Trump sa vyhol zabaveniu majetku, zaručil sa 175 miliónmi dolárov

Uchádzač o kreslo v Bielom dome a exprezident Donald Trump v pondelok (v utorok ráno SELČ) poskytol newyorským súdom ručenie za 175 miliónov dolárov, časť vymeraného trestu v prípade systematického zveličovania hodnoty majetku v snahe podvádzať banky a poisťovne.

02.04.2024 06:24
Donald Trump, Virgínia Foto: ,
Republikánsky prezidentský kandidát, bývalý prezident Donald Trump, gestikuluje na predvolebnom zhromaždení v sobotu 2. marca 2024 v Richmonde vo Virgínii.
debata

Informovali o tom agentúry s odvolaním sa na dokument zverejnený newyorským súdom. Ak by tak Trump neurobil, newyorské úrady by mohli začať zabavovať jeho majetok a žiadať banky o zmrazenie jeho účtov.

Sudca Arthur Engoron v predmetnom občianskoprávnom procese uznal takmer všetky tvrdenia prokurátorov a vo februári nariadil Trumpovi zaplatiť vyše 350 miliónov dolárov a k tomu ďalších 100 miliónov dolárov na úrokoch. Trump sa proti rozhodnutiu odvolal a počas odvolacieho procesu nemá povinnosť 454 miliónov dolárov zaplatiť, súdu však mal preukázať, že štát peniaze v prípade potvrdenia verdiktu dostane, teda buď sumu zložiť, alebo si zabezpečiť ručiteľa.

Trumpovi obhajcovia sa sťažovali, že zohnať ručiteľov za takú vysokú sumu je „prakticky nemožné“ a odvolací súd na konci marca stanovil, že úrady sa uspokoja s ručením za 175 miliónov dolárov.

Exprezident v prípade vinu odmieta a podobne ako štyri obžaloby proti svojej osobe prezentuje aj tento občianskoprávny verdikt ako súčasť sprisahania, zatiaľ čo za Republikánsku stranu znovu kandiduje do Bieleho domu.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump