VIDEO: Drony devastovali priemyselnú zónu v Rusku, 1200 kilometrov od ukrajinských hraníc

Niekoľko ľudí dnes utrpelo zranenia pri útoku dronov na továrne v ruskom Tatársku, viac ako 1200 kilometrov od ukrajinskej hranice. Podľa tlačových agentúr to oznámili miestne úrady, ktoré incident spájajú s Ukrajinou. Ukrajinský server RBK Ukrajina s odvolaním sa na svoj zdroj napísal, že za operáciou stojí ukrajinská vojenská rozviedka HUR a že útok mieril na závod na montáž dronov Šáhid v meste Jelabuga. Kyjev sa k tomu zatiaľ oficiálne nevyjadril.

02.04.2024 11:11 , aktualizované: 15:38
debata (1)
1 200 kilometrov od hraníc. Ukrajinský dron udrel na ruskú montážnu linku Šahídov
Video
Ukrajinskému dronu sa podarilo preletieť ponad ruské územie viac ako 1 200 kilometrov. Cieľom útoku sa stala továreň na montáž dronov Šahíd v meste Jelabuga v Tatársku. Zranenia utrpelo niekoľko ľudí. / Zdroj: X/GeniusBotX - X/GaLucio

Druhý cieľ, ropnú rafinériu v neďalekom meste Nižnekamsk rovnako v Tatársku, potvrdila ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti. Ukrajinské drony zasiahli jednu z najväčších ruských ropných rafinérii. Podľa ruských úradov zranenia utrpelo 13 ľudí. Podnik patrí ruskej spoločnosti Tatneft.

Zábery z miesta útoku naznačujú, že dron zasiahol hlavnú rafinérsku jednotku. Výrobná kapacita zasiahnutej rafinérie je 360 000 barelov za deň, čo je takmer 17 miliónov ton ročne, píše Reuters.

Ukrajinské bezpilotné lietadlá zaútočili v... Foto: X/buckler
tatarstan Ukrajinské bezpilotné lietadlá zaútočili v utorok 2. apríla 2024 na industriálne objekty v ruskom Tatársku, ktoré leží vyše 1200 kilometrov od Ukrajiny.

Telegramový kanál Ostrožono, novosti uviedol, že v Jelabuze je po útoku poškodený komplex ubytovní zriadených pre zamestnancov osobitnej ekonomickej zóny a študentov strednej polytechnickej ško­ly.

„Nie sú nijaké obete alebo vážne škody. Technologický proces nebol narušený,“ uviedol starosta Nižnekamsku Ramil Mullin. Išlo o jeden z viacerých útokov v Tatársku.

Nie je jasné, či útok spôsobil väčšie škody. Šéf autonómneho Tatárska Rustam Minnichanov pripustil, že drony zaútočili na priemyselné podniky v mestách Jelabuga a tiež Nižnekamsk, kde sa nachádza veľká ropná rafinéria, rozsah škôd ale vo svojej správe minimalizoval. „Nie sú hlásené vážne škody, technologický proces nebol narušený,“ vyhlásil na sociálnej sieti Telegram. Zdroj z ukrajinskej rozviedky ale podľa agentúry Reuters tvrdí, že škody, ktoré nálet spôsobil na vojenskom cieli, sú značné. Niektoré ruské telegramové kanály podľa portálu Meduza píšu, že poškodený bol komplex ubytovaný v Jelabuze.

„V meste Jelabuga sú, žiaľ, zranení,“ dodal šéf Tatárska. Ruská agentúra TASS s odvolaním sa na záchranné služby napísala, že zranenia utrpelo šesť ľudí.

Americké médiá vlani uvádzali, že v meste Jelabuga sa plánuje spustenie masovej výroby dronov Šáhid podľa iránskeho modelu. Ruský investigatívny portál Novaja gazeta potom informoval, že drony začalo montovať niekoľko stoviek študentov strednej polytechnickej školy v Jelabuze.

dron AQ 400 Kosa Čítajte aj Ukrajinci predstavili Kosu - odpoveď na iránske kamikadze drony Šáhid 136

Ukrajina, ktorá čelí už viac ako dva roky ruskej agresii, v posledných týždňoch zosilnela svoje útoky na ruské regióny. Zamerala sa najmä na ropné rafinérie a ďalšie priemyselné podniky. Už skôr podľa médií zasiahla ciele v hĺbke Ruska. V tomto roku už drony podnikli niekoľko útokov pri Petrohrade, ktorý leží ďalej ako 1100 kilometrov od ukrajinských hraníc. Ukrajinskí predstavitelia tvrdia, že Kyjev má drony s doletom vyše 1000 kilometrov k dispozícii.

Vojna spustila masívnu výrobu dronov na Ukrajine

Ukrajinská armáda minie v roku 2023 takmer 550 miliónov dolárov na drony

Fotogaléria
Ukrajinskí vojaci spúšťajú dron na ruské...
Ukrajinskí vojaci s dronom neďaleko Avdejevky v...
+16Ukrajinský vojak neďaleko Bachmutu kontroluje...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #dron #vojna na Ukrajine #útok dronom #Šáhid