Fico hovorí o možnom "treste Západu" za nezvolenie Korčoka do úradu (povolebný online)

Predseda parlamentu a strany Hlas Peter Pellegrini vyhral sobotňajšie rozhodujúce kolo volieb prezidenta so ziskom 53,12 percenta hlasov. Porazil kariérneho diplomata Ivana Korčoka, ktorého podporilo 46,87 percenta voličov. Volebná účasť dosiahla 61,14 percenta, doteraz vyššia bola iba v roku 1999, keď Slováci po prvý raz volili hlavu štátu priamo. Vyplýva to z údajov štatistického úradu po sčítaní hlasov zo všetkých volebných miestností.

07.04.2024 09:00 , aktualizované: 20:38
debata (468)
Prvé slová novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho a gratulácia Roberta Fica
Video
Peter Pellegrini
Peter Pellegrini s exprezidentom Ivanom...
+14Korčoka prišli podporiť viacerí politici...

Najdôležitejšie informácie

20:38 Po zvolení Petra Pellegriniho za prezidenta musí vládna koalícia v krátkom čase okrem svojich záväzkov vyriešiť aj praktické otázky. Avizoval to premiér Robert Fico (Smer) vo videu na sociálnej sieti. Okrem vysporiadania sa s RTVS hovorí aj o možnom „treste Západu“ za nezvolenie Ivana Korčoka do úradu. Podľa vlastných slov by sa nečudoval, keby Slovensku z politických dôvodov a výsledku prezidentských volieb Európska komisia „skočila na fondy“. Deklaroval, že hlavným cieľom vlády ostáva snaha, aby sa na Slovensku žilo lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie.

Premiér pripomenul, že Smer podporoval Pellegriniho prezidentskú kandidatúru od začiatku. „Ušili sme mu podporu na mieru, podporu zohľadňujúcu špecifiká vzťahu Smeru-SD a Hlasu-SD,“ vyhlásil. Poukázal aj na antikampaň opozície a kritizoval Korčokove nočné vyjadrenia. Podotkol, že hlasy, ktoré Korčok získal, neboli prejavom sympatií k nemu, ale hlasmi odporu voči vláde. Prihovoril sa preto aj voličom opozície. „Máme na niektoré veci rozdielny názor, ale to by nemalo viesť k nárastu nenávisti a agresivity, ktoré s takou intenzitou šíria médiá. Žijeme v tej istej krajine a mali by sme rešpektovať, že na dosiahnutie určitých politických cieľov sa dajú použiť rozdielne prostriedky,“ apeloval.

Premiér v súvislosti s podporou Korčoka namietal aj postoj KDH. „Zaslepené nenávisťou proti vláde je Kresťanskodemo­kratické hnutie schopné poprieť svoju vlastnú podstatu a identitu, postaviť sa do jedného bloku s politickými kreatúrami z Progresívneho Slovenska, SaS či s Matovičom,“ uviedol. Hovorí o politickej naivite a ignorovaní vlastného voliča.

19:46 Občiansky kandidát Ivan Korčok si porážku priznáva, berie ju na seba a výsledky volieb rešpektuje. Je rád, že otvoril tému pozitívneho vlastenectva a odmieta šírenie emócie strachu. „Teraz nastáva veľmi vážny, dôležitý a kritický čas pre túto vládnu moc, totiž, majú všetko,“ upozornil deň po voľbách.

Ivan Korčok Čítajte viac Korčok pre Pravdu: Vládna moc získala všetko. Už teraz je pod tlakom očakávaní, čo vlastne dokáže spraviť

19:05 Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS), košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober, zablahoželal v mene slovenských biskupov víťazovi prezidentských volieb Petrovi Pellegrinimu. Zaprial mu, aby naplnil očakávania, ktoré do neho vložili občania. Ako povedal, nech je základom jeho práce služba pre iných, nie vlastné záujmy.

„Slovensko, podobne ako mnohé iné krajiny, si prechádza rôznymi zmenami. Apelujem na vás, aby ste vždy stáli na strane tých najzraniteľnejších. Práve ľudia na perifériách často hlas nemajú. Pomáhajte im, rozvíjajte všetky zložky spoločnosti, aby váš úrad definovala rovnováha a stabilita. Úsilie o spoločné dobro si vyžaduje námahu a trpezlivosť. Želám vám, aby ste svojou prítomnosťou v úrade hlavy štátu prispeli k rozvoju našej krajiny a k pokoju v srdci Európy,“ zaželal víťazovi volieb Bober.

18:30 Aký bude Peter Pellegrini prezident? Dokáže sa odpútať od materských strán, v ktorých roky pôsobil, alebo bude medzi Úradom vlády a Prezidentským palácom súlad? Spôsobil by vstup Ivana Korčoka do straníckej politiky trieštenie, alebo práve naopak? Čo bude so stranou Hlas? Aj o tom sa Pravda rozprávala s Miroslavom Řádekom, politológom z Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka.

Voľby, Robert Fico, Peter Pellegrini Čítajte viac Politológ Řádek: Korčok narazil na politickú realitu. Pellegrini ostane súčasťou vládneho tábora

18:26 Predseda maďarského Národného zhromaždenia László Kövér v nedeľu zablahoželal Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v druhom kole slovenských prezidentských volieb. Pre agentúru MTI to uviedol šéf tlačového odboru parlamentu Zoltán Szilágyi, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

„Vaše výrazné víťazstvo dosiahnuté pri vysokej účasti voličov predstavuje silný mandát a jasne ukazuje, že vám občania dôverujú ako človeku, aj ako politickému lídrovi,“ píše sa v liste Kövéra adresovanom terajšiemu predsedovi Národnej rady SR.

Kövér z pohľadu Maďarska ocenil, že Pellegriniho výrazne podporili aj členovia maďarskej národnostnej menšiny žijúcej na Slovensku. „Je to svedectvom vášho rešpektu a oddanosti menšinám, čo je dôležitý krok pri posilňovaní vzťahov medzi našimi národmi,“ zdôraznil predseda maďarského parlamentu.

Zvolením Pellegriniho za hlavu štátu možno podľa Kövéra otvoriť novú éru v slovensko-maďarských vzťahoch. „Maďari sa tešia na najbližšie roky, keď obe krajiny môžu upevniť priateľské putá a svojou spoluprácou vytvárať ešte viac príležitostí pre rozvoj ľudu našich krajín,“ dodal maďarský politik, ktorý vyjadril presvedčenie, že Pellegrini v pozícii slovenského prezidenta prispeje k tomu, že hlas mieru zaznie v Európe ešte výraznejšie.

17:20 Petrovi Pellegrinimu pomohla falošná kampaň a tiež prehra v prvom kole. Myslí si to odborník na marketing a reklamu Róbert Slovák, podľa ktorého predvolebná kampaň priniesla aj paradoxy za hranicou slušnosti. Politológ Samuel Abrahám si zase myslí, že okolo Ivana Korčoka sa vytvorila bublina, ktorá sa nerozšírila z Bratislavy na vidiek. Zapôsobila na voličov skrytá sila influencerov zo sociálnych sietí a bude mať Pellegrini šancu držať si od vlády odstup?

Peter Pellegrini, korčok Čítajte viac Pellegriniho voliči sa po prvom kole zľakli, hovorí odborník. Nerozhodnutými mohla pohnúť aj podpora známych influencerov

16:41 Za vysokú volebnú účasť v druhom kole prezidentských volieb môže aj nárast polarizácie, ktorá pomohla k mobilizácii občanov. V spoločnosti sa počas posledných rokov vytvárajú politické „kempy“ či určitá skupinová identita, ktorej cieľom je bojovať za nejaký cieľ. V tomto duchu sa dá vysvetliť aj nárast účasti vo voľbách. Pre TASR to skonštatovala politologička z Univerzity Komenského v Bratislave Aneta Világi.

„Na prelome milénií dochádzalo k politickej apatii zo strany voličov a k poklesu voličskej účasti. Vysvetľovalo sa to tým, že strany sa snažili osloviť čo najširšie spektrum voličov a tlačili sa do názorového stredu. Tak sa od seba málo rozlišovali, čo vtedy demotivovalo voličov ísť voliť,“ poukázala Világi. Volebná účasť v druhom kole, ktorá dosiahla 61,14 percenta, je však pre ňu prekvapivá. Rovnako aj výhra Petra Pellegriniho. „V prvom kole prekvapilo, že vyhral Ivan Korčok, v druhom kole sa zasa očakával oveľa tesnejší výsledok a prekvapil Pellegrini,“ uviedla.

Neúspešnému kandidátovi Korčokovi sa podľa nej podarilo zmobilizovať voličov strán, ktoré patria k parlamentnej opozícii. „Keď sa pozrieme na jeho volebný zisk v druhom kole, tak je takmer identický s tým, akú podporu tieto strany získali v posledných parlamentných voľbách,“ priblížila. Menej sa mu však podľa nej podarilo zmobilizovať voličov, ktorí nechodia voliť alebo sa menej zaujímajú o politiku. „Na túto cieľovú skupinu mala jeho kampaň dosah veľmi obmedzene,“ zhodnotila.

