V Mozambiku sa utopilo najmenej 94 ľudí utekajúcich pred cholerou

Pri pobreží Mozambiku sa po nedeľňajšom stroskotaní lode utopilo najmenej 94 ľudí, ktorí sa snažili utiecť pred nákazou cholery, a 26 ďalších osôb je nezvestných, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na mozambický úrad pre námornú dopravu. Zachránených podľa informácií spravodajského servera BBC bolo päť z odhadovaných asi 130 cestujúcich; medzi obeťami sú deti.

08.04.2024 09:49
debata

„Loď sa potopila, pretože bola preplnená a nevhodná na prepravu cestujúcich,“ povedal zástupca provincie Nampula Jaime Neto. Medzi obeťami je podľa neho mnoho detí. Podľa úradov loď plávala z Lungy na ostrovček Mosambik pri pobreží.

Videá zverejnené na sieti X zachytávajú mnoho tiel na pláži, na niektorých záberoch ľudia nesú telá detí. Agentúre Reuters sa tieto videá nepodarilo okamžite overiť.

Vyšetrovatelia podľa Neta zisťujú príčinu lodného nešťastia, informoval denník The Guardian. Dvaja z piatich preživších boli ošetrení, uviedol. Agentúra AP napísala, že pátranie po nezvestných pokračuje.

Mosambik je prímorský štát v juhovýchodnej Afrike na pobreží Indického oceánu. Provincia Nampula je jednou z najhoršie postihnutých epidémií cholery, ktorá sa od vlaňajšieho januára rozšírila do viacerých krajín južnej Afriky.

Haiti, hlad Čítajte viac Výskyt cholery vo svete prudko stúpol, zomrelo vyše 2 300 ľudí

Cholera je vysoko infekčné ochorenie, ktoré napáda zažívacie ústrojenstvo. Vyvolávajú ju baktérie prenášané znečistenou vodou či potravou. Prejavuje sa akútnymi hnačkami, vracaním a dehydratáciou. Pri včasnom podaní liekov choleru možno vyliečiť, v opačnom prípade môže nakazeného usmrtiť do niekoľkých hodín.

Podľa detského fondu UNICEF je súčasná epidémia cholery najhoršia za posledných 25 rokov. Od októbra 2023 zaznamenal Mosambik 13 700 potvrdených prípadov a 30 úmrtí.

debata chyba
Viac na túto tému: #cholera #Mozambik