Nórsky Drammen prijímal iba ukrajinských utečencov. Úrady rozhodnutie mesta zrušili

Regionálny úrad zrušil v utorok rozhodnutie mestskej rady v Drammene na juhu Nórska prijímať len ukrajinských utečencov. Tamojšia krajská správa uviedla, že to bolo v rozpore s ústavou a protidiskriminačnými zákonmi.

09.04.2024 16:37
APTOPIX Poland UN US Ambassador Foto: ,
Ilustračné foto: Ukrajinská matka s dcérou v strediska pre utečencov vo Varšave
debata

Úrad oblastného guvernéra, pod ktorý spadá viacero krajov vrátane Buskerudu a jeho správneho centra Drammen, zároveň mestské zastupiteľstvo vyzval, aby svoje rozhodnutie vysvetlilo. Podľa zastupiteľstva by integrácia výlučne Ukrajincov do spoločnosti bola jednoduchšia. Podľa guvernéra sa tým však dopustilo priamej diskriminácie na základe národnosti.

Mestskí poslanci v Drammene sporné opatrenie odhlasovali na zasadnutí 13. februára. Následne čelili kritike v celej krajine. Nórsky ľavicovo orientovaný premiér Jonas Gahr Störe (Strana práce) označil rozhodnutie za nezákonné. Uviedol, že 357 nórskych miest a obcí si môže stanoviť, koľko utečencov dokáže prijať, nie však to, odkiaľ by mali pochádzať.

Ukrajinská baletka Antonina Vasylieva z Charkova: Prísť do ubytovne v Gabčíkove bol trochu šok
Video

Väčšinu v mestskom zastupiteľstve v Drammene má koalícia zložená z pravicovej konzervatívnej strany Höyre, Strany pokroku, Kresťanských demokratov a malej Strany dôchodcov. Konzervatívci oznámili, že rozhodnutie Úradu oblastného guvernéra berú na vedomie a budú diskutovať o ďalšom postupe.

Drammen je piate najväčšie nórske mesto a prisťahovalci alebo ich potomkovia tvoria takmer tretinu zo 103-tisíc obyvateľov. Podľa údajov nórskeho štatistického úradu ide najmä o Poliakov, Litovčanov, Iračanov, Pakistancov a Somálčanov.

Podľa oficiálnych štatistík bolo v celom Nórsku v roku 2023 celkovo 877 227 evidovaných migrantov pôvodom najmä z Poľska, Litvy, Švédska, Somálska a Nemecka. Od roku 2022 táto 5,5-miliónová severská krajina prijala zhruba 70 800 Ukrajincov.

Belgium Russia Ukraine War Europe Čítajte viac Budú Česi testovať Ukrajincov na tuberkulózu? Obavy majú však aj z nakazených Slovákov
debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #utečenci #Ukrajina