Nečakaný zásah hlboko v Rusku značí obrat v schopnostiach Ukrajiny. Čím zaútočili v tyle nepriateľa?

Ukrajina pokračuje v nebezpečných a efektívnych úderoch na ruské strategické odvetvia na území Ruska. Presné bezpilotné nálety ostro eskalujú a začínajú mať dopad na samotných Rusov. Explózie a dopad vojny pocítili obyvatelia v ruskom Tatársku, viac ako 1300 kilometrov od ukrajinskej hranice.

04.04.2024 10:15 , aktualizované: 11:40
debata (147)
1 200 kilometrov od hraníc. Ukrajinský dron udrel na ruskú montážnu linku Šahídov
Video
Ukrajinskému dronu sa podarilo preletieť ponad ruské územie viac ako 1 200 kilometrov. Cieľom útoku sa stala továreň na montáž dronov Šahíd v meste Jelabuga v Tatarsku. Zranenia utrpelo niekoľko ľudí. / Zdroj: X/GaLucio X/GeniusBotX

Ukrajinské bezpilotné lietadlo si to namierilo opäť na rafinériu aj na továreň na výrobu iránskych dronov Šáhid 136. Zdá sa, že Ukrajina vybavila ľahké lietadlá typu Cessna alebo Aeroprakt A-22 autonómne diaľkové ovládanie, nabalila ich výbušninami a aspoň jedno z nich preletelo stovky kilometrov, aby zasiahlo ruskú továreň v Jelabuga, uviedol magazín Forbes.

Horiaca ruská rafinéria, Samara, ukrajinský útok, drony Čítajte aj Ukrajinci spustili domino efekt: pálenie rafinérií dvíha Rusom ceny. Cieľom však môže byť niečo iné

Klasické lietadlo Cessna 172 dokáže uniesť približne poltónový náklad až do vzdialenosti 1100 kilometrov. Okrem toho, že je dron na báze ľahkého lietadla lacný, jednoduchý a spoľahlivý, má aj tú výhodu, že je neviditeľný. Nie vďaka high-tech tvarovaniu a povrchovej úprave, ale tým, že sú ‚neškodné‘, doplnil Forbes.

Video zachytávajúce situáciu po utorkovom útoku v priemyselnom areáli naznačuje, že išlo zrejme o stroj na báze lietadla Aeroprakt A-22, píše Forbes. To je dvojmiestne športové jednovrtuľové lietadlo, ktoré sa vyrába na Ukrajine. Výroba jedného kusu je približne 90-tisíc dolárov, uviedol magazín.

Lietadlo je len o niečo drahšie ako americká protitanková strela Javelin. Ako Ukrajinci lietadlo upravili na bezpilotné, nie je podľa magazínu zrejmé. Časopis pripomína, že americké letectvo v roku 2019 premenilo na autonómny stroj ľahkú Cessnu 206 z roku 1968.

Ďalšia horiaca rafinéria v Rusku. Tentoraz 900 km od Ukrajiny
Video
V sobotu 16. marca 2024 ukrajinské drony zasiahli dve rafinérie 900 km od ukrajinských hraníc v Samarskej oblasti Ruskej federácie. / Zdroj: Telegram

Šokujúce zábery z presného útoku malého lietadla natočili Rusi z okolia. Niektorí tamojší predstavitelia tvrdia, že dron, podobný americkému lietadlu Cessna 152, priletel z bližšieho Kazachstanu. V auguste 2023 uviedol portál Rádio Slobodná Európa, že v továrni v meste Jelabuga nútene vyrábajú študenti vojenské drony v rámci výučby.

tatarstan utok dronom ukrajina rusko Čítajte aj Ukrajinské bezpilotné lietadlo zasiahlo fabriku, kde ruskí tínedžeri vyrábajú vojenské drony

Útok bezpilotnými lietadlami na priemyselné zariadenia v ruskej Tatárskej republike predstavuje podstatný obrat v schopnostiach Kyjeva viesť útoky na veľké vzdialenosti hlboko na území Ruska, uvádza americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) v súvislosti s ukrajinským útokom na závod na montáž dronov v meste Jelabuga a na rafinériu v Nižnekamsku.

tatarstan Čítajte aj VIDEO: Drony devastovali priemyselnú zónu v Rusku, 1200 kilometrov od ukrajinských hraníc

Ukrajinskí inžinieri vyvinuli najmenej 16 rôznych typov bezpilotných lietadiel schopných preletieť veľké vzdialenosti a tým zasahovať hlboko na ruskom území. „Vzdialenosť cieľov od ukrajinských hraníc predstavuje významný posun v preukázanej schopnosti Ukrajiny viesť útoky na tyl Ruska," konštatoval ISW. Podľa inštitútu takéto ukrajinské údery sú nevyhnutnou súčasťou ukrajinskej kampane na degradáciu priemyslu, ktorý zásobuje ruskú armádu.

Neprestávajúce nálety ukrajinských dronov, ktoré mierili na viac ako tucet rafinérií a skladov v západnom Rusku, dočasne znížilo kapacitu ruských rafinérií približne o 12 percent. A to má dominový efekt na ceny palív pre ruských motoristov, píše Forbes.

147 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Kremeľ #Kyjev #Rusi #cessna #vojna na Ukrajine #Šáhid