Hizballáh zaútočil kaťušami na Izrael. Mieril na delostrelecké pozície

Iránom podporované libanonské hnutie Hizballáh v piatok vyhlásilo, že vypálilo desiatky rakiet kaťuša na delostrelecké pozície v Izraeli. Podľa neho išlo o odvetu za izraelské údery na juhu Libanonu.

12.04.2024 23:26
Kirjat Šmona / Izrael / Libanon / Foto: ,
Pohľad z izraelského mesta Kirjat Šmona na hranice s Libanonom
debata (4)

Izraelské jednotky a Hizballáh, spojenec palestínskeho hnutia Hamas, sa takmer denne ostreľujú. K zintenzívneniu paľby došlo po 7. októbri minulého roka, keď izraelská armáda zaútočila proti Hamasu v Pásme Gazy v reakcii na bezprecedentný útok militantov na juh Izraela.

Izrael je vo vojne. Na túto chvíľu cvičil s Američanmi
Video

Ozbrojenci Hizballáhu zacielili na „nepriateľské delostrelecké pozície… s desiatkami rakiet kaťuša“, uviedla skupina vo vyhlásení. Dodala, že to bola „odpoveď na útoky nepriateľa na… južné dediny (Libanonu) a civilné domy“.

Izraelská armáda informovala, že identifikovala približne 40 rakiet vypálených z Libanonu, pričom niektoré z nich aj zachytila. Nespresnila počet, ale nehlásila žiadne zranenia. Vo vyhlásení dodala, že už predtým zachytila dva útočné drony Hizballáhu.

Libanonské médiá hlásili izraelské bombardovanie niektorých denník v pohraničí Libanonu. Pri ostreľovaní v Libanone dosiaľ zahynulo 363 ľudí, väčšinou ozbrojencov Hizballáhu, ale aj 70 civilistov. Na izraelskej strane evidujú mŕtvych desať vojakov a osem civilistov. V dôsledku bojov utiekli zo svojich domov desaťtisíce ľudí z pohraničných oblastí v oboch krajinách.

Libanon / Streľba / Náboje / Vojak / Armáda / Čítajte viac Izraelská armáda tvrdí, že v Libanone zabila popredného veliteľa Hizballáhu
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Kaťuša #Hizballáh