15:50 Slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová v nedeľu zagratulovala Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách. K zvoleniu mu gratuloval i lotyšský prezident Edgards Rinkévičs, informuje TASR.

„Gratulujem Petrovi Pellegrinimu k jeho zvoleniu za ďalšieho prezidenta Slovenska. Teším sa na prácu s ním na silnejšej Európskej únii a NATO a presadzovaní priateľských vzťahov medzi našimi krajinami,“ uviedla Pircová Musarová na sociálnej sieti.

Zároveň poďakovala aj dosluhujúcej slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej za jej snahy o udržiavanie a posilňovanie priateľstva medzi Slovenskom a Slovinskom.

No spoluprácu s Pellegrinim v rámci EÚ a Severoatlantickej aliancie sa teší aj Rinkévičs. „Gratulujem pánovi Petrovi Pellegrinimu k zvoleniu za prezidenta. Teším sa na pokračovanie vývoja bilaterálnych vzťahov medzi Lotyšskom a Slovenskom a spoluprácu v rámci EÚ a NATO,“ uviedol Rinkévičs na sociálnej sieti.

15:34 Petrovi Pellegrinimu pomohla k víťazstvu prehra v prvom kole. Myslí si to politológ z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Jozef Lenč. Pred druhým kolom podľa neho zaúčinkovala nielen podpora od koaličných partnerov, no aj rozhovor pre maďarskú televíziu. Čo bude s jeho novým projektom, stranou Hlas, a kto prevezme kreslo predsedu?

Peter Pellegrini Čítajte viac Politológ: Aký bude Hlas bez Pellegriniho? Môže zaniknúť na jeho úspechu, prevziať by ju mohli dve mená

15:05 Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách pomohla vysoká volebná účasť, naratív strachu, ktorý používal vo svojej kampani a tiež voliči Štefana Harabina a maďarskí voliči. Pre agentúru SITA to uviedol politológ a prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov. „Rozdiel 166-tisíc hlasov je značný a výrazný. Nedá sa však konštatovať, že by tábor Petra Pellegriniho prevalcoval tábor Ivana Korčoka,“ podotkol.

Na voličov predsedu Hlasu Petra Pellegriniho podľa neho zaúčinkovalo využívanie emócie strachu v kampani – strašenie vojnou aj stratou sociálnych istôt. „Rozhodla vybičovaná atmosféra. Ivana Korčoka prezentovali ako prezidenta vojny a urobili z neho protištátny živel, ktorý nebude objahovať štátne záujmy, povalí vládu, a tým pádom ľudia prídu o sociálne vymoženosti,“ poukázal. Pellegrini zvíťazil s vysokým počtom hlasov, ktorý bol dokonca o 100-tisíc vyšší, ako mali strany vládnej koalície v parlamentných voľbách. Očakávania voličov na konkrétne výsledky od vlády budú podľa politológa po zvolení Pellegrinho za prezidenta ešte vyššie, keďže v prezidentskom úrade bude sedieť jej človek a nie „nepriateľ“. „Mnohé veci im voliči pardonujú, ale ťažko im budú pardonovať, ak sa nedostavia nejaké zmeny,“ myslí si.

Z výsledkov volieb vyplýva, že voliči maďarskej národnosti viac podporovali Petra Pellegriniho ako Ivana Korčoka. „Je to v absolútnom rozpore s doterajším modelom, pri ktorom maďarskí voliči v prezidentských voľbách v drvivej väčšine podporili občianskeho stredopravého kandidáta. Tento trend sa teraz zalomil, nedokážem však posúdiť, nakoľko je situačné, alebo trvácne. Ukazuje sa, že vplyv významných maďarských politikov na voličov tu na Slovensku je silnejší,“ poukázal Mesežnikov. Maďarskí voliči podľa neho očakávajú hlavne zlepšenie svojej situácie a výkonu menšinových práv.

Kampani Ivana Korčoka by sa podľa politológa dalo vytknúť to, že ľudia, ktorí ho podporovali, mali možno asertívnejšie reagovať na obvinenia, že je prezidentom vojny. „Podľa môjho názoru nepočítali s tým, že toto bude mať taký absolútny vplyv na výsledok volieb. Populizmus a ruský vplyv prostredníctvom slovenských politikov značne prispeli k výsledku volieb,“ povedal a poukázal pritom na poster s ukrajinskou babičkou, ktorý sa stal v rámci kampane virálny. V otázke ďalšieho smerovania strany Hlas-SD, ktorá zvolením Pellegriniho príde o výrazného lídra, si politológ myslí, že časť členov bude volať po tesnejšej spolupráci so Smerom.

14:35 Novozvolenému prezidentovi Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu pomohol naratív strachu z vojny a mobilizácia voličov. Neúspešný kandidát Ivan Korčok zase zdôrazňoval potrebu reprezentácie voličov, ktorí nepodporujú súčasnú vládnu koalíciu. Pre TASR to skonštatovala politologička z Univerzity Komenského Darina Malová. Smutným výsledok predvolebnej kampane je podľa nej ešte väčšie rozdelenie dvoch typov občanov Slovenska, a tým aj celej krajiny.

„Keď sa človek opýta priemerného voliča, aké hodnoty bude voliť, povie pokoj, poriadok, prípadne prosperitu. To je presne slovník, ktorý používa Peter Pellegrini,“ usúdila politologička. Zmobilizovať sa mu podľa nej podarilo široké spektrum občanov SR vrátane voličov Štefana Harabina, maďarskej komunity a tiež ľudí, ktorí v prvom kole prezidentských volieb nevolili. Takisto voličov z vidieka. Poukázala na „konflikt“ medzi vidiekom a mestom, či Bratislavou proti zvyšku Slovenska. Na základe takéto „konfliktu“ podľa nej po prvom kole Pellegrini začal mobilizačnú kampaň, a tak oslovil aj ďalšie skupiny voličov, ktoré ho napokon prišli voliť.

Poznamenala, že občanov mobilizoval tiež Korčok a tiež sa mu podarilo získať väčší počet voličov v porovnaní s prvým kolom. Problémom podľa nej bolo, že nemal už kde „siahnuť“ pri neúspešných kandidátoch, pretože voliči Harabina by ho určite nevolili. Zhodnotila, že nemal ani príliš veľkú podporu na vidieku. „Smola Ivana Korčoka spočíva v tom, že máme málo veľkých miest a málo voličov, ktorí sú moderní, rozhľadení a žijú mestským liberálnejším štýlom,“ dodala Malová.

Politológ Abrahám: Každý sa obáva vojny, občania podľahli Pellegriniho kampani, hoci strašenie logiku nemalo
Video

14:30 Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen sa teší na konštruktívnu spoluprácu. Na sociálnej sieti zagratuloval Pellegrinimu a poprial mu šťastie pri plnení si povinností, ktoré mu občania Slovenska zverili. „V týchto ťažkých časoch bude kľúčom k ďalšiemu posilneniu výborných vzťahov medzi našimi krajinami ako susedmi a partnermi v rámci Európskej únie,“ napísal rakúsky prezident.

14:20 K víťazstvu v prezidentských voľbách pogratuloval Pellegrinimu aj maďarský premiér Viktor Orbán. "Srdečne blahoželám Petrovi Pellegrinimu k jeho drvivému víťazstvu v slovenských prezidentských voľbách. Veľké víťazstvo pre slovenský ľud a veľká výhra pre zástancov mieru po celej Európe!“ napísal na sociálnej sieti X.

Príspevok zakončil gratuláciou v slovenčine: "Blahoželáme, pán prezident!“

14:15 Novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho by mohla na poste predsedu Národnej rady (NR) SR nahradiť ministerka hospodárstva Denisa Saková alebo minister investícií Richard Raši (obaja Hlas-SD). Potvrdila to Saková v diskusnej relácii TV Markíza Na telo. S podpredsedom NR SR a lídrom opozičného PS Michalom Šimečkom ocenili vysokú volebnú účasť v prezidentských voľbách. Nezhodli sa, kto viedol akú kampaň. Obaja vinia opačný tábor z agresívnej a štvavej kampane.

Saková v súvislosti s postom predsedu NR SR podotkla, že osobné preferencie idú bokom a rozhodne predsedníctvo strany. Otázku lídra Hlasu-SD má vyriešiť stranícky snem, vyberať sa podľa nej bude z podpredsedov či generálneho manažéra. Dodala, že Hlas-SD zatiaľ neuvažuje o prípadnej kandidatúre v najbližších parlamentných voľbách v koalícii so Smerom-SD, no nevylúčila to.

Na politickú budúcnosť neúspešného kandidáta na prezidenta Ivana Korčoka sa podľa Šimečku treba pýtať jeho. Nepovedal, či by mu PS ponúklo miesto predsedu hnutia.

„Voľby jednoznačne potvrdili, že slovenský národ chce mať pokoj,“ skonštatovala Saková. Kritizovala pritom kampaň Korčoka a opozičných strán. Podľa nej šírili strach, že víťazstvom Pellegriniho padne vláda. Aj táto „agresívna mobilizácia“ opozície podľa nej „dvíhala zo stoličiek“ i voličov, ktorí pôvodne voliť ísť nechceli.

