Do Európy sa nelegálne pašujú množstvá plynov spôsobujúcich otepľovanie, odhalilo vyšetrovanie

Do Európy sa z Číny a Turecka nelegálne pašujú veľké množstvá chladiacich plynov, ktoré spôsobujú otepľovanie klímy. Vyplýva to z pondelkovej správy londýnskej Environmentálnej vyšetrovacej agentúry (EIA), informuje agentúra Reuters.

08.04.2024 11:49
chladiace plyny Foto: ,
Ilustračná snímka
debata

Ide o fluórované uhľovodíky (HFC), chemické látky používané na chladenie v priemysle, ktoré síce nepoškodzujú ozónovú vrstvu ako iné zakázané chladivá, ale ako skleníkové plyny môžu byť oveľa silnejšie ako oxid uhličitý s väčším potenciálom otepľovania klímy.

správe EIA, ktorú spísala po dvoch rokoch vyšetrovania, sa uvádza, že orgány Európskej únie – aj napriek jej záväzkom znížiť používanie HFC – majú ťažkosti so sledovaním nezákonných dodávok, ktoré sa na územie Únie dostávajú cez Turecko, Rusko alebo Ukrajinu. Pašeráci pritom využívajú čoraz sofistikovanejšie taktiky, aby sa vyhli odhaleniu.

Pravda o klíme: S klimatológom Milanom Lapinom o tom, čo čaká planétu Zem, ak nezastavíme prudké otepľovanie
Video
Archívne video / Zdroj: TV Pravda

„Na európskom trhu je stále pomerne ľahké nájsť nelegálne HFC,“ povedal Fin Walravens z EIA. Ako dodal, existujú náznaky, podľa ktorých obchodníci prispôsobujú svoje metódy pašerákom v tom, že sú čoraz vynaliezavejší a snažia sa obchádzať úrady.

Európske a ďalšie priemyselné štáty sa v rámci dodatku z roku 2016 k Montre­alského protokolu o zákaze používania chemických látok poškodzujúcich ochrannú ozónovú vrstvu zaviazali, že medzi rokmi 2012 až 2036 znížia spotrebu HFC o 85 percent. Autorizovaní producenti a spotrebitelia fluórovaných uhľovodíkov majú priradené kvóty, ktoré sa postupne znižujú.

EIA však upozornila, že dopyt po HFC je stále vysoký, čo spôsobuje rast cien a pašeráci, pričom väčšinou ide o licencovaných obchodníkov, sú následne motivovaní k tomu, aby zvýšili ponuku na pokrytie dopytu.

sucho, uroda kukurica, globálne oteplovanie, pole Čítajte viac Odhady sa potvrdili: Vlaňajšok bol najteplejší za posledných 100-tisíc rokov

„Je oveľa jednoduchšie, ak máte licenciu, len prekročiť kvótu. Je však ťažké to dokázať. Postupné znižovanie má zdražiť HFC a prinútiť ľudí, aby si mysleli, že alternatívy sú lepšie a nákladovo efektívnejšie, ale ak sa objaví nelegálny obchod a predáva sa za polovičnú cenu, celý systém sa zrúti,“ uviedol Walravens.

Londýnska agentúra ešte v roku 2021 naznačila, že pašované HFC do Európe by mohli predstavovať približne 20–30 percent legálneho objemu obchodu, čo zodpovedá až 30 miliónom ton oxidu uhličitého. V najnovšej správe EIA sa toho podľa Walravensa veľa nezmenilo.

Najväčším svetovým producentom HFC je Čína, v ktorej figuruje 39 autorizovaných výrobcov. Na základe tohtoročného povolenia môžu vyrobiť objem, ktorý zodpovedá 185 miliónom ton oxidu uhličitého. Peking však ešte v decembri vydal nové pravidlá zamerané proti firmám, ktoré prekročia svoje kvóty.

otepľovanie, klíma Čítajte viac Európa nie je pripravená na dôsledky klimatických zmien
debata chyba
Viac na túto tému: #otepľovanie #Európa #ekológia #pašovanie #oxid uhličitý #skleníkové plyny #zmena klímy #fluór #HFC