V Istanbule horel nočný klub, zahynulo 29 ľudí

Pri dnešnom požiari budovy v Istanbule zomrelo najmenej 29 ľudí. Podľa médií to uviedli turecké úrady. Ďalšie osoby sú zranené a najmenej jedna je vo veľmi vážnom stave. Počet obetí v posledných hodinách rástol. Príčiny požiaru zatiaľ nie sú jasné a sú predmetom vyšetrovania. Polícia niekoľko ľudí zadržala a vypočúva ich.

02.04.2024 15:50 , aktualizované: 18:33
turecko, istanbul, nočný klub, požiar Foto:
Hasiči na mieste požiaru v nočnom klube v obytnej budove v tureckom meste Istanbul.
debata

Podľa miestnej tlače začalo horieť okolo 12.00 h SELČ v mestskom obvode Beşiktaş v európskej časti Istanbulu. Podľa svedkov oheň vzplanul v podzemí budovy, kde sa nachádza nočný klub. Ten v čase postného mesiaca ramadán prechádzal renováciou. Horné poschodie obytnej budovy však zasiahol hustý dym.

Počet obetí počas popoludnia rýchlo rástol a rad zranených podľa miestnej tlače zomrel po prevoze do nemocnice. Po 17.00 h SELČ sa však počet mŕtvych ustálil na 29. Minister vnútra Ali Yerlikaya podľa agentúry AFP uviedol, že pri požiari zomreli všetci ľudia, ktorí v daný moment pracovali na renovácii klubu.

Na mieste stále zasahujú záchranári a polícia, požiar sa podľa tlače podarilo uhasiť. Podľa agentúry AP minister spravodlivosti Yılmaz Tunç uviedol, že päť ľudí bolo zadržaných, aby ich polícia mohla vypočuť. Sú medzi nimi majiteľ nočného klubu či vedúci stavebných prác.

„Neevidujeme žiadnu žiadosť o povolenie pre stavbu alebo rekonštrukciu,“ povedal po príchode na miesto požiaru istanbulský starosta Ekrem Imamoglu. Podľa neho tak boli stavebné práce nelegálne, ale nebolo ich vidieť, pretože všetko sa dialo na podzemných podlažiach. Podľa úradu istanbulského guvernéra mal podnik platnú licenciu, ktorá mu bola vystavená v roku 1987 a obnovená bola v roku 2018.

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Istanbul