Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

Technologický pokrok Číny nemožno zastaviť. Povedal to čínsky prezident Si Ťin-pching holandskému premiérovi Markovi Ruttemu, s ktorým sa stretol v Pekingu na rokovaniach. USA zase v stredu vyzvali spojencov, aby firmám zabránili v servise kľúčových nástrojov na výrobu čipov v Číne. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

27.03.2024 23:19
čína, usa Foto: ,
Čínsky prezident Si Ťin-pching kráča so zástupcami amerických obchodných, strategických a akademických komunít vo Veľkej sále ľudu v Pekingu, 27. marca 2024.
debata (10)

Holandská spoločnosť ASML je jedným z popredných svetových výrobcov zariadení na výrobu najmodernejších polovodičov pre širokú škálu produktov, od mobilných telefónov po autá. A tento rok oznámila, že má zablokovaný vývoz „malého množstva“ svojich technicky vyspelých zariadení do Číny.

Tento sektor sa v uplynulých rokoch stal kľúčovým bojiskom, pričom USA a niektoré európske štáty blokujú export špičkových čipových technológií do Číny pre obavy z ich využitia vo vojenskej technike.

húsiovci, Jemen Čítajte viac Expert: Rusko a Čína by si dali k veľkej vojne na Blízkom východe pukance

„Čínsky ľud má legitímne práva na rozvoj a žiadna sila nemôže zastaviť tempo čínskeho vedeckého a technologického pokroku,“ povedal Si Ťin-pching Ruttemu podľa štátnej tlačovej agentúry Sinchua.

Si Ťin-pching pripomenul, že nie je možné odstrihnúť sa od Číny a prerušiť dodávateľský reťazec. Otvorenie sa a spolupráca sú jedinou voľbou, citovala prezidenta Sinchua.

USA žiadajú zákaz

Rutte povedal novinárom na tlačovej konferencii, že nemôže zdieľať podrobnosti o diskusii. Uviedol len, že Holandsko sa vždy snaží zabezpečiť, aby akékoľvek obmedzenia nezasiahli dodávateľský reťazec a neovplyvnili „celkové ekonomické vzťahy“.

Biden, Si ťin-pching Čítajte viac Ktorá veľmoc bude dominovať? USA a Čína si hovoria, čo ich trápi

Predstaviteľ amerického ministerstva obchodu Alan Estevez zase v stredu informoval, že USA žiadajú spojencov, aby zabránili svojim firmám v poskytovaní servisu určitých nástrojov na výrobu čipov pre čínskych zákazníkov. „Spolupracujeme s našimi spojencami, aby sme určili, čo je dôležité z hľadiska servisu a čo nie je dôležité,“ povedal Estevez novinárom.

Washington sa snaží zastaviť Čínu vo výrobe pokročilejších čipov, ktoré by mohli byť použité na posilnenie jej armády. Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena oznámila v roku 2022 obmedzenia na dodávky zariadení a nástrojov na výrobu čipov z USA čínskym producentom. A presvedčila kľúčových výrobcov Japonsko a Holandsko, aby nasledovali Spojené štáty.

Vladimir Putin, Rusko, Moskva, Čítajte viac Dlho bol považovaný za Putinov tromf, teraz oň prichádza. Po Európe Gazprom necháva krvácať aj Čína

Tieto pravidlá americkým spoločnostiam sťažili tiež poskytovanie servisu zariadeniam, ktoré si čínske firmy kúpili pred zavedením nariadení, ale holandské a japonské pravidlá podobné obmedzenia nezahŕňali. Predstavitelia USA sa teraz snažia presvedčiť spojencov, aby sa k nim pridali aj v tomto bode.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Holandsko #Si Ťin-pching #Mark Rutte