Rusko vyslalo svoje stíhačky k americkým bombardérom nad Barentsovým morom

Rusko dnes vyslalo prepadovú stíhačku MiG-31 k dvojici amerických strategických bombardérov B-1B nad Barentsovým morom, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Americké bombardéry zmenili smer letu a následne sa otočili, keď sa k nim ruský stíhač priblížil, tvrdí Moskva podľa tlačových agentúr.

24.03.2024 15:26
Bombardér / B-1B Lancer / Foto: ,
Americký strategický bombardér B-1B Lancer letí nad Sarajevom 30. mája 2023
debata (56)
Postrážia Rusko. Americké bombardéry B-2 sú znovu na nebi
Video

„Let ruskej stíhačky sa odohral v prísnom súlade s medzinárodnými pravidlami využitia vzdušného priestranstva nad neutrálnymi vodami a pri dodržaní bezpečnostných opatrení,“ uviedlo ruské ministerstvo.

Podobné vyjadrenia publikuje ruské ministerstvo pomerne často.

Lietadlá Severoatlantickej aliancie vzlietajú v prípadoch, keď sa v blízkosti členských štátov objavia ruské stroje.

Prílet lietadiel MiG-31i do Kaliningradskej oblasti (leto 2022)
Video

Na konci tohto januára sa vyskytla paradoxná situácia, keď ruské lietadlo s prezidentom Vladimirom Putinom na palube pri lete do Kaliningradu, najzápadnejšej exklávy Ruska, sprevádzalo osem lietadiel Severoatlantickej aliancie, napísal ruský server Vojennoje obozrenije, známy tiež ako Topwar.ru. Putin vtedy navštevoval ruské regióny pred prezidentskými voľbami, v ktorých si tento mesiac zabezpečil ďalšie šesťročné obdobie v Kremli. Server do výčtu zahrnul aj dva švédske vojenské lietadlá, hoci v januári ešte Švédsko minimálne formálne nebolo členom NATO.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine