Streľba na škole v Helsinkách má jednu obeť a dvoch zranených, útočil 12-ročný chlapec

Jeden dvanásťročný žiak zomrel a ďalší dvaja utrpeli vážne zranenia pri streľbe v škole vo fínskom meste Vantaa, ktoré ležia neďaleko metropoly Helsinki. V aktualizovanej bilancii to na tlačovej konferencii uviedla fínska polícia. Podozrivého, ktorý má tiež 12 rokov, zadržali. Po nikom ďalšom policajti v tejto chvíli nepátrajú.

02.04.2024 09:38 , aktualizované: 13:10
debata
Fínska polícia hlásila v utorok ráno streľbu v...
Policajti pred školou Viertola.
+2Polícia pred školou v meste Vantaa.

Strelec, ktorého motív zatiaľ nie je známy, použil ručnú strelnú zbraň, na ktorú mal povolenie blízky príbuzný. Polícia prípad vyšetruje ako vraždu a pokus o vraždu. Keďže podozrivý má 12 rokov, nie je trestne zodpovedný, poznamenala polícia.

Podozrivý, ktorý je podľa polície žiakom školy, bol zadržaný na severe Helsínk, zbraň mal stále pri sebe. Obeť a zranení boli žiakmi šiestej triedy; rovnako ako strelec to boli Fíni, dodala polícia.

Premiér Petteri Orpo na sieti X označil streľbu na základnej škole za hlboko šokujúcu.

Strieľalo sa v škole Viertola, ktorú navštevuje asi 800 študentov. Škola poskytuje základné vzdelanie pre žiakov 1. až 9. triedy. V škole pracuje asi 90 ľudí.

Predchádzajúce prípady streľby v školách viedli vo Fínsku k diskusii o potrebe sprísnenia zákona o držaní zbraní. Tieto debaty rozprúdil predovšetkým čin 18-ročného študenta Pekky-Erika Auvinea, ktorý v novembri 2007 zastrelil na strednej škole Jokela v juhofínskej Tuusule osem ľudí a potom seba. O rok neskôr, v roku 2008, ďalší študent, 22-ročný Matti Saari, zastrelil na strednej škole v Kauhajoki desať ľudí. Zákon o držaní zbraní bol sprísnený v roku 2010.

debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #Helsinki