Nestačia na Rusov. Americké drony sú sklamanie, hodnotia ukrajinskí vojaci

Spoločnosť z kalifornského Silicon Valley povolala do boja na Ukrajinu stovky svojich najlepších bezpilotných lietadiel, na boj proti Rusom. Technológia vôbec nesplnila očakávania. Drony sa kvôli ruským systémom elektronického boja neustále odkláňali od kurzu a strácali sa. Ukrajinskí obrancovia o nich navyše tvrdia, že sú drahé a poruchové. Firma teraz pracuje na ich vylepšení.

10.04.2024 15:00
debata (56)
Ukrajinské drony si nájdu aj zakopaných Rusov
Video
Dronová vojna pokračuje. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

V reálnom boji sa neosvedčila väčšina malých dronov začínajúcich amerických podnikov, tvrdí portál iDNES.cz, ktorý sa odvoláva na informácie denníka The Wall Street Journal (WSJ). To zmarilo nielen ich nádeje, že im testovanie vo vojnových podmienkach prinesie vyššie predaje, ale rovnako je to zlá správa pre Pentagón. Ministerstvo obrany USA potrebuje spoľahlivé dodávky tisícov malých dronov.

Vojna spustila masívnu výrobu dronov na Ukrajine

Ukrajinská armáda minie v roku 2023 takmer 550 miliónov dolárov na drony

Fotogaléria
Ukrajinskí vojaci spúšťajú dron na ruské...
Ukrajinskí vojaci s dronom neďaleko Avdejevky v...
+16Ukrajinský vojak neďaleko Bachmutu kontroluje...

Ani dva roky po ruskej agresii na Ukrajinu nie sú americké firmy významne prítomné v historicky prvej vojne, kde bezpilotné lietadlá hrajú rozhodujúcu úlohu, pripomína portál. Drony vyrobené v USA sú drahé, poruchové a zložité na opravu, zhodli sa podľa denníka WSJ nemenovaní ukrajinskí vojaci a vládni predstavitelia rovnako ako bývalí americkí armádni predstavitelia.

„Všeobecná povesť všetkých tried amerických dronov na Ukrajine je, že nefungujú tak dobre ako iné systémy. Náš dron sa v prvej línii ukázal ako nie príliš úspešná platforma,“ povedal riaditeľ spoločnosti Skydio Adam Bry.

Útok autonómneho dronu - nová technológia zlikvidovala ruský tank
Video
Video od ukrajinského dobrovoľníka Serhiiho Sternenka zverejnené 20. marca demonštruje novú technológiu - útočný dron s automatickým rozpoznávaním cieľa, ktorý nevyžaduje ľudského pilota. / Zdroj: Twitter / Serhii Sternenko

Ukrajinskí predstavitelia hodnotia drony ako krehké a neschopné prekonať ruské technológie elektronického boja. Obrancovia sa preto obrátili na lacnejšiu čínsku produkciu – využíva hotové drony, najčastejšie od spoločnosti DJI. Mnohé americké komerčné drony stoja o desaťtisíce tisíc dolárov viac ako čínske modely.

Ukrajina rozvinula domácu výrobu, ktorá sa spolieha na čínske komponenty a vyrába si státisíce malých dronov. Okrem toho vyrába väčšie drony, ktoré môžu zasiahnuť ciele hlboko na ruskom území. „Ukrajina už vyrába 90 percent toho, čo potrebuje,“ uviedlo vo februári ministerstvo pre digitálnu transformáciu.

Russia Ukraine War Čítajte aj VIDEO: Terminátor na Ukrajine: ruský tank bol zničený novým autonómnym zabijakom

Drony lietajúce z pohľadu prvej osoby (FPV) sú lacné na výrobu a môžu presne nalietavať na ciele. Majú schopnosť ničiť oveľa drahšie vojenské vybavenie. Podľa ministra strategického priemyslu Oleksandra Kamyšina Ukrajina v decembri minulého roka vyrobila 50-tisíc bezpilotných lietadiel FPV, pričom uviedol, že cieľom Ukrajiny je masívne zvýšiť produkciu bezpilotných lietadiel na desaťtisíce mesačne.

Tento typ bezpilotného lietadla zlikvidoval viac ako dve tretiny ruských tankov, ktoré ukrajinská armáda v ostatných mesiacoch zničila, píše Kyiv Independent s odvolaním sa na predstaviteľa Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). To podľa neho možno naznačuje zvýšené spoliehanie sa na bezpilotné lietadlá uprostred kritickej situácie Ukrajiny s nedostatkom munície.

Brave1, bojový robot, D-21–11, vojna na Ukrajine Čítajte aj Početná prevaha Rusov? Ukrajina mobilizuje armádu robotov
56 debata chyba
Viac na túto tému: #Kalifornia #dron #ruská armáda #vojna na Ukrajine #vojenské drony