Putinov hovorca a Fico ako víťaz: zahraničná tlač píše o novom prezidentovi Slovenska

Slovensko je v rukách jedného tábora - proruského, uvádza poľský denník Rzeczpospolita v komentári k víťazstvu predsedu slovenského parlamentu v prezidentských voľbách. Peter Pellegrini podľa maďarského portálu Népszava definitívne zakotvil v tábore "skorumpovaných populistov a extrémistov" a v zahraničí si zabezpečil povesť priateľa Ruska a maďarského premiéra Viktora Orbána, čo znamená izoláciu.

08.04.2024 12:18
debata (80)
Peter Pellegrini pre Pravdu: Budem sa snažiť do paláca pozývať aj nepriateľov a obrusovať hrany
Video
Zdroj: TV Pravda

„Peter Pellegrini, blízky promoskovskému premiérovi Robertovi Ficovi, bude novým prezidentom Slovenska. Okamžite ohlásil, že jeho krajina stojí na strane ‚mieru‘,“ píše Rzeczpospolita.

Takýto „mierový“ jazyk používajú podľa denníka politici, ktorí sa stavajú proti dodávaniu zbraní Ukrajine, brániacej sa ruskej agresii, a proti ďalšiemu izolovaniu a trestaniu Moskvy za vojnu. „Takí, ako je Viktor Orbán,“ napísal poľský list. Pripomenul, že maďarský premiér minulý mesiac prijal Pellegriniho v Budapešti a zdôraznil, že obaja hovoria rovnakou „rečou mieru“, zatiaľ čo zvyšok Európskej únie používa „jazyk vojny“.

Kandidát na prezidenta SR a predseda strany...
Kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini po...
+41Peter Pellegrini počas predvolebnej debaty v...

Rzeczpospolita tiež pripomenula, že Pellegrini v poslednej televíznej debate spochybnil všetky záväzky voči spojencom v NATO, a pokiaľ by boli napadnutí, nebránil by ich. Získal tak podporu značnej časti protizápadných voličov, ktorí odpadli po prvom kole, najmä Štefana Harabina.

Maďarský portál Népszava o Pellegrinim píše ako o „novej hviezde na nebi slovenskej domácej politiky“, ktorá sa stala rozhodujúcou silou medzi demokratickými stranami a ktorá z nepochopiteľných dôvodov pri minuloročných parlamentných voľbách pomohla Robertovi Ficovi späť k moci. Podľa denníka Pellegrinimu k zisku prezidentského úradu pomohol „skorumpovaný populista Fico, krajná pravica a v čoraz väčšej miere voči EÚ nepriateľská a extrémisticky naladená strana etnických Maďarov“. Pellegrini „na Slovensku definitívne zakotvil v tábore skorumpovaných populistov a extrémistov a v zahraničí si zabezpečil stigma priateľa Ruska a spojenca maďarského premiéra Viktora Orbána, čo sa rovná izolácii“, píše Népszava.

Politológ Abrahám: Každý sa obáva vojny, občania podľahli Pellegriniho kampani, hoci strašenie logiku nemalo
Video

Zvolením Petra Pellegriniho slovenským prezidentom získal ruský prezident Vladimir Putin druhého hovorcu v Európskej únii, komentuje výsledok sobotňajších volieb na Slovensku taliansky denník La Stampa, podľa ktorého sa Slovensko pridalo na stranu Viktora Orbána. Pellegriniho víťazstvo znamená vietor do plachiet „ľavicového populistu“ Roberta Fica, myslí si rakúsky list Der Standard. Nový slovenský prezident bude „pestúnskym synom ministerského predsedu Roberta Fica“, predpovedá švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung.

korčok, pellegrini Čítajte aj Svetové médiá píšu o víťazstve proruského populistu nad prozápadným kandidátom

Podľa denníka sa dá očakávať, že po prezidentských voľbách bude slovenský premiér Robert Fico vystupovať otvorenejšie na podporu Orbána. Ani spojenectvo oboch stredoeurópskych premiérov však podľa denníka nestačí, aby v Európskej rade mohla Moskva presadiť svoju vôľu. „Ak Fico a Orbán zostanú sami,“ podotýka taliansky denník.

Rakúsky portál Der Standard v komentári k zvoleniu Pelegriniho slovenským prezidentom uvádza, že „ľavicovo národovecký premiér Robert Fico, ktorý už pre svoju spornú justičnú reformu vzbudil obavy o právny štát v krajine, si o volebnú večeru nenechal nič ujsť“. Fico stojaci popri Pellegriniho široko kritizoval ‚liberálne médiá, aktivistov, progresivistov a mimovládne organizácie‘, zatiaľ čo Pellegrini vo svojej víťaznej reči sľúbil, že Ficovej vláde nebude robiť žiadne ťažkosti, podotýka portál.

korčok, pellegrini, fico Čítajte aj Akcia Jeľcin v podaní Pellegriniho: Zmobilizoval Slovensko a vyhral, Korčok narazil na limity

Podobne švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung (NZZ) poznamenal, že „obyvatelia Slovenska sa rozhodli pre potvrdenie ľavicovo populistickej vlády a jej sporných reforiem“. Nový slovenský prezident bude podľa NZZ „pestúnskym synom ministerského predsedu Roberta Fica“.

Jasným víťazom prezidentských volieb v SR sa stal populista a proruský premiér Robert Fico, napísal v pondelok francúzsky denník Le Monde. „Peter Pellegrini, nový prezident v službách vlády,“ konštatoval belgický denník Le Soir, podľa ktorého sociálny demokrat Peter Pellegrini posilní moc koalície zloženej z konzervatívnej ľavice a krajnej pravice, ktorej autoritárske a proruské tendencie sú znepokojujúce".

fico, pellegrini, gašparovič Čítajte aj Fico hovorí o možnom "treste Západu" za nezvolenie Korčoka do úradu (povolebný online)

Fracúzsky denník Le Figaro napísal, že víťazstvo Ficom podporovaného kandidáta s viac ako 53 percentami hlasov "ukazuje, že solídna väčšina z 5,5 milióna obyvateľov tejto krajiny podporuje autoritárske sklony svojej vlády a politiku napodobňujúcu Maďarsko tamojšieho premiéra Viktora Orbána.

Z Francúzska sa možno zdá, že „toto víťazstvo veľa neznamená – lebo: malá krajina z východu a všetky ostatné klišé“, ale bola by to veľká chyba. „Toto je skutočne zlá správa,“ konštatoval Le Monde.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #prezidentské voľby #Peter Pellegrini #voľby prezidenta #prezidentské voľby 2024