Šimečka to vidí opačne a štvavú kampaň podľa neho viedli podporovatelia Pellegriniho. Dodal, že víťaz volieb zmobilizoval voličov Štefana Harabina a extrémistov aj za cenu, že im nadbiehal v kampani. Podčiarkol tiež, že Korčok získal značný počet hlasov voličov. „Verím, že Peter Pellegrini si to uvedomuje a nebude len slúžiť vláde, chrániť ju a pomáhať jej, ale aj slúžiť všetkým Slovákom,“ zdôraznil. Saková reagovala, že Pellegrini deklaruje konštruktívny vzťah s vládou i to, že v prípade rozporov s ústavou sa ozve.

14:10 Vo väzení v Leopoldove získal Peter Pellegrini v druhom kole prezidentských volieb 242 hlasov voličov, čo je 92,01 percenta. Ivana Korčoka volilo za mrežami len 21 voličov, čo je 7,98 percenta. Vo všetkých štyroch volebných okrskoch v mestečku Leopoldov získal Pellegrini 61,18 percenta hlasov voličov, Korčok 38,81 percenta. Pre Ústav na výkon väzby a trestu odňatia slobody bol v Leopoldove zriadený samostatný okrsok.

Aj v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Hrnčiarovciach nad Parnou v okrese Trnava odsúdení volili Petra Pellegriniho. Za mrežami získal 224 hlasov (89,24%), protikandidát Ivan Korčok 27 hlasov (10,75%). V rámci celej obce zaznamenal Pellegrini 848 hlasov (54,81%), Korčok 699 hlasov (45,18).

Peter Pellegrini dominoval v oboch ústavoch aj v prvom kole prezidentských volieb.

14:00 Minister vnútra a generálny manažér Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok aj predseda SaS Branislav Gröhling sa v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 poďakovali všetkým občanom, ktorí prišli voliť v druhom kole prezidentských volieb. Šutaj Eštok je presvedčený, že Peter Pellegrini bude prezidentom nielen najbližších päť rokov, ale aj ďalšie volebné obdobie. Gröhling zagratuloval Pellegrinimu k víťazstvu, hoci si myslí, že Ivan Korčok by bol skvelým prezidentom. Voľby podľa neho ukázali, že víťazstvo sa dá dosiahnuť aj zavádzaním a rozdeľovaním spoločnosti.

Šutaj Eštok tvrdí, že voliči dali jasne najavo, čo si myslia o predošlej vláde. Korčok podľa neho nebol občianskym kandidátom, ale kandidátom predošlej vlády. Myslí si, že ak by vláda raz zišla zo svojej cesty, Pellegrini ako prezident sa ozve aj kriticky.

Video
Zdroj: Politológ Lenč o kampani a voľbách

Pellegrini bude mať podľa Gröhlinga pred sebou veľkú výzvu, aby sa odpútal od vlády. „Aby nebol prisluhovačom a pritakávačom,“ povedal. Výsledky volieb podľa neho ukazujú, že občania by sa mali zaujímať o politiku, pretože „politika sa zaujíma o nich“. Korčok podľa neho viedol kampaň slušne a transparentne.

Korčok sa podľa ministra vnútra nedokázal preniesť cez prehru a jeho prvý príhovor po výsledkoch nebol hodný prezidentského kandidáta. Korčok sa mal podľa neho dištancovať od lídra hnutia Slovensko Igora Matoviča, ktorý robil antikampaň voči Pellegrinimu. Vyčítal Korčokovi, že do jeho volebného štábu prišiel Matovič.

Matúš Šutaj Eštok Čítajte viac Šutaj Eštok diskutoval s medzinárodne hľadaným extrémistom. Nemám problém sa baviť s kýmkoľvek, reagoval minister

Šutaj Eštok zatiaľ nepovedal, či chce byť novým predsedom Hlasu. Zdôraznil, že je jeden zo zakladateľov strany a je to jediná strana, ktorej je členom. Garantuje, že Hlas bude stabilnou súčasťou koalície.

SaS je spolupráci s Korčokom otvorená. Šéf SaS pripomenul, že Korčoka dotiahla do slovenskej politiky SaS, ktorá ho nominovala za ministra zahraničných vecí. Korčok získal obrovský mandát a podľa Gröhlinga musí sám zvážiť, ako bude s ním do budúcna narábať.

Minister vnútra garantoval, že prešetrenie jeho sponzorovaného statusu kritizujúceho Korčoka bude transparentné. Gröhling pripomenul, že Pellegrini sa stal prezidentom, pretože oklamal voličov, keďže oslovil aj Štefana Harabina. Šutaj Eštok reagoval, že nerobia rozdiely medzi voličmi Štefana Harabina či Krisztiána Forróa, treba mať podľa neho úctu k voličom všetkých kandidátov.

Gröhling hovorí, že nastáva „obdobie temna“, obáva sa ťaženia voči sudcom aj zrušenia RTVS či Národnej kriminálnej agentúry. Minister vnútra to odmietol a reagoval, že obdobím „temna“ bolo predchádzajúce volebné obdobie, keď počas pandémie zomrelo množstvo ľudí a „nikto sa ich nikdy nezastal, ľuďom pri zásahoch vykopávali dvere“ a hlava štátu s vládou si boli blízki.

Šutaj Eštok počas volebnej noci
Video

13:50 Poľský prezident Andrzej Duda zablahoželal Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách. Na sociálnej sieti X uviedol, že aj naďalej počíta so spoluprácou medzi Bratislavou a Varšavou. Poľské médiá však píšu, že Pellegriniho zvolenie zrejme neveští nič dobré pre Ukrajinu, ktorá sa s pomocou Západu bráni ruskej invázii.

„Zvolenému prezidentovi Petrovi Pellegrinimu gratulujem k víťaznej kampani a dôvere, ktorú do neho jeho krajania vložili. Počítam s tradične veľmi dobrou susedskou spoluprácou,“ uviedol Duda.

Poľsko je spolu s ďalšími krajinami Európskej únie a NATO jedným z významných podporovateľov Ukrajiny vo vojne, ktorú na jej území vo februári 2022 rozpútalo Rusko. Súčasná slovenská koaličná vláda premiéra Roberta Fica, ktorej je Pellegriniho strana Hlas členom, ale po svojom nástupe k moci zastavila vojenskú pomoc Ukrajine a zastáva politiku ústretovú voči Moskve.

Výsledky prezidentských volieb na Slovensku preto neveštia pre Ukrajinu nič dobré, napísal poľský denník Gazeta Wyborcza. Server Onet.pl pripomenul, že pri slovenských protivládnych protestoch demonštranti nazývali Pellegriniho Ficovou „podržtaškou“. Nový slovenský prezident podľa servera v kampani vsadil na hlasy proruských a protizápadných voličov a rovnako ako Fico odmieta vojenskú podporu Ukrajine.

13:47 Úspešný prezidentský kandidát Peter Pellegrini v diskusnej relácii RTVS o päť minút 12 vyjadril ľútosť nad prejavom svojho protikandidáta Ivana Korčoka po zverejnení výsledkov prezidentských volieb. „Mrzí ma, že pán Korčok bol ešte aj vo svojej záverečnej reči agresívny. Treba byť chlap a treba to prijať," uviedol s tým, že vo svojej kariére zažil omnoho agresívnejšie ataky ako pán Korčok.

Ako prezident má Pellegrini podľa vlastných slov vďaka svojej mnohoročnej kariére v politike skvelý obraz o tom, ako fungujú veci verejné, vie ako sa riadi štát a kde má svoje slabiny. Za svojím úspechom vidí to, že sa opieral o dôveru ľudí a v predvolebnej kampani sa snažil nehovoriť o svojich protikandidátoch, ale o Slovensku a jeho občanoch. Podľa neho pomohli ľuďom v rozhodovaní aj predvolebné debaty.

korčok, prezidentské voľby Čítajte viac Korčok: Urobili zo mňa vojnového kandidáta, to je podpásovka. Hazardujete s krajinou a zašli ste priďaleko

Pellegrini odmietol, že svoju kampaň založil na šírení strachu. „Práve naopak, upokojil som každú jednu matku a otca, že ich syn nepôjde do vojny, to nebolo šírenie strachu. Čo sa týka témy vojny na Ukrajine, radšej budem počúvať svätého otca vo Vatikáne ako francúzskeho prezidenta Macrona," poznamenal. Zároveň odmietol, že bude iba nekritickým obdivovateľom vlády a deklaroval, že aj ako prezident dokáže sčasti ovplyvniť smerovanie vlády a štátu.

„Slovensko je pevne ukotvené v rámci EÚ a NATO a nikto nemieni meniť kurz našej medzinárodnej politiky," skonštatoval s tým, že Slovensko však musí byť v rámci medzinárodnej politiky suverénnejšie a vedieť sebavedomo vyjadriť svoj názor. Pellegrini tiež uviedol, že v prípade ukončenia konfliktu na Ukrajine budú opätovne hľadať cesty komunikácie s Ruskou federáciou. Svoju prvú prezidentskú cestu bude smerovať do Českej republiky.

