Trump: Na útok, aký zažil Izrael od Hamasu, by nereagoval len blázon

Bývalý americký prezident Donald Trump podľa izraelského denníka Israel Hajom uviedol, že len blázon by nereagoval na teroristický útok zo 7. októbra rovnakým spôsobom ako Izrael.

25.03.2024 08:25
Izrael / Pásmo Gazy / UNRWA / Foto: ,
Izraelskí vojaci prechádzajú okolo zničených budov v Gaze počas vojenskej operácie židovského štátu proti Hamasu, február 2024
debata

Spravodajský web The Times of Israel (ToI) v tejto súvislosti píše, že Trump doteraz k izraelskej ofenzíve v Pásme Gazy skôr len opakoval, že by palestínske radikálne hnutie Hamas na Izrael nikdy nezaútočilo, keby bol stále v Bielom dome.

„Len blázon alebo idiot by nereagoval na 7. októbra ako Izrael,“ citoval Israel Hajom bývalého šéfa Bieleho domu v hebrejčine. Na krvavý teroristický útok ozbrojencov Hamasu Izrael odpovedal rozsiahlou a stále pokračujúcou vojenskou operáciou, kvôli ktorej tvrdým dopadom na civilistov v Pásme Gazy čelí čoraz ostrejšej kritike mnohých krajín sveta. Denník sľubuje, že zverejní s Trumpom širší rozhovor.

Trumpove komentáre o izraelskej reakcii na útok boli podľa ToI doteraz trochu zmätené a na otázky týkajúce sa vojenskej operácie väčšinou odpovedal opakovaním svojho tvrdenia, že keby bol stále prezidentom, k dlho plánovanému útoku Hamasu by nedošlo.

Začiatkom marca Trump napríklad v telefonickom rozhovore s televíziou Fox News povedal, že v čase jeho prezidentského mandátu bol Irán „na mizine“ a nemal peniaze pre Hamas a libanonské šiítské hnutie Hizballáh. „K tomu by nikdy nedošlo, a to z ďalšieho dôvodu, mne by to neurobili, to vám garantujem. Urobili to, pretože nerešpektujú Bidena,“ dodal s odvolaním sa na prezidenta Joea Bidena, s ktorým sa Trump chystá opäť stretnúť v jesenných prezidentských voľbách. V rovnakom rozhovore však Trump tiež vyhlásil, že keby bol prezidentom, Rusko by nikdy nezaútočilo na Ukrajinu.

Izrael začal ofenzívu v Pásme Gazy po teroristickom útoku Hamasu zo 7. októbra, keď na izraelskom území zahynulo 1 200 ľudí. Ďalších zhruba 250 osôb zavliekli ozbrojenci Hamasu a jeho spojencov na palestínske územie. Pri prvom a doteraz jedinom pokoji zbraní na konci novembra bola prepustená približne polovica rukojemníkov. Podľa ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy spravovanom Hamásom zahynulo od začiatku vojny v dôsledku bojov viac ako 32 200 Palestín­čanov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #Donald Trump #útok na Izrael