vývozom jeho obilia do afrických krajín, ale bez zapojenia Ukrajiny.

Recep Tayyip Erdogan Čítajte aj Erdogan verí, že presvedčí Putina vrátiť sa k obilnej dohode

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok 4. septembra vyhlásil, že Moskvu delí už len niekoľko týždňov od toho, že bude bezplatne dodávať obilie šiestim africkým krajinám.

„Ponuka Kremľa, že bude dodávať milión ton obilia Afrike, je absolútne cynická,“ povedal Michel.

Rusi opäť namierili strely na prístavy v Odese

Obrancovia Ukrajiny oznámili, že v noci zneškodnili 23 dronov Šáhid, prevažne nad Odesou.

Fotogaléria
Miesto útoku dronu v Odeskej oblasti na...
Záchranári pracujú na mieste útoku dronu v...
+1Fotografiu poskytol regionálny guvernér Oleh...

„Lode s obilím musia mať bezpečný prístup do Čierneho mora,“ uviedol s tým, že iniciatíva OSN doteraz zaistila dodanie 32 miliónov ton obilia na trh, „predovšetkým do rozvojových krajín“.

Ukrajina aj Rusko sú dôležitými svetovými vývozcami obilia a rastlinného oleja. Vlaňajšia obilná dohoda pomohla znížiť ceny potravín a Ukrajine poskytla dôležitý zdroj príjmov pre obranu vo vojne, ktorú Moskva rozpútala koncom februára 2022.

Joseph Schulte Čítajte aj Baranidlo proti blokáde. Otvorí riskantná plavba cestu pre ukrajinské obilie?

„Vyše 250 miliónov ľudí po celom svete čelí potravinovej neistote a zámerným útočením na námorné prístavy Ukrajiny pripravuje Rusko týchto ľudí o potraviny, ktoré zúfalo potrebujú,“ dodal Michel.

Putin sa na summite G20 v Indii nezúčastní a neplánuje ani videopríhovor. Vzťahy medzi Moskvou a mnohými členmi skupiny sú napäté práve pre vojnu na Ukrajine.

Putinovo miesto na summite zaujme tento víkend minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #India #Čierne more #Charles Michel #summit G20 #vojna na Ukrajine #obilie z Ukrajiny