Korčok o výsledkoch volieb
Video

13:44 Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS), košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober v mene slovenských biskupov blahoželá Petrovi Pellegrinimu (Hlas) k zvoleniu za prezidenta. Na novozvolenú hlavu štátu apeluje, aby vždy stál na strane tých najzraniteľnejších, keďže sú to práve ľudia na perifériách, ktorí často hlas nemajú. „Pomáhajte im, rozvíjajte všetky zložky spoločnosti, aby Váš úrad definovala rovnováha a stabilita," vyzval Pellegriniho.

Víťazovi prezidentských volieb poprial i to, aby naplnil očakávania, ktoré do neho vložili občania. „Nech je základom Vašej práce služba pre iných, nie vlastné záujmy," dodal predseda KBS. Poprial Pellegrinimu, aby svojím pôsobením v prezidentskom úrade prispel k rozvoju štátu i pokoju v srdci Európy. „Do Vašej služby Vám želám veľa zdravia, múdrosti a hojnosť Božích darov," uzavrel Bober.

13:20 Víťaz prezidentských volieb a šéf Hlasu Peter Pellegrini nepredpokladá po volebnom úspechu otváranie koaličnej zmluvy. Vládne strany by si mali ponechať svoje ministerské kreslá. Vyplýva to z vyjadrenia Pellegriniho v rozhovore pre Joj 24.

„Voľbou prezidenta sa nič nemení na rozložení síl a vládna koalícia je stabilná, len keď má väčšinu troch poslaneckých klubov, ktoré majú presne podelené jednotlivé rezorty,“ povedal Pellegrini.

Pozíciu predsedu parlamentu si podľa neho zaslúži jeden z dvojice Denisa Saková a Richard Raši. Predpokladá ich dohodu. Zopakoval, že nový predseda Hlasu vzíde zo štyroch podpredsedov a generálneho manažéra strany Matúša Šutaja Eštoka.

Pellegrini je vďačný každému politikovi zo Smeru, ktorý v prezidentských voľbách mobilizoval voličov v jeho prospech. Rovnako sa poďakoval aj podpore SNS. „Postoj pána Danka vnímam veľmi racionálne a triezvo,“ podotkol.

Vo svojom úrade chce podporovať všetky kroky vedúce k zlepšeniu života na Slovensku. „Je povinnosťou prezidenta zastať sa aj slovenského národa, aj všetkých obyvateľov, nech sú z akejkoľvek národnostnej menšiny,“ zdôraznil.

Peter Pellegrini pre Pravdu: Budem sa snažiť do paláca pozývať aj nepriateľov a obrusovať hrany
Video

13:10 Výsledok sobotného (6. 4.) druhého kola prezidentských volieb nie je až taký prekvapivý, a to vzhľadom na obrovský dosah negatívnej kampane z ostatných týždňov. Myslí si to predseda poslaneckého klubu PS Martin Dubéci. Podľa lídra SaS Branislava Gröhlinga stačí na Slovensku niekedy k víťazstvu šírenie poloprávd, hoaxov a rozdeľovanie spoločnosti. Uviedli to v nedeľnej diskusnej relácii ta3 V politike.

„Bol som si vedomý obrovského dosahu, impactu negatívnej kampane, ktorá sa za posledné dva týždne rozbehla. Z toho dôvodu nebol pre mňa výsledok až taký prekvapivý,“ skonštatoval Dubéci.

Volebný výsledok nie je podľa neho dobrý, označuje to za sklamanie. Avšak zároveň ho vníma aj ako výzvu pre tých, ktorí zdieľajú demokratické hodnoty, aby pracovali ešte viac. Opozícia bude preto musieť zintenzívniť svoju prácu a ak sa doteraz pracovalo „na 100 percent, teraz to bude musieť byť na 150 percent.“ Deklaruje tiež, že urobia absolútne všetko pre to, aby Ústavný súd SR zostal nezávislou inštitúciou, ktorá garantuje ústavnosť.

Bude mať Pellegrini ako prezident šancu zachovať si odstup? Odpovedá politológ Abrahám
Video

Sklamanie z výsledku volieb neskrýva ani Gröhling, podľa nich by bol Ivan Korčok skvelým prezidentom SR. „Na Slovensku sa udialo, že k víťazstvu niekedy stačí šírenie poloprávd, hoaxov alebo rozdeľovanie spoločnosti,“ poznamenal s tým, že pravica si bude musieť sadnúť a nastaviť a zjednotiť komunikáciu.

Ubezpečuje, že ako opozícia budú pozorne sledovať vládu SR i novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho, či bude skutočne prezidentom pre všetkých. Pripravení sú pokračovať v ich práci a zákonných aktivitách i obštrukciách v parlamente, rovnako tak vo využití zákonných kompetencií a podávaní podnetov aj na Ústavný súd SR.

SaS ani PS sa do budúcnosti nebránia diskusii o prípadnej spolupráci s Korčokom, obe politické zoskupenia by boli takejto spolupráci otvorení. Doteraz to však nebolo témou dňa, keďže prioritou boli prezidentské voľby. Zároveň je však podľa nich na Korčokovi, ako bude narábať so získaným mandátom a dôverou, ktorú mu voliči prejavili.

13:00 Výsledok druhého kola prezidentských volieb je najtesnejší v histórii priamej voľby prezidenta na Slovensku. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR. Rozdiel medzi víťazom Petrom Pellegrinim a Ivanom Korčokom predstavuje 6,25 percenta hlasov (rozdiel 165.546 hlasov).

V prvých priamych voľbách prezidenta SR v roku 1999 zvíťazil Rudolf Schuster nad Vladimírom Mečiarom, rozdiel medzi nimi bol 14,37 percenta, čo predstavovalo 433.839 hlasov. Ivan Gašparovič v roku 2004 vyhral nad Mečiarom s náskokom 19,83 percenta (rozdiel 357.224 hlasov). Gašparovič následne zvíťazil v roku 2009 nad Ivetou Radičovou, rozdiel predstavoval 11,07 percenta (rozdiel 245.979 hlasov). Andrej Kiska v roku 2014 zvíťazil nad Robertom Ficom s náskokom 18,77 percenta (rozdiel 413.224 hlasov). V roku 2019 bol rozdiel medzi víťazkou Zuzanou Čaputovou a Marošom Šefčovičom 16,81 percenta, čo predstavovalo 304.179 hlasov.

Oficiálnym víťazom druhého kola prezidentských volieb je Peter Pellegrini s celkovým ziskom 53,12 percenta hlasov. Ivan Korčok získal 46,87 percenta hlasov. Volebná účasť v druhom kole prezidentských volieb dosiahla 61,14 percenta.

12:50 Prvá pracovná cesta novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho po nástupe do funkcie bude smerovať do Českej republiky. Potvrdil to v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Deklaroval, že kurz zahraničnej politiky Slovenska sa meniť nebude.

„Chcem garantovať všetkým občanom SR, že Slovensko je plne ukotvené v rámci EÚ aj v rámci Severoatlantickej aliancie. To budem garantovať. A nikto ani nemieni meniť kurz našej zahraničnej politiky,“ uviedol Pellegrini. Slovensko však podľa neho musí byť v týchto zoskupeniach suverénnejšie. Myslí si tiež, že sa treba pozerať na všetky svetové strany. Želá si ukončenie konfliktu na Ukrajine a hľadanie cesty k obnoveniu vzťahov aj s Ruskou federáciou. „Samozrejme, keď sa ukončí tento vražedný konflikt,“ doplnil.

Po nástupe do funkcie prezidenta nevidí dôvod na otváranie koaličnej dohody. Tvrdí, že zatiaľ s nikým nerokoval o prípadnom prerozdelení postov a nebolo to nikoho podmienkou. „Jasne som dával najavo, že prezidentské voľby nijakým spôsobom nemenia pomery síl v parlamente, a preto by malo byť zachované všetko tak, ako je v koaličnej zmluve podpísané tromi predsedami politických strán,“ poznamenal a poukázal na počty poslancov strán. Zároveň ocenil, že v druhom kole mu SNS vyjadrila podporu bez akýchkoľvek požiadaviek.

12:40 Podporovať vojenský konflikt, ktorý za dva roky nepriniesol výsledok, je tragédiou, povedal k ruskej agresii na Ukrajine budúci prezident Peter Pellegrini v diskusii v televízii ta3.

„Verím, že treba okamžite zastaviť zabíjanie a potom začať konať. Podporovať len vojenský konflikt, ktorý za dva roky nepriniesol žiadny výsledok a máme za sebou desiatky tisíc zosnulých ľudí, je absolútne tragédiou,“ uviedol Pellegrini.

