Šutaj Eštok diskutoval s medzinárodne hľadaným extrémistom. Nemám problém sa baviť s kýmkoľvek, reagoval minister

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok vystúpil v relácii s medzinárodne hľadaným extrémistom Danielom Bombicom prezývaným „Danny Kollár", na ktorého sú vydané tri zatýkacie rozkazy pre niekoľko trestných činov a o ktorého extradícii na Slovensko rozhodne britský súd koncom marca. Opozičné strany Progresívne Slovensko, KDH a hnutie Slovensko namietajú účasť ministra v takejto relácii, Šutaj Eštok poukazuje na prezumpciu neviny.

20.03.2024 16:20
Matúš Šutaj Eštok Foto: ,
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok
debata (59)

Na sociálnej sieti na to upozornil opozičný poslanec Jaroslav Spišiak (Progresívne Slovensko). „Myslel som si, že už som zažil všetko, ale ministra vnútra v diskusii s medzinárodne hľadaným extrémistom som ešte nezažil," skonštatoval Spišiak s tým, že Bombica vyšetrujú ministrovi podriadení policajti Národnej kriminálnej agentúry. Zároveň pripomenul, že Bombic napríklad v roku 2021 zverejnil mená radových policajtov a súkromnú adresu jedného z nich len preto, že zakročili voči agresívnej skupine v potravinách. „Jeden z policajtov bol počas zákroku zranený, následne kvôli tejto osobe s monitorovacím náramkom na nohe čelil internetovej šikane," zdôraznil Spišiak.

bombic Čítajte viac Po hoaxerovi Bombicovi alias Danny Kollárovi pátra polícia

Bývalý policajný prezident podľa vlastných slov očakáva v tejto súvislosti stanovisko Odborového zväzu polície. „Boli to odbory, ktoré tvrdo bojovali za zrušenie menoviek na uniformách práve kvôli šikane, ktorú vyvolal aj Bombic po zákroku hliadky v potravinách. Odbory sa určite postavia za radových policajtov a odsúdia ministerkove hrkútanie s medzinárodne hľadanou osobou," uviedol Spišiak.

Opozičný poslanec zároveň skonštatoval, že Šutaj Eštok je najnekompeten­tnejším ministrom vnútra v histórii Slovenskej republiky. „Vyškerený do kamery sa nechá uviesť medzinárodne hľadanou osobou, ktorá útočila na radových policajtov, odpovedá na jej otázky, akoby sa nič nedialo, odkrýva plány zmien v rezorte i v Policajnom zbore," dodal Spišiak.

Exminister vnútra a poslanec NR SR Roman Mikulec (hnutie Slovensko) komentoval situáciu na sociálnej sieti slovami o novej dobe. „Nová doba. Šutaj Eštok, minister vnútra SR, chodí do relácií s medzinárodne hľadaným extrémistom, antisemitom a internetovým agresorom,“ zhodnotil.

PS: Predstavili experta pre sociálnu oblasť, Tomáš Hellebrandt, Michal Šimečka Čítajte aj Hoax o smrti kandidáta PS. Šíri ho aj známy dezinformátor: Neverte fašistom, odkazuje politik

Podľa podpredsedu KDH Viliama Karasa minister vnútra svojím vystúpením v relácii s Bombicom, medzinárodné hľadanou osobou, vyslal všetkým občanom signál, že rozhodnutia súdov vlastne netreba rešpektovať. „Je to práve minister vnútra, ktorý je zodpovedný za vnútornú bezpečnosť štátu, ktorej súčasťou je aj rešpektovanie rozhodnutí„ súdov,“ zdôraznil Karas. Šutaj Eštok podľa neho poprel činnosť svojich podriadených, ktorí Bombica obvinili a dlhý čas sa snažia o jeho vydanie na Slovensko. Takto sa rozhodne nezvyšuje morálka a integrita v bezpečnostných zložkách. Toto je na uterák, pán minister. Opäť ste potvrdili, že nerozumiete úlohám, ktoré má plniť minister vnútra,“ dodal Karas.

Minister vnútra Šutaj Eštok v reakcii pre médiá uviedol, že s Bombicom nediskutoval. „Tam bolo asi 50 ľudí ktorí na tej diskusii boli, medzi nimi na jednom streame bol pripojený aj on,“ povedal s tým, že Bombic mu položil asi dve otázky. Zároveň uviedol, že sa jasne zastal policajtov. „V období pandémie, keď aj táto časť ľudí v nich videla nepriateľov, tak policajti si iba plnili svoje povinnosti, ktoré mali,“ skonštatoval minister. Povedal tiež, že keď prijal pozvanie do alternatívneho médiá, netušil, o aký formát pôjde. Doplnil, že akékoľvek extrémistické názory odmieta. „Ja nemám problém sa baviť s kýmkoľvek. Pokiaľ viem, stále tu existuje prezumpcia neviny,“ dodal Šutaj Eštok.

Matúš Šutaj Eštok Čítajte aj Šutaj Eštok by privítal prísnejšie tresty. Dokonca by zrušil premlčacie lehoty
59 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #Matúš Šutaj Eštok #danny kollár #daniel bombic