List z Charkova: Odkaz na hrobe. "Milovaný, máš syna!"

Z Ukrajiny píše publicistka a spisovateľka Anna Gin

13.04.2024 11:00
Artom Kyparenko Foto:
Matka pri hrobe svojho padlého syna Arťoma Kyparenka na Aleji slávy v Charkove.
debata (3)

Odviezla som mamu k jej synovi. Na narodeniny. Na cintorín. Na Aleju slávy.

Arťomčik mal mať 26 rokov, ale teraz má navždy 24. Mama priniesla chlapcovi „jeho“ cigarety a obľúbené sušienky. A sviečky a kvety. Posedela si pri ňom. Fajčili a mlčali.

Charkovský raketový cintorín
Video
Ukrajinské úrady vytvorili v Charkove "cintorín" pre zvyšky ruských rakiet a delostreleckých granátov, ktoré invázne sily vystrelili na druhé najväčšie ukrajinské mesto.

Úprimne povedané, je to neznesiteľné. Aleja slávy na charkovskom cintoríne č. 18 sa stala morom, oceánom, bezodnou priepasťou. Žlto-modré vlajky tu akoby nikde nemali konca. Aleju je vidieť už z diaľnice a jej nekonečnosť pocítite aj bez toho, aby ste odbočili. Ale keď sa dostanete dovnútra, všetko tu pocítite inak.

Toto sú oni – skutoční hrdinovia. S menami, priezviskami, fotografiami. Tu sa Andrij usmieva, v náručí má šteniatko. Fotka vznikla niekde v zemľanke. Je to pravdepodobne posledná fotka toho chlapca. Nápis na kríži: „Ďakujeme, že sme nažive.“ Ďakujem, Andrij.

Tu je Serhij. Nápis: „S Ukrajinou v srdci“ a čísla: 2002–2022. Dieťa. Ešte včera sedel v školskej lavici. Pravdepodobne v predvečer veľkej vojny sa hádal s rodičmi, kam by si mal podať prihlášku – na ekonómiu alebo informatiku. Ďakujem, Serhij.

Denys, Ihor, Antonina, Saša, Stepan, Valerij… Ďakujem.

Zelenskyj si prezerá kopanie zákopov v Charkovskej oblasti
Video
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na inšpekcii v Charkovskej oblasti. Ukrajinci kopú zákopy, stavajú dračie zuby proti tankom. Charkov a okolie môže byť cieľom ruskej ofenzívy.

Kráčam popri čiernych náhrobkoch a čítam dojímavé slová vytesané do kameňa: „Budem ťa hľadať v mnohých svetoch, kým ťa nenájdem…“ Ako sa to dá zniesť?

Na jednom z pamätníkov je pripevnený odkaz: „Milovaný, máš syna!“ V blízkosti tejto bolesti sa nedá ani len pohnúť. Zmrazilo ma.

Charkov Čítajte viac Ukrajinka z Charkova: Na bojisku to nie je pat, Rusko stále útočí

Pane, prečo?! Má na to niekto na svete odpoveď? Prečo tento 30-ročný otec nikdy neuvidí svoje dieťa? Áno, zahynul na svojej vlastnej zemi, chrániac svoju tehotnú ženu pred ruskými tankami, dronmi, raketami, násilníkmi, lupičmi, vrahmi a okupantmi. Ale prečo sa k nám vlámali? Lebo nejaká spodina proste nenávidí Ukrajincov. To je všetko.

Viac dôvodov nie je. Neexistujú. Hitler nenávidel Židov a upaľoval ich, zabíjal v plynových komorách. Putin nenávidí Ukrajincov a ničí ich zbraňami. Všetkých. Vojakov aj civilistov. To sa v 21. storočí jednoducho nedá pochopiť.

Svet sa musí prebudiť. Každý by si mal predstaviť, že stojí na obrovskom cintoríne a pýta sa vesmíru: „Ako je niečo také možné?“

Všetko najlepšie k narodeninám, Arťom. Sláva ti, hrdina. Večná pamäť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cintorín #charkov #hrdinovia #padlí #vojna na Ukrajine #Anna Gin