Dodal, že nebude spochybňovať, že Rusko je vo vojne na Ukrajine agresorom. „Slovenská republika nebude nikdy uznávať násilné odtrhnutie územia alebo anexiu Krymu,“ povedal Pellegrini, ktorý v kampani podporoval rozhodnutie slovenskej vlády zastaviť zo štátnych zásob dodávky zbraní na Ukrajinu, hoci v minulosti vojenskú pomoc Kyjevu sám podporoval.

12:35 K víťazstvu stačí šírenie poloprávd, hoaxov a rozdeľovanie spoločnosti. Uviedol to predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Branislav Gröhling v relácii ta3 V politike. Slovensko sa podľa neho zobudilo do smutného rána, no napriek tomu novozvolenému prezidentovi Petrovi Pellegrinimu (Hlas) zagratuloval a poďakoval sa všetkým voličom.

„Nehovoril by som o tom, že je to víťazstvo jednej alebo druhej strany, pretože Ivan Korčok dostal 1,2 milióna hlasov, Pellegrini dostal 1,4 milióna hlasov a stále tu máme ešte obrovskú masu ľudí, čo neprišli voliť," uviedol predseda SaS. Dodal, že to bude výzvou pre Pellegriniho, aby sa oprostil od vlády a nebol stále častovaný prívlastkom, ktorý si sám dal. „Aby naozaj zastupoval všetkých voličov. Pre stranu SaS je to obrovský signál, aby sme v parlamente zastupovali 1,2 milióna voličov Korčoka a ich hodnoty. Uvidíme, ako sa Pellegrini vysporiada s tým, že chce byť prezidentom vlády," konštatoval Gröhling. Uzavrel, že ak bude Pellegrini pokračovať spôsobom, že bude schvaľovať všetky zákony a podpisovať ich, tak bude na strane SaS, aby pozorne pozorovala aj vládu a Pellegriniho a využila všetky svoje možnosti.

12:30 Novým predsedom alebo predsedníčkou parlamentu bude Richard Raši alebo Denisa Saková. Povedal to dnes v diskusii na JOJ 24 poslanec parlamentu Samuel Migaľ zo strany Hlas. Podľa jeho slov sa nikto sa nemusí báť, že by strana Hlas-SD neprežila, alebo sa s nejakou inou stranou fúzovala. „Čo sa týka vedenia strany, prebehne snem a tam sa vyberie z užšieho predsedníctva, resp. z generálneho manažéra strany,“ doplnil. V relácii ďalej povedal, že všetky výdavky na kampaň Petra Pellegriniho budú zverejnené na transparentnom úč­te.

Fico a Kaliňák prichádzajú za Pellegrinim
Video

Vládna koalícia má už v rukách všetku moc a teraz sa už nebude môcť na nič vyhovárať, povedala poslankyňa za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Jana Bittó Cigániková. Petrovi Pellegrinimu želá, aby bol lepším prezidentom ako bol predsedom parlamentu. „Môžeme sa tešiť na Trestný zákon, zruší sa NAKA a bude sa dávať do rúk politikov RTVS namiesto toho, aby patrila občanom,“ myslí si poslankyňa. Víťazovi prezidentských volieb by odporučila pokoru a aby myslel na to, že je tu ešte 1,2 milióna voličov, ktorí volili Ivana Korčoka a ďalších 1,6 milióna, ktorí nešli voliť. Vyťahovanie súkromia bolo podľa nej v kampani nechutné. Voličov súčasnej koalície pokladá za oveľa menej kritických ako voličov opozície. Podľa nej im nevadí ani to, že minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) vystúpil v relácii trestne stíhaného extrémistu Daniela Bombica. „Keby som to ja vedel, tak ja za seba by som pánovi ministrovi neodporúčal, aby do tej relácie išiel,“ reagoval Migaľ.

Poslanec Smeru-SD Erik Kaliňák skonštatoval, že ak prezidentské voľby boli zároveň referendom o vládnej koalícii, „tak sme z toho vyšli úspešne“. Nemyslí si, že Pellegrini v kampani zavádzal a používal klamstvá na Korčoka. „Podľa mňa Peter Pellegrini nepovedal ani jedno jediné slovo na Ivana Korčoka, on sa sústredil na svoju víziu,“ povedal. Prezidentka Zuzana Čaputová to podľa neho Korčokovi „svojím aktivizmom sťažila, alebo mu to možno až prehrala.“

Irena Biháriová zo strany Progresívne Slovensko v relácii prízvukovala, že Peter Pellegrini zvíťazil vďaka výraznej podpore dezinfoscény a zavádzaniu verejnosti. Do kampane podľa nej vnášal zápas o výklad pravdy a prekrúcal realitu v otázke podpory vojny. „Ivan Korčok nebol kandidát s komparzistami, ale kandidát so skutočnými podporovateľmi,“ dodala.

12:26 Na Slovensku vyhral prezidentský kandidát odmietajúci dodávky zbraní na Ukrajinu a podporujúci rýchle riešenie konfliktu, píšu ruské médiá o víťazovi volieb, predsedovi parlamentu a vládnej strany Hlas Petrovi Pellegrinim. Médiá na Ukrajine, ktorá sa už viac ako dva roky bráni ruskej ozbrojenej agresii, pripomínajú Pellegriniho výroky ohľadom vojny či pomoci Kyjevu a upozorňujú na blízke vzťahy s premiérom Robertom Ficom, ktorého názory označujú za proruské.

pellegrini Čítajte viac Slovenské voľby vyhral kandidát podporujúci mierové riešenie, píšu ruské médiá

12:10 Predseda opozičného KDH Milan Majerský verí, že víťaz druhého kola prezidentských volieb Peter Pellegrini splní svoje sľuby a urobí všetko pre to, aby ľudí na Slovensku spájal, a nie rozdeľoval.

„Slovensko má nového prezidenta. Gratulujem Petrovi Pellegrinimu k zvoleniu a verím, že splní svoje sľuby a urobí všetko pre to, aby ľudí na Slovensku spájal, a nie rozdeľoval,“ uviedol Majerský na sociálnej sieti.

Poslanci za KDH Martina Holečková a František Majerský uviedli, že výsledok volieb je potrebné rešpektovať. Vyzvali najmä mladých ľudí, aby neprepadli skepse. „Jedným z výdobytkov novembra 1989 sú slobodné a demokratické voľby. Ich výsledok sa nám nemusí vždy páčiť, no je potrebné ho rešpektovať,“ uviedli v spoločnom vyhlásení, ktoré poskytla hovorkyňa KDH Lenka Halamová.

„Cítime, že značná časť Slovenska a väčšina mladých ľudí je z výsledku prezidentských volieb sklamaná. Chceli by sme vás vyzvať, prosíme, neprepadnite skepse a nerezignujte. Nezanevrite na Slovensko, naša krajina vás potrebuje. Demokracia vás potrebuje. Váš hlas moderného a prozápadného Slovenska nesmie zmiznúť. My budeme aj naďalej pokračovať v hájení demokracie a právneho štátu,“ uviedli Holečková a Majerský.

12:05 Víťaz prezidentských volieb Peter Pellegrini sa vzdá funkcie predsedu Hlasu aj členstva v strane. Chce byť nadstraníckym prezidentom. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii ta3 V politike. Zatiaľ nepovedal, kto ho nahradí vo funkcii. Deklaroval spoluprácu s vládou pri pomoci občanom. Ak by konala v rozpore s Ústavou SR, ako prezident bude mať podľa vlastných slov povinnosť sa ozvať.

„Ja sa vzdám aj postu predsedu a vzdám sa aj členstva v Hlase, aby som dodržal nepísanú tradíciu,“ skonštatoval Pellegrini. Neobáva sa o budúcnosť strany, nevidí dôvod ani na spájanie strany s niekým iným. Je presvedčený, že strana vygeneruje jedného schopného kandidáta, ktorý bude na sneme schválený ako predseda. Navrhovať bude niekoho z podpredsedov či generálneho manažéra strany.

Pellegrini o rozhádanej spoločnosti
Video

Naďalej deklaruje aj stabilitu vládnej koalície a pripravenosť ministrov Hlasu napĺňať svoj program. Dodal, že v koalícii sa musia dohodnúť aj na jeho nástupcovi vo funkcii predsedu Národnej rady (NR) SR. Všetko podľa jeho slov vyriešia do inaugurácie nového prezidenta, ktorá je plánovaná na 15. júna

Skonštatoval, že po nástupe do prezidentského úradu chce mať s vládou konštruktívny vzťah. Deklaruje jej podporu v pomoci ľuďom a pri krokoch pre lepšiu budúcnosť krajiny. „Tam, kde sa vláda odkloní od týchto vecí alebo by chcela robiť niečo, čo je v rozpore s ústavou, ako prezident budem mať povinnosť sa ozvať,“ podčiarkol. Dodal, že po nástupe do funkcie by uvítal aj skoré stretnutie všetkých troch najvyšších ústavných činiteľov.

Pellegrini sa zároveň poďakoval všetkým občanom, ktorí využili svoje právo voliť a ocenil vysokú volebnú účasť. Výsledky podľa neho ukázali aj to, že sa ľudia prestali hanbiť za svoj názor. Svoju výhru berie ako veľký záväzok voči občanom.

