Rusi už vedia, koľko peňazí atentátnici mali zarobiť za spáchanie masakry

Šéfka prokremeľských médií Margarita Simonjanová zverejnila na internete videonahrávky s dvomi mužmi, o ktorých napísala, že sú medzi zadržanými páchateľmi atentátu v Crocus City Hall. Obaja zhodne povedali, akú finančnú odmenu im sľúbil objednávateľ masakry v koncertnej hale neďaleko Moskvy.

23.03.2024 13:20
Russia Shooting Foto:
Zamestnanci pohrebnej služby prenášajú jedno z tiel obetí atentátu do márnice.
debata (207)
Vyšetrovanie teroristického útoku pri Moskve
Video

Na prvej nahrávke ruskí vyšetrovatelia vypočúvajú spútaného muža ležiaceho na zemi (zjavne ide o zábery po jeho zatknutí). Povedal, že za zabitie akýchkoľvek ľudí v Crocuse mu sľúbili pol milióna rubľov, čo je v prepočte približne 5-tisíc eur. Muž uviedol, že so skupinou komplicov prišiel do Ruska 4. marca z Turecka. „Bolo mi sľúbené, že peniaze dostanem na platobnú kartu," pokračoval s tým, že polovicu sumy mu už poslali do banky.

Crocus City Hall Čítajte viac Počet obetí útoku pri Moskve vzrástol na 143, zadržali 11 ľudí. Ruskí tajní pátrajú po ukrajinskej stope

Na otázku, ako sa dostal k objednávke masovej vraždy, reagoval, že to bola náhoda. Tvrdil, že prostredníctvom internetu počúval moslimského kazateľa a potom sa mu ozval jeho asistent s krvavou finančnou ponukou. O ďalších podrobnostiach sa nezmienil.

Kým muž na prvej nahrávke rozprával po rusky, druhý pravdepodobný atentátnik so škrabancami na tvári hovoril po arabsky; poruke mal prekladateľku. Zábery s ním sú z uzatvoreného priestoru, kde sedí na lavici. Vyzeralo to tak, ako keby čakal na riadny výsluch, no prvé otázky dostával už na nahrávke. Aj on povedal, že odmena bola pol milióna rubľov, ale tvrdil, že žiadne peniaze zatiaľ nedostal. „Toto je vodca upírov. Ešte ste ho nevideli," napísala Simonjanová k zverejnenému videu na sociálnej sieti Telegram. Pracuje ako vedúca manažérka prokremeľských médií Russia dnes a Sputnik.

Útok v Moskve, desiatky mŕtvych. Videá zo sociálnych sietí
Video

© Autorské práva vyhradené

207 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #terorimus #teroristický útok v Moskve