Borrell: Schyľuje sa k vojne, nie je to fantázia. EÚ musí vytvoriť obranný euroval

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v utorok navrhol vytvorenie európskeho obranného fondu podľa vzoru Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS). Zdôvodnil to slovami, že vojna "sa črtá na obzore" a EÚ musí byť na to pripravená.

09.04.2024 19:56
debata (157)
Veliteľ síl NATO: Nad Európou sa sťahujú temné mraky, ale Slovensko spravilo vstupom do aliancie úžasné rozhodnutie
Video
Pred 20 rokmi, 29. marca 2004, vstúpilo Slovensko do Severoatlantickej aliancie. Výročie zhodnotil počas svojej návštevy aj hlavný veliteľ spojeneckých síl v Európe (SACEUR) americký generál Christopher Cavoli. Zdroj: / Zdroj: TV Pravda,: Veľvyslanectvo USA na Slovensku

Borrell v rámci prejavu na bruselskom Fóre novej ekonomiky (NEF) uviedol, že Únia musí zvýšiť výdavky na obranu aj vzhľadom na možnosť, že exprezident USA a republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump sa vráti do Bieleho domu.

„K vojne okolo nás sa určite schyľuje. (…) Konvenčná vojna vysokej intenzity v Európe už nie je fantáziou,“ povedal Borrell, podľa ktorého nemožno poprieť rastúcu konkurenciu medzi veľmocami. Spresnil, že konflikty vysokej intenzity medzi štátmi, militarizácia vzájomnej ekonomickej závislosti, kybernetické vojny a dezinformácie sú súčasťou našej reality.

trump Čítajte aj NATO nemôže byť alianciou závislou od rozmarov prezidenta USA, povedal Borrell

S odkazom na možnosť, že vojna „sa črtá na obzore“ sa vyslovil za vytvorenie nového medzivládneho finančného nástroja. Nazval ho Európsky obranný mechanizmus a porovnal ho s mechanizmom, ktorý EÚ vytvorila počas finančnej krízy po roku 2008, aby podporila členské štáty najviac zasiahnuté touto krízou.

Borrel zdôraznil, že členské krajiny EÚ síce vytvorili Európsku obrannú agentúru (EDA), ale neposkytli jej potrebné finančné zdroje.

Jeho komentáre prichádzajú po varovaní náčelníkov vojenských štábov z viacerých krajín EÚ pred Ruskom, ktoré sa v nadchádzajúcom desaťročí môže pokúsiť podkopať význam NATO.

iPhone 12, mobil, smartfón Čítajte aj Rusko rozsieva hnev a dezinformácie cez 50-tisíc trollov. Nemci odhalili masívnu kampaň Kremľa

Od invázie Ruska na Ukrajinu Európania zintenzívnili výrobné kapacity svojho obranného priemyslu, ale snahy o zvýšenie dodávok zbraní na Ukrajinu a prezbrojenie domácich síl sa presadzujú pomaly. Najcitlivejšou otázkou je financovanie ďalších obranných investícií.

Portál Euractiv pripomenul, že niektoré krajiny EÚ na čele s Estónskom žiadajú, aby sa toto financovanie zvýšilo vydávania spoločných obranných dlhopisov. Ďalšie návrhy žiadajú previesť príjmy z výnosov zmrazených ruských aktív do Európskeho mierového nástroja alebo radikálnejšie uvoľnenie pravidiel, ktoré by cez spoločný rozpočet EÚ umožnili financovať zbrojenie. Lídri EÚ na summite v marci vyzvali Európsku investičnú banku, aby prispôsobila svoju politiku poskytovania úverov aj pre obranný priemysel.

Rusko sa sťažuje na Vytrvalého obrancu NATO
Video
Manévre NATO Steadfast Defender 2024 (Vytrvalý obranca) sú najväčším cvičením Severoatlantickej aliancie za desaťročia. / Zdroj: NATO

Podľa Euractivu väčšina týchto snáh sa považuje za nedostatočnú na vytvorenie potrebných finančných kapacít pre pokrytie očakávaných vyšších výdavkov na obranu.

„Nemôžeme sa v závislosti od toho, kto vládne vo Washingtone, spoliehať na americký dáždnik a americkú schopnosť chrániť nás. Musíme si vybudovať vlastnú kapacitu, vlastnú zodpovednosť,“ oznámil Borrell. Zdôraznil, že NATO zostane „nenahraditeľné“, ale v rámci NATO si musí Európa vybudovať vlastný „európsky pilier“.

Európska komisia v marci navrhla prvú stratégiu európskeho obranného priemyslu na posilnenie pripravenosti a bezpečnosti Európy, ktorej cieľom je mať k dispozícii obranné systémy a vojenské vybavenie v potrebnom množstve pre prípad potreby.

157 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Európa #vojna na Ukrajine #Josep Borrell