11:50 "Blahoželám víťazovi slovenských volieb Peterovi Pellegrinimu. Blahoželám Slovensku, že si dobre zvolilo. Závidím Slovákom, že si zvolili človeka na svoj obraz, že nepočúvali rady chytrých a mocných zo sveta, a najmä z Českej republiky. Závidím Slovákom, že si zvolili svojho človeka a nie Aspen Institute. Verím, že nový prezident bude pozitívne rozvíjať česko-slovenské a slovensko-české vzťahy,“ uviedol Klaus vo svojom komentári k slovenským voľbám a zároveň si tak rýpol do českého prezidenta Petra Pavla.

Stanovisko Klausa pre iDNES.cz sprostredkoval Petr Macinka, jeho spolupracovník z Inštitútu Václava Klausa.

11:36 Novozvolený prezident SR Peter Pellegrini by sa mal ujať prezidentského úradu 15. júna, keď je naplánovaná jeho inaugurácia. V tento deň uplynie funkčné obdobie prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Ústava SR hovorí, že zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta zložením sľubu. Sľub skladá pred Národnou radou SR do rúk predsedu Ústavného súdu SR napoludnie v deň, v ktorom sa má skončiť volebné obdobie predchádzajúceho prezidenta.

Sľub znie: „Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony“. Odmietnutie sľubu alebo sľub s výhradou má za následok neplatnosť voľby prezidenta.

11:30 Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na sociálnej sieti zablahoželal Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

„Gratulujem, pán prezident!! Ďalšie potvrdenie síl ochraňujúcich suverenitu a síl presadzujúcich mier!“ napísal Szijjártó.

11:25 Novozvolený prezident Peter Pellegrini bude v oblasti zahraničnej politiky pravdepodobne konať, ako už naznačil, v súlade s politikou súčasnej vlády, ktorej členom je aj jeho strana Hlas. V relácii Volebné ráno na RTVS :24 to povedal dekan Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela Branislav Kováčik.

Ako poznamenal, je dobré, ak prezident a vláda koordinujú svoje kroky v oblasti zahraničnej politiky, pretože rozdielne kroky nevysielajú dobrý signál pre partnerov.

Podľa politológa možno od Pellegriniho čakať to, čo avizoval počas kampane – ukotvenie Slovenska v medzinárodných organizáciách, hlavne v európskych inštitúciách a v Severoatlantickej aliancii (NATO). „Peter Pellegrini si veľmi dobre uvedomuje, že jediná budúcnosť pre Slovenskú republiku je v týchto integračných zoskupeniach,“ skonštatoval.

Kováčik predpokladá, že Slovensko si jasne uvedomuje jeho hodnotové ukotvenie a jeho budúcnosť vidí v Európskej únii a NATO. „V tomto, si myslím, že vláda ako aj prezident sú za jedno,“ uviedol.

Dekan sa vyjadril aj k otázke vyslania vojakov do vojenského konfliktu v zahraničí, ktorá rezonovala počas prezidentskej kampane. Upozornil, že vyslanie vojakov a vstup krajiny do ozbrojeného konfliktu nie je individuálne rozhodnutie prezidenta a platia pre to prísne pravidlá. Prezident však môže túto tému vniesť do politického diskurzu.

11:20 Kresťanskí demokrati vyzývajú mladých ľudí, aby po prezidentských voľbách nezanevreli na Slovensko. „Cítime, že značná časť Slovenska a väčšina mladých ľudí je z výsledku prezidentských volieb sklamaná. Chceli by sme vás vyzvať, prosíme, neprepadnite skepse a nerezignujte. Nezanevrite na Slovensko, naša krajina vás potrebuje. Demokracia vás potrebuje,“ uviedli vo spoločnom vyhlásení poslanci za KDH Martina Holečková a František Majerský. Ako ďalej dodali, hlas moderného a prozápadného Slovenska nesmie zmiznúť. „My budeme aj naďalej pokračovať v hájení demokracie a právneho štátu,“ poznamenali. Zároveň zdôraznili, že jedným z výdobytkov novembra 1989 sú slobodné a demokratické voľby, ktorých výsledok sa nám nemusí vždy páčiť, no je potrebné ho rešpektovať.

11:10 Novozvolený prezident Peter Pellegrini zvíťazil aj vďaka mobilizácii vlasteneckých voličov. Mimoparlamentné hnutie Republika tak reagovalo na výsledky prezidentských volieb.

„Sme presvedčení, že Peter Pellegrini dokázal zvíťaziť aj vďaka značnej mobilizácii vlasteneckých voličov, ktorí prekonali osobné animozity a k prezidentským voľbám pristúpili štátnicky,“ uviedlo hnutie.

Tvrdí, že urobilo všetko preto, aby voľby nevyhral „progresívny kandidát“ Ivan Korčok. Poďakovalo sa voličom, ktorí podľa hnutia pomohli Slovensku rozhodnúť sa správne.

11:05 Peter Pellegrini (Hlas) má teraz povinnosť byť nadstraníckym politikom, nie predĺženou rukou koalície. Uviedol to politológ Samuel Abrahám v rozhovore pre ta3. Ako priblížil, koalícia má teraz otvorené pole, a teda možnosť konať tak, ako chce. Podľa politológa bude dôležité napríklad to, čo spraví Pellegrini s novelou Trestného zákona, respektíve, či ju stiahne. „To bude prvou indikáciou jeho nezávislosti alebo toho, že bude konať tak, ako mu povie koalícia," vyhlásil Abrahám s tým, že je dôležité, aby aj voliči Pellegriniho videli, že je naozaj nezávislým nadstraníckym prezidentom, nie prezidentom, ktorý vykonáva to, čo mu povie predseda vlády Robert Fico (Smer).

Voľby 2024 Čítajte viac Najpresnejšie výsledky trafila Okružná z okresu Prešov. Ako ste volili prezidenta vo vašej obci?

„Pellegrini to bude mať o to ťažšie, pretože doteraz buď mlčal, alebo priamo podporoval všetky radikálne zmeny. Nevyjadril sa k tomu, čo sa škandalózne deje na ministerstve kultúry, alebo čo sa chystá v televízii," uviedol politológ s tým, že teraz Pellegrini nemá inú možnosť, než sa vyjadriť k veciam, ktoré podkopávajú právny štát, demokraciu a fungovanie nezávislých inštitúcií, tak akou by mala byť napríklad RTVS či rôzne kultúrne inštitúcie, v ktorých sa teraz dejú čistky," zdôraznil Abrahám. Pripomenul síce, že prezident nemá exekutívnu moc ničomu zabrániť, no musí sa stať nadstraníckym prezidentom. Podľa politológa je dokonca možné, že príde do konfliktu so súčasnou koalíciou.

Pre premiéra je podľa Abraháma víťazstvo Pellegriniho výhrou zvláštneho druhu. Pripomenul napäté vzťahy Fica a Pellegriniho, ako aj vlažnú podporu Pellegriniho v prezidentských voľbách, čo bolo podľa politológa taktikou. „Ako povedal Fico, Pellegriniho vypiplal od asistenta v národnej rade až po premiéra a prezidenta, aj keď tým prezidentom chcel byť vlastne on. Svojím spôsobom je rád, že sa mu to podarilo, ale je sklamaný, že sa to nepodarilo jemu," uzavrel politológ.

11:00 Novozvolený prezident Peter Pellegrini zvíťazil vo všetkých krajoch Slovenska s výnimkou Bratislavského. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré v nedeľu potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Najviac hlasov získal Pellegrini v Banskobystrickom kraji, kde ho volilo 61,01 percenta voličov. O niečo menej dostal v Nitrianskom (58,74 percenta) a Trenčianskom kraji (58,31 percenta). Nasledujú Prešovský (57,39 percenta), Žilinský (56,07 percenta), Košický (54,42 percenta) a Trnavský kraj (50,51 percenta).

V Bratislavskom kraji volilo Pellegriniho len 34,02 percenta oprávnených voličov. V tomto kraji zvíťazil ako v jedinom Ivan Korčok, ktorý tu získal podporu 65,97 percenta.

V podpore Korčoka nasledujú Trnavský kraj (49,48 percenta), Košický (45,57 percenta), Žilinský (43,92 percenta), Prešovský (42,6 percenta), Trenčiansky (41,68 percenta) a Nitriansky kraj (41,25 percenta). Najmenšiu podporu mal Korčok v Banskobystrickom kraji, kde ho volilo 38,98 percenta voličov.

prezidentské voľby, 2024 Čítajte viac Veľké mestá prezidenta vyrobiť nedokážu. Voľby vyhrali regióny, zhodnotil politológ Koziak

10:50 Víťazovi prezidentských volieb Petrovi Pellegrinimu sa podarila mobilizácia voličov, čo ukazuje aj to, že najzásadnejšie zisky mal od ľudí, ktorí neprišli voliť v prvom kole. Ako v relácii Volebné ráno na RTVS :24 poukázal analytik Michal Mislovič z agentúry MEDIAN SK, v regiónoch, kde je tradične silná strana Smer, dokázal mobilizovať tak, aby prišli voliť. Presvedčiť sa mu okrem iného podarilo aj voličov na juhu, ktorí boli v ostatných dňoch neistí. Vysoká účasť, viac ako 61 percent, pritom nie je v druhom kole prezidentských volieb tradičná, čo ukazuje, že mobilizácia fungovala.

