Írsko sa pridá k súdnemu podnetu JAR proti údajnej izraelskej genocíde v Gaze

Írsko sa pridá k súdnemu podnetu, ktorý podala Juhoafrická republika na Medzinárodnom súdnom dvore (ICJ) kvôli genocíde, ktorej sa podľa nej dopúšťa Izrael v Pásme Gazy. Informoval o tom írsky minister zahraničia Micheál Martin. Podľa agentúry Reuters ide o doposiaľ najsilnejšie vyjadrenie írskych obáv z následkov izraelských vojenských operácií, ktorými chce židovský štát v reakcii na októbrový teroristický útok zlikvidovať palestínske hnutie Hamas.

27.03.2024 22:31
gaza Foto:
Palestínčania smútia za príbuznými zabitými pri izraelskom bombardovaní pásma Gazy v nemocničnej márnici v Rafahu, utorok 26. marca 2024.
debata

Šéf írskej diplomacie uviedol, že izraelský vojenský zásah, pri ktorom umierajú nevinní civilisti, „predstavuje nehorázne porušenie medzinárodného humanitárneho práva v masovom meradle“. Dublin sa preto podľa neho chce zapojiť do konania, ktoré sa začalo v decembri podaním juhoafrického podnetu.

Juhoafrická republika tvrdí, že činy Izraela majú charakter genocídy, pretože sú páchané s konkrétnym zámerom zničiť Palestínčanov v Gaze. Izrael sa na súde proti tomuto tvrdeniu ohradil. ICJ koncom januára vydal predbežné opatrenie, v ktorom nariadil Izraelu, aby prijal všetky kroky, ktoré zabránia genocíde a zlepšia humanitárnu situáciu v Pásme Gazy. Rozhodnutie privítalo množstvo arabských a európskych krajín.

gaza Čítajte viac Gallant: Izrael neukončí vojnu proti Hamasu, kým nebudú oslobodení rukojemníci

Írsko patrí v rámci Európy napríklad vedľa Španielska ku krajinám najkritickejším k Izraelu. Tieto krajiny spolu so Slovinskom a Maltou urobili minulý týždeň prvý krok k uznaniu palestínskej štátnosti na Západnom brehu Jordánu a v pásme Gazy.

Podľa Martinovho vyhlásenia Izrael napríklad bráni dodávkam humanitárnej pomoci, útočí na civilné ciele a používa výbušné zbrane v husto obývaných oblastiach. Izraelská armáda sa obhajuje tým, že v civilných budovách, ako sú napríklad nemocnice, sa ukrývajú členovia Hamasu.

Konflikt v Pásme Gazy podnietili teroristické útoky ozbrojencov Hamasu a ich spojencov, ktorí vlani v októbri v izraelskom pohraničí povraždili takmer 1 200 ľudí a ďalších asi 250 osôb zavliekli na palestínske územie. Izraelská ofenzíva si podľa úradov spravovaných Hamasom vyžiadala už bezmála 32 500 obetí z radov Palestínčanov, z toho je podľa Izraela vyše 13 000 bojovníkov Hamasu.

Netanjahu Čítajte viac Netanjahu: Víťazstvo bez vstupu do Rafahu nie je možné. Príprava na ofenzívu chvíľu potrvá
debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #JAR #Medzinárodný súdny dvor #izraelsko - palestínsky konflikt