Dôležitý bol podľa Misloviča apel na zahraničnú politiku a vojnu na Ukrajine. Práve vojna na Ukrajine je podľa neho téma, ktorá spájala elektoráty.

Politológ Miroslav Řádek z Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v relácii skonštatoval, že zvíťazil kandidát, ktorá mal nielen poznateľnosť, ale aj skúsenosť zo straníckej politiky, mal na svojej strane fungujúce masové strany. Zjavne mu pomohla aj podpora premiéra Roberta Fica, ktorý si podľa Řádeka môže povedať, že urobil z Pellegriniho prezidenta.

Pellegrini podľa politológa nebude zásadný oponent vlády a mentálne zostane v politickom tábore. Vyhraňovanie sa voči koalícii Řádek nečaká.

Po Pellegriniho víťazstve by mohli nasledovať jemné preskupenia síl v koalícii. Řádek očakáva, že začiatkom roka Pellegriniho strana Hlas prestane pomaly existovať, pretože jej poprední predstavitelia v sebe nemajú dostatočné vodcovstvo a napokon príde zlučovanie.

Politológ tiež predpokladá, že súčasný kultúrno-spoločenský konflikt bude pokračovať, napriek tomu, že Pellegrini volá po spájaní. Veľká časť krajiny by ním podľa neho mohla až opovrhovať. Mislovič si však myslí, že emócie ochladnú a keďže víťaz prezidentských volieb oslovil široké spektrum voličov, neprekvapilo by ho, ak by jeho dôveryhodnosť začala do pol roka alebo do roka narastať. Ako dodal, bude tu však značná časť populácie, ktorá nikdy nebude spokojná.

Neúspešný kandidát Ivan Korčok bude podľa Řádeka potrebovať niekoľko mesiacov, aby sa „dostal z politickej depresie“. V jeho budúcnosti by však mohlo byť členstvo v niektorej z existujúcich strán alebo vznik novej umiernenej konzervatívno-liberálnej strany. Mislovič skonštatoval, že by bola škoda, ak by Korčok svoju podporu nevyužil. Pravica podľa neho získala osobnosť, ktorá by mohla spájať, a je na nej, ako s tým bude pracovať.

Kandidát na prezidenta SR a predseda strany...
Kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini po...
+41Peter Pellegrini počas predvolebnej debaty v...

10:45 Polícia evidovala počas druhého kola prezidentských volieb päť priestupkov, zaoberať sa bude aj 19 podnetmi. K vážnemu narušeniu verejného poriadku neprišlo. Na nedeľnej tlačovej konferencii o tom informoval policajný prezident Ľubomír Solák.

„Prijaté bezpečnostné opatrenia vyhodnocujeme ako dostatočné,“ podotkol s tým, že v pohotovosti boli viaceré zložky polície. Na bezproblémovom zabezpečení volieb a verejného poriadku v rámci celého Slovenska sa v sobotu (6. 4.) podieľalo 5786 policajtov.

Solák doplnil, že polícia počas prípravy druhého kola volieb evidovala jedno trestné oznámenie a šesť priestupkov. Začaté bolo trestné stíhanie, ktoré sa týka podozrenia zo spáchania trestného činu šírenia poplašnej správy nalepením plagátu v Partizánskom.

Predseda štátnej volebnej komisie Eduard Burda označil voľby z organizačnej stránky za úspešne zvládnuté. „Všetko bolo v súlade so zákonom,“ povedal. Drobné problémy, ktoré sa vyskytli, boli podľa jeho slov promptne vyriešené.

V prípade členky volebnej komisie v Kolárove, ktorá odvolila za inú osobu, bol hlas zarátaný. „Hlas musel byť zarátaný, pretože keby nebol zarátaný, tak by musel byť vyradený celý okrsok a to by bolo porušenie práv všetkých voličov, ktorí tam prišli,“ zdôvodnil Burda s tým, že ide o skreslenie výsledku o jeden hlas. V prípade vylúčenia celého okrsku by bol efekt vyšší. Podozrením zo spáchania priestupku sa zaoberá polícia.

10:40 Čo bolo mobilizačným momentom a aký vplyv mali na víťazstvo Petra Pellegriniho maďarskí voliči a voliči Štefana Harabina? Pretaví Ivan Korčok podporu ľudí v politike? A aké posolstvá možno vyčítať z prvých prejavov? Čo boli najsilnejšie a najhoršie momenty kampane? Odpovedal odborník na marketing a reklamu Róbert Slovák.

Slovák: V politických kampaniach sa porušujú pravidlá čestnosti a etiky
Video

10:20 Najvyššia volebná účasť v druhom kole prezidentských volieb bola v Bratislavskom kraji, a to 70,93 percenta. Najmenej občanov prišlo voliť v Košickom kraji, kde bola účasť 52,28 percenta. Oficiálne výsledky volieb potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

Podľa informácií Štatistického úradu SR bola z hľadiska okresov najvyššia účasť v okrese Bratislava I, a to 73,70 percenta, najnižšia účasť bola v okrese Komárno, presnejšie 39,59 percenta. Najvyššia účasť spomedzi všetkých samospráv bola v obci Ondavka v okrese Bardejov, kde bola účasť 94,73 percenta, naopak, najnižšia účasť bola na Luníku IX v Košiciach, kde prišlo hlasovať 4,27 percenta voličov.

10:05 Volebná účasť v druhom kole prezidentských volieb dosiahla 61,14 percenta. Oficiálne výsledky volieb potvrdila na nedeľnej tlačovej konferencii Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

„V histórii volieb prezidenta SR to bola druhá najvyššia účasť,“ zdôraznil predseda Štatistického úradu (ŠÚ) SR Martin Nemky.

„V porovnaní s prvým kolom tohtoročných prezidentských volieb prišlo voliť o takmer 406.000 ľudí viac,“ priblížil.

Doplnil ďalej, že v mestách a mestských častiach volilo 62,41 percenta voličov, v obciach 59,70 percenta.

V 44 okresoch bola volebná účasť vyššia ako celoslovenský priemer. Výsledky, ktoré sa najviac priblížili celoslovenskému priemeru, zaznamenali v obci Okružná v okrese Prešov.

„Prvou potvrdenou zápisnicou okrskovej volebnej komisie v systéme IVIS bola v sobotu (6. 4.) o 22.08 h zápisnica okrsku č. 1 v obci Svätuš v okrese Sobrance, tou poslednou v nedeľu o 1.38 h bola zápisnica z okrsku č. 49 v bratislavskej Petržalke,“ dodal predseda ŠÚ SR s tým, že celý proces sumarizácie výsledkov trval 3 hodiny a 56 minút.

10:03 Oficiálnym víťazom druhého kola prezidentských volieb je Peter Pellegrini so ziskom 53,12 percenta hlasov. Ivan Korčok získal 46,87 percenta hlasov. Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

Pellegriniho volilo 1 409 255 voličov, Korčokovi odovzdalo svoj hlas 1 243 709 voličov. Rozdiel medzi oboma kandidátmi je 165 546 hlasov. Volebná účasť dosiahla 61,14 percenta, čo je 2 671 279 voličov. Oproti prvému kolu bola účasť vyššia, vtedy prišlo hlasovať 2 265 656 voličov, čo je 51,91 percenta hlasov.

9:59 Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka: "Úprimne gratulujem Petrovi Pellegrinimu k dôvere, ktorú mu občania Slovenskej republiky vyjadrili zvolením za prezidenta Slovenskej republiky,“ zablahoželal víťazovi volieb.

9:57 Predseda SNS Andrej Danko k prezidentským voľbám: "V mene SNS gratulujem Petrovi Pellegrinimu. Korčok ako symbol zla prehral tak, ako si zaslúžil,“ napísal na sociálnej sieti.

9:55 Vládny valec získal ďalšieho šoféra. Obstál v teste náročnosti, a tak si teraz vláda Roberta Fica bude môcť robiť, čo chce. Pre agentúru SITA to uviedol politológ Radoslav Štefančík v reakcii na výsledok druhého kola prezidentských volieb, v ktorom zvíťazil Peter Pellegrini (53,12percenta) nad Ivanom Korčokom (46,87percenta). „Predpokladám, že po 15. júni začne pre vládnu koalíciu pohodlnejšia demolácia posledných princípov právneho štátu a liberálnej demokracie. Pellegrini sa totiž od momentu vstupu do vládnej koalície nespráva svojprávne a takto nesvojprávne sa bude správať nasledujúcich päť rokov. Lebo iba takýmto spôsobom svoj post o päť rokov obháji," vyhlásil Štefančík a skonštatoval, že Slovensko si zvolilo nového Ivana Gašparoviča, síce nie člena Smeru, ale akoby člena Smeru.

Ako Štefančík zhodnotil, predpokladalo sa, že Pellegrini osloví voličov Štefana Harabina, Jána Kubiša a Krisztiána Forróa. Zvlášť na južnom Slovensku je podľa politológa evidentné, že maďarskí voliči sa priklonili k prúdu, ktorý ich kedysi považoval za úhlavných nepriateľov Slovenska. „Iveta Radičová kedysi prehrala, pretože na Slovensku sa začal šíriť hoax, že Maďarom sľúbila autonómiu. Podľa tejto logiky by som sa teda mohol teraz opýtať, kedy si Viktor Orbán začne nárokov časť z ‚odtrhnutých území‘ Felvidéku. Nepochybne totiž aj on prispel k víťazstvu šéfa Hlasu,“dodal Štefančík s tým, že Pellegrinimu sa podarilo osloviť aj voličov, ktorí sa prvého kola volieb nezúčastnili, čo podľa politológa rozhodlo o jeho víťazstve.

9:48 Pred inauguráciou Petra Pellegriniho za prezidenta bude mať Hlas veľký snem, kde budú voliť nového predsedu strany. Pre médiá to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas). Verí, že bude zvolený dobrý predseda strany, ako je aktuálne Pellegrini.

„Som sociálny demokrat telom aj dušou, vždy som bol ľavičiar a ja sa vždy snažím iba robiť svoju robotu na maximum tak, ako som sa snažil urobiť ako opozičný poslanec, teraz ako minister vnútra, aj ako generálny manažér strany sa budem snažiť o to, aby strana bola na výslní a aby atakovala popredné priečky aj v rámci všetkých predvolebných preferenčných prieskumov,“ skonštatoval Šutaj Eštok.

Za stranu chce garantovať, že bude pevnou súčasťou vládnej koalície, že všetkých 27 poslancov bude podporovať vládnu koalíciu a že chcú zabezpečiť lepší, pokojnejší a bezpečnejší život ľuďom. Šutaj Eštok deklaroval, že Hlas sa „nestratí niekde“ v strane Smer.

Video

Na otázku, kto nahradí Pellegriniho na poste predsedu parlamentu, Šutaj Eštok neodpovedal. Ministerka hospodárstva Denisa Saková aj minister investícií Richard Raši (obaja Hlas) sú na svojich pozíciách podľa neho perfektní. „Takže je to ťažká voľba, kto z nich by mal prísť na pozíciu predsedu parlamentu,“ podotkol.

Minister vnútra je zároveň rád, že Slovensko má po desiatich rokoch proslovenského prezidenta. Voľby podľa neho ukázali, že Slováci chcú v krajine pokoj, nechcú byt zatiahnutí do vojenských konfliktov, dôverujú vládnej koalícii a jej krokom. „Iba tie výsledky, ktoré prinesiete ľuďom v rámci vládnutia, vám potom garantujú to, že sa to ocení v parlamentných voľbách a ja som opäť rád, že referendum o vláde po šiestich mesiacoch dopadlo ešte úspešnejšie ako samotné septembrové voľby,“ skonštatoval.

9:45 Záchranári v sobotu zasahovali celkovo sedemkrát v súvislosti s konaním druhého kola prezidentských volieb, informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Petra Klimešová.

„V súvislosti s voľbami v sobotu operátori tiesňovej linky 155 vyslali ambulancie záchrannej zdravotnej služby k siedmim pacientom,“ uviedla Klimešová. Zasahovali vo viacerých mestách na Slovensku. Záchranári boli napríklad vyslaní ku kolapsom a hypertenzii či k poraneniu hlavy a bolesti brucha.

9:41 Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová k výsledkom prezidentských volieb: „Petrovi Pellegrinimu sa podarilo preklamať sa do prezidentského paláca, ale napriek prehre Ivana Korčoka má demokratické Slovensko stále obrovský potenciál na ďalšie vzopätie sa voči garnitúre zla.“

9:40 Kto je Peter Pellegrini? Do politiky vstúpil pred vyše 20 rokmi.

Peter Pellegrini Čítajte viac Peter Pellegrini: Poslanec, štátny tajomník, minister, šéf parlamentu, premiér a teraz prezident

9:35 Nazrite za oponu dát o prezidentských kandidátoch. Nezávislá analýza prináša čísla o ich mediálnom pokrytí.

Peter Pellegrini Čítajte viac Slovensko si zvolilo nového prezidenta. Dostával v médiách viac priestoru Pellegrini alebo Korčok? A kto dominoval na sociálnych sieťach?

9:20 Slovensko je vidieckou krajinou a to rozhodlo aj o víťazovi prezidentských volieb. Politológ Tomáš Koziak vraví, že ak opozičné strany nevyjdú zo svojej bubliny, najmä v hlavnom meste a metropole východu, nezmení sa to. Podporovatelia Ivana Korčoka akoby v eufórii po prvom kole jednoznačne očakávali jeho víťazstvo a „zaspali na vavrínoch“. Triumf nakoniec oslavuje Peter Pellegrini.

prezidentské voľby, 2024 Čítajte viac Veľké mestá prezidenta vyrobiť nedokážu. Voľby vyhrali regióny, zhodnotil politológ Koziak

9:15 Svetové médiá informujú o víťazstve Petra Pellegriniho v slovenských prezidentských voľbách. Americká agentúra AP opisuje Pellegriniho ako blízkeho spojenca populistického premiéra Roberta Fica. Britská stanica BBC uvádza, že za slovenského prezidenta bol zvolený populista s priateľským a zhovievavým postojom voči Rusku, ktorý zdieľa s premiérom Ficom.

korčok, pellegrini Čítajte viac Svetové médiá píšu o víťazstve proruského populistu nad prozápadným kandidátom

9:10 Českí politickí lídri blahoželajú Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách. Na sociálnych sieťach mu už pogratulovali český prezident Petr Pavel, premiér Peter Fiala, minister zahraničných vecí Jan Lipavský či expremiér Andrej Babiš.

Peter Pellegrini Čítajte viac Na Pellegriniho víťazstvo reagovali aj českí politici. Gratuláciu dostal od Pavla, Fialu i Babiša

9:05 Neznámou bolo, ako sa zachovajú voliči Štefana Harabina a či sa Petrovi Pellegrinimu podarí mobilizovať väčšinu svojich sympatizantov. Výsledok ukázal, že taktika strašenia vojnou a podpora koalície napokon zabrali, hodnotí výsledky prezidentských volieb riaditeľ prieskumnej agentúry IPSOS Jakub Hankovský.

Peter Pellegrini Čítajte viac Prečo vyhral Pellegrini a čo to znamená pre koalíciu a voľby do europarlamentu? Analýza výsledkov šéfa IPSOSu Hankovského
zväčšiť Mapa okresov ukazujúca výsledky druhého kola... Foto: Pravda
pellegrini, korčok Mapa okresov ukazujúca výsledky druhého kola prezidentských volieb. Červenou farbou sú tie, v ktorý vyhral Peter Pellegrini. Modrou tie, ktoré opanoval Ivan Korčok.

9:00 Rozdiel vo volebných ziskoch oboch finalistov bol síce najtesnejší v histórii Slovenska, zároveň však väčší, než predpovedali prieskumy pred sobotňajším hlasovaním. V ňom prišlo o novom prezidentovi rozhodnúť viac voličov, ako v prvom kole, keď účasť bola 51,91 percenta.

Pellegrini vyhral vo výraznej väčšine slovenských regiónov Korčokovi sa darilo najmä v Bratislave a jej okolí, ďalej v niekoľkých okresoch na západnom, severnom a východnom Slovensku.

Šéfovi slovenskej snemovne Pellegrinimu dalo hlas 1,41 milióna voličov. Neúspešný prezidentský kandidát Korčok dostal celkovo 1,24 milióna hlasov; terajšej slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej stačilo pred piatimi rokmi na zvolenie zhruba 1,06 milióna hlasov pri výrazne nižšej volebnej účasti.

Čaputová sa o znovuzvolenie neuchádzala, jej prezidentský mandát sa skončí v polovici júna.

Rok Víťaz Volebný zisk v % Počet hlasov Porazený Volebný zisk Počet hlasov Rozdiel
2019 Zuzana Čaputová 58,4 1 056 582 Maroš Šefčovič 41,59 752 043 300 539
2014 Andrej Kiska 59,38 1 307 365 Robert Fico 40,61 893 841 413 524
2009 Ivan Gašparovič 55,53 1 234 787 Iveta Radičová 44,46 988 808 245 979
2004 Ivan Gašparovič 59,91 1 079 592 Vladimír Mečiar 40,08 722 368 357 224
1999 Rudolf Schuster 57,18 1 727 481 Vladimír Mečiar 42,81 1 293 642 433 839
Exprezident Schuster o dôležitej úlohe pre prezidenta
Video
prezidenti, koláž Čítajte viac Čo prilákalo voličov? Obavy z Mečiara, Kukanov syndróm či hľadanie Antifica. Volebná účasť je najvyššia v ére konfliktu
468 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #prezidentské